Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция и Германия призоваха Г-20 за съвместни действия по отношение на търговията с криптовлути

Снимка: Ройтерс

Финансовите министри и управителите на централните банки на Франция и Германия призоваха политическите и паричните последици от търговията с криптовалути да бъдат включени в дневния ред на предстоящата среща на най-големите развити и развиващи се икономики от Г-20, съобщава агенция Ройтерс.

В писмо до министъра на финансите на Аржентина, който понастоящем председателства Г-20, официалните представители на Франция и Германия настояха за международен доклад, изследващ възможните последици от търговията с дигитални валути, както и за доклад на МВФ, отчитащ въздействието върху общата финансова стабилност. Те също така призоваха да се работи по предприемането на "трансгранични" действия, целящи регулация на пазарите на криптовлути.

Ние вярваме, че може да има нови възможности, произтичащи от дигиталните валути и от технологиите, които стоят зад тях, написаха френският финансов министър Бруно Льо Мер, германският му колега Петер Алмайер и управителите на френската и на германската централна банка – Франсоа Вилерой де Гало и Йенс Вайдман.

Въпреки това криптовалутите могат да представляват значителен риск за инвеститорите и могат да бъдат уязвими по отношение на финансовата престъпност без предприемането на подходящи действия и мерки. В дългосрочен план могат да се появят и потенциални рискове в областта на финансовата стабилност, добавиха те.

Междувременно цената на основната криптовалута – биткойн, опитва стабилизация над 8200 щатски долара, след като през последните дни на търговия отскочи от дъната около 6000 долара, достигнати във вторник (6-и февруари). Въпреки това биткойнът продължава да се задържа под важната психологическа бариера от 10 000 долара, след като тя беше пробита преди седмица и далеч под рекордните върхове от малко под 20 000 долара от средата на декември 2017-а година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!