Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Споразумението между големите партии в Германия за нова управляваща коалиция е основна тема за западната преса. 
В Германия Меркел и Шулц постигнаха коалиционно споразумение, но се сблъскват с възражения в собствените си партийни редици, пише френският в. "Монд". 
Ангела Меркел плати висока цена, за да получи голяма коалиция, посочва в. "Фигаро".  В последните часове на преговорите тя отстъпи редица ключови постове на социалдемократите, включително финансовото министерство, което много хора в консервативния й блок няма да приемат добре.
Меркел, която е на власт от 12 години, изглеждаше по-скоро изтощена, отколкото ликуваща след края на преговорите, пише "Ню Йорк Таймс". Американското издание изтъква, че споразумението превръща крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" във водеща опозиционна сила в страната и има висока цена за канцлерката, чието влияние драстично намалява. 
Основна тема за изданията в Гърция е корупционният скандал с фармацевтичната компания Новартис, в който са намесени имената на бивши премиери и министри. "Прото тема" съобщава, че американското ФБР е предоставило информация как гръцки лекари и държавни служители са получавали подкупи от компанията по време на конгреси и луксозни пътувания. 
В. "Етнос" твърди, че ФБР е съобщило на властите в Атина имената на замесените политици. Според "Катимерини"  в показанията на защитените свидетели има много неясноти, а подробности за корупционната схема тепърва ще стават ясни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна