Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Сандов: България не желае справяне с корупцията

Борислав Сандов
Снимка: БГНЕС

Започнахме да губим чувствителност и гняв, когато виждаме констатациите за корупция с очите си, а корупцията засяга цялото общество и влияе на всички нива. Това каза екологът Борислав Сандов от партия "Зелените" в интервю за предаването "Преди всички":

Всички критики, които получаваме, толкова години, когато ни се казва, че не сме стигнали още там, за да можем да бъдем част от Шенген, или част от еврозоната - това се дължи именно на тези процеси. Това не са географски особености. Дължи се на липсата на справедливост, на правосъдие, на върховенство на закона, липсата на възможността България да бъде доверен партньор на Европейския съюз. Когато тези констатации станат част от нашето ежедневие, това започва да слиза по-надолу по нивата - от високите, към средните, към по-ниските нива. Накрая - до това да трябва да влезеш в корупционна схема, за да си дадеш детето на детска градина или нещо подобно.

Борбата с корупцията е на всички нива, но най-важното ниво е високото ниво, допълни Сандов. Той смята, че България не желае като страна и като управление да се занимае с този проблем, а същевременно виждаме прилагането на кухи закони като антикорупционния.

Сандов коментира темата преди евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените - Европейски свободен алианс в Европейския парламент Ска Келер да представи в София основните заключения от доклада "Борбата с корупцията".

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени