Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва: Обстрелваните сирийски опълченци не са съгласували действията си с руските военни

US военни наблюдават границата с Турция от пост край град Манбидж в Северна Сирия в сряда, 7 февруари.
Снимка: БТА

Руското министерство на отбраната заяви, че сирийски опълченци са попаднали под обстрел в източната провинция Дейр аз Зур, включително под въздушни удари на водената от САЩ коалиция, заради несъгласувани с руските военни действия, съобщи ТАСС.

По-рано коалицията обяви, че в сряда вечерта и рано в четвъртък е отблъсната атака на проправителствени бойци срещу щаб на подкрепяния от САЩ кюрдско-арабски алианс Сирийски демократични сили (СДС), като US представител, пожелал анонимност, посочи, че били убити над 100 нападатели.

Руските военни заявиха, че 25 сирийски опълченци са били ранени при внезапния обстрел с минохвъргачки и реактивни системи за залпов огън и последвалите удари от хеликоптери на водената от САЩ коалиция.

Според Москва това станало, докато подразделение на народното опълчение от проправителствените сили извършвало разузнавателно-издирвателни действия в направлението на бивш нефтопреработвателен завод на 17 км югоизточно от Салихия.

Причина за инцидента станаха несъгласуваните действия на опълченците с командването на руската оперативна група, посочва от министерството и добавят, че руски военни в този район на провинция Дейр аз Зур не е имало.

Във военното ведомство в Москва заявили, че инцидентът за пореден път демонстрира, че истинската цел на незаконното присъствие на сили на САЩ на територията на Сирия вече не е борбата с терористичната „Ислямска държава“, а завземане и задържане на икономически активи, принадлежащи единствено на Сирия.

При разговори след произшествието между военни на Русия и САЩ американците казали, че нефтопреработвателният завод се намира под контрола на алианса СДС и US военнослужещи.

Руските военни посочват още, че през последните няколко дни имало обстрел на постове на сирийски правителствени сили в района на населените места Мазлум, Табия и Хушам в провинция Дейр аз Зур, а от радиопрехвата било установено, че това извършвала една от спящите клетки на „Ислямска държава“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени