Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Божилов, юрист: С внесения закон нищо няма да се промени

След внесения от Цонев и Пеевски закон - ще продължи ли ограбването на КТБ

Юлиан Войнов: Целта на този закон не е да се възстанови справедливостта

Снимка: БГНЕС

С внесения от Цонев и Пеевски закон нищо няма да се промени. Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт за вас" юристът Даниел Божилов, съпредседател на Сдружение "Ние гражданите":

Ограбването на КТБ ще продължи. В момента този закон е представен като Закон за вторичното ограбване на КТБ. Терминът "вторично ограбване“ го въведохме ние в нашите публични изяви и дискусии, в които сме участвали, за да обозначим два периода. Единият период беше до 20 юли 2014 година, когато банката беше под управлението на Цветан Василев, а вторият период е след тази дата на несъстоятленост. Дори съдът изрично посочва, че цялата отговорност е на БНБ и на държавата, тоест този период, за който сега се пише закон, е бил под контрола на държавата и тогава се случва така нареченото вторично ограбване. В действителност няма първично и вторично. Ограбването е едно. Самият законопроект цели да се създаде допълнителен правен хаос, защото това фактически е деветото изменение на този закон, както и вносителите на закона да могат да си решат проблема с желанието на придобият завод "Дунарит“.

Целта на този закон не е да възстанови някаква справедливост, а по-скоро това, което е изпуснато, да бъде разграбено след затварянето на банката, кръгове, близки до Пеевски и до ГЕРБ да имат законова възможност да обхванат тези активи. Това каза за "Хоризонт" Юлиан Войнов, финансов анализатор:

Общо взето това е смисълът на закона, защото през целия период, през който действаше квестурата и след това синдиците са станали всички законови нарушения, когато назначените хора в банката са били назначавани или от Българска народна банка, или от Фондове "Гарантиране на влоговете“.

Цялото интервю с Юлиан Войнов и Даниел Божилов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна