Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературата като лекуване с други средства

Проф. Златимир Коларов
Снимка: kolarov.bg
Няма начин човек да стане брилянтен писател, ако преди това не е учил медицина - това е твърдение на прочутия прозаик Съмърсет Моъм. А списъкът на писателите-лекари е дълъг: Чехов, Булгаков, Конан Дойл, както и Димитър Димов, чието име носи Съюзът на писателите-лекари, клон на Международния съюз на писателите-лекари – UMEM. Негов председател e професор Златимир Коларов, а в "Часът на думите" няма как да не прозвучи въпросът: защо точно сред лекарите се срещат толкова много добри писатели?
Вероятно защото, за да лекува добре, освен симптомите на болестта, лекарят трябва да търси и причините й, а за това трябва да познава душата.
Аз гледам на литературата и киното, за което правя сценарии, като продължение на моята основна професионална дейност с други средства. Защото човекът е съчетание на душа и тяло. Това е смисълът – човек да е по-щастлив – споделя професор Коларов.
Той има добри новини за многобройните си почитатели. През годината предстои да излязат три негови книги: "Сиво, черно и свещица", втора част от сборник публицистика, посветена на морални, етични и житейски проблеми; последна част на квадрилогията "Нови лекарски разкази", както и дебютът му в областта на новелата "Среднощен етюд за стари глупаци".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна