Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо понижение на европейските акции след снощен неубедителен финал на търговията на "Уолстрийт"

По време на търговията в четвъртък европейските фондови пазари се оцветиха отново в червено, следвайки снощното неубедително приключване на търговията на "Уолстрийт".

По-голямата част от вчерашната търговия на "Уолстрийт" премина под знака на повишаване на основните фондови индекси за втора поредна сесия на търговия след драматичния спад от началото на седмицата. В края на търговията в сряда обаче и трите водещи американски индекса приключиха на негативна територия, като индексът на сините чипове DJIA се понижи с 0,1%, широкият индекс S&P500 - с 0,5%, а технологичният индекс Nasdaq Composite дори загуби 0,9% от стойността си.

В същото време доходността на 10-годишните дългови облигации на САЩ се повиши рязко към 2,858%, доближавайки отново 4-годишния връх от понеделник около 2,885%. Това стана факт в резултат на постигнатата снощи от американските конгресмени двугодишна бюджетна сделка за повишаване на държавните разходи с близо 300 млрд. долара. Очаква се самото гласуване от Конгреса на бюджетната рамка да стане в четвъртък  - точно преди да изтече крайният срок, след който държавната администрация в САЩ може да се наложи отново прекрати временно своята дейност. Повишение през днешната търговия регистрира и доходността на еврооблигациите отчасти в резултат и на сигнали от АЦБ за по-скорошно от очакваното повишение на британската лихва, което доведе и до рязко нарастване на доходността на държавните дългови книжа на Обединеното кралство.

Това ново увеличаване на лихвите на глобалните дългови книжа е допълнителен фактор за днешното негативно представяне на пазарите на акции на стария континент.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава в рамките на деня с 0,45%, парирайки част от вчерашния силен отскок с 2%, който представляваше неговото първо повишение след седем поредни негативни сесии на търговия.

Германският индекс DAX се понижава с 0,96%, френският CAC 40 - с 0,58%, а испанският Ibex-35 - с 0,94%. Понижение с близо 1% отчита и лондонският фондов индекс FTSE100 в резултат и на днешните коментари на АЦБ относно бъдещото покачване на основната британска лихва.

Резкият спад на цените на петрола от вчера насам към 6-седмични дъна пък се отразява негативно на акциите на европейските петролни компании, като те се понижават средно с около 0,75%. Акциите на Royal Dutch Shell падат с 1,6%, а на British Petroleum - с 0,8%.

Поскъпването на щатския долар към двуседмични върхове спрямо останалите основни валути пък се отразява негативно и на цените на цветните метали и респективно на акциите на минно-добивните компании. Акциите на голямата компания за добив на стомана BHP Billiton падат с цели 3,11%, на другите водещи минно-добивни фирми като Antofagasta PLC, Glencore PLC и Rio Tinto PLC - с между 1,57% и 2,74%, а на златодобивната компания Rangold Resources Ltd. - с 3,28%.

За пореден ден на търговия обаче погледите на европейските инвеститори остават основно насочени към старта на търговията на "Уолстрийт". По-малко от час преди началото на реалната търговия в САЩ фючърсите на индекса DJIA се повишават с 0,46%, на индекса S&P500 - с 0,52% и на Nasdaq100 - с 0,79%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна