Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илко Гетов: В 86 общини няма нито една аптека, която да работи със Здравната каса

Предстои разработването на национална информационна система за следене на липси и недостиг на пазара на лекарства

Снимка: БГНЕС

В 86 общини няма нито една аптека, която да работи със Здравната каса, съобщи в интервю за предаването "Преди всички" проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз. Това е една от причините от Съюза да предлагат стимули за разкриване на аптеки в отдалечени и труднодостъпни райони:

Тези предложения са отправени към НЗОК и Надзорният съвет е дал съгласието си да се работи в тази посока. Идеята е да се стимулира с регулаторни и икономически подходи откриването на аптеки в отдалечени и труднодостъпни и икономически неатрактивни райони, защото данните показват, че аптеките продължават да се концентрират предимно в големите градове.

До момента Изпълнителната агенция по лекарствата няма информационна система за събиране и анализиране на данни за липса и недостиг на лекарства, уточни още проф. Гетов. С промените в Закона за лекарствата, разгледани на първо четене, се предвижда въвеждането на електронна платформа за следене на наличностите на пазара на медикаменти:

Първоначалната идея в закона беше това да е система, която да следи само лекарствата, обект на паралелен износ. По наше предложение тя беше разширена в национална информационна система за липси и недостик на лекарствени продукти на територията на страната. В тази система трябва да се съберат определено количество данни за минали периоди и за бъдещи доставки на лекарства, за да може тя да заработи.


Предложените текстове в закона ще доведат до прозрачност, проследимост и защита на обществения интерес, но това няма да се случи мигновено, поясни Гетов. По думите му, мерките за прозрачност могат да заработят след няколко месеца.


От своя страна от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства предлагат между двете четения на закона да се включи текст, който да регламентира механизми за бърза доставка от Европейската икономическа общност на лекарства за българския пазар при установен дефицит. Проф. Илко Гетов заяви, че Фармацевтичният съюз подкрепя това предложение и очаква конкретните текстове:


И към момента е разписана възможност по разпореждане на министъра на здравеопазването да се осигуряват така лекарства, тоест, при спешни нужди, но това не винаги работи и трябва да видим каква е концепцията на Асоциацията. Аз си мисля, че подобно предложение включва доста сериозни промени, за което малко е изпуснат срока.


Изпълнителният директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства Боряна Маринкова посочи:

Нашето предложение произлиза именно от това, че законът ще постави ограничения, без обаче да намери механизмите да компенсира евентуалните липси или недостиг. Ето защо ние предлагаме, когато се установи и има съмнение за недостатъчност на определен лекарствен продукт в България, нека да намерим начин да го доставим по всички възможни законни начини. Когато притежателят на разрешително за употреба има явна обективност, при която не може да достави лекарството, нека всички, които имат възможност, да осъществяват паралелен внос, да го доставят максимално бързо.


Двете позиции по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени