Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отгледаха човешки яйцеклетки в лаборатория

Увеличена яйцеклетка, готова за оплождане, отгледана в лабораторни условия.
Снимка: Център за човешко възпроизводство в Ню Йорк

Учени за първи път успяха да отгледат в лабораторни условия човешки яйцеклетки от ранния етап в яйчниковата тъкан до пълна зрялост, предаде БТА. Откритието може да намери приложение при терапиите за регенеративна медицина и новите методи за лечение на безплодие.

Специалисти в Единбург, Шотландия, и от Центъра за човешко възпроизводство в Ню Йорк използвали яйчникова тъкан, взета с биопсия, и получили от нея яйцеклетка.

В предишни подобни изследвания учени са успявали да отгледат в лаборатория яйцеклетки на мишки до етап, в който се получи ново поколение. Успешно били отглеждани и човешки яйцеклетки извън тялото, но се тръгвало от сравнително късен етап на съзряване.

Способността да отгледаме човешки яйцеклетки в лаборатория може да увеличи вариантите за лечение на фертилността. Сега работим върху оптимизирането на условията, в които се развиват яйцеклетките и изследваме доколко здрави са те, каза Ивлин Тефлър, един от ръководителите на екипа.

Независими експерти нарекоха важни откритията, но предупредиха, че има още много работа, преди отгледаните в лаборатория човешки яйцеклетки да бъдат оплождани със сперматозоиди.

Технологията е в начален етап и е нужна много повече работа, за да се уверим, че е безопасна и оптимизирана. Трябва да се уверим дали тези яйцеклетки остават нормални по време на процеса и могат да бъдат оплодени, така че от тях да се формират ембриони, който да станат здрави бебета, каза преподавателят по ендокринология Али Абара от Имперския колеж в Лондон.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна