Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Виена откриват изложбата "Златю Бояджиев - живописец на традиционния български бит"

Снимка: БГНЕС

Изложбата „Златю Бояджиев - живописец на традиционния български бит" ще бъде открита тази вечер в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена. Ще бъдат представени някои от най-известните картини на художника, които са собственост на Градската галерия в Пловдив. Гостуването на изложбата е по повод Българското европредседателство и се подпомага финансово от Министерството на културата.

Успоредно с откриването на експозицията в австрийската столица ще гостува и съвременният пловдивски творец Стоян Куцев. Двойното представяне на изобразително изкуство от Пловдив е в изпълнение на съвместната програма на „Дом Витгенщайн“ и пловдивската галерия. За проявите, които тя включва, разказва директорът на галерията Красимир Линков:

Проектът е идея на директора на дома. Желанието беше да представим българското изкуство с автори, които са известни и които са емблематични както от близкото минало, така и съвременни автори.

Гостуването на първите две експозиции провокира интереса на много българи, които живеят във Виена, както и на специалисти, ценители на изобразителното изкуство и художници от Виена
, подчерта Линков. По думите му, инициативата следва и амбицията на Пловдив все по-активно да се презентира като Европейска столица на културата през 2019 г.


Картините от изложбата „Златю Бояджиев - живописец на традиционния български бит" и творбите на Стоян Куцев ще бъдат изложени в „Дом Витгенщайн“ до 30 март.

Още по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени