Eмисия новини
от 22.00 часа

Звездата на цигулката Сара Чанг с концерт в зала „България”

Снимка: sofiaphilharmonic.com

На 8 февруари софийската публика имаше удоволствието да се наслади за трети път на изпълнението на една от най-популярните и успешни цигуларки на нашето време Сара Чанг. Талантливата красавица и нейната приказна цигулка Гуарнери дел Джезу от 1717 година бяха подкрепени от музикантите на Софийска филхармония с диригент маестро Найден Тодоров. В програмата за вечерта бяха включени произведенията „Годишните времена на Буенос Айрес“ от Астор Пиацола, увертюрата към операта „Кандид“ от Ленард Бърнстейн и сюита из операта „Порги и Бес“ на Джордж Гершуин. След изпълнението на „Годишните времена на Буенос Айрес“ Сара Чанг, която беше запленила публиката излезе няколко пъти на сцената заедно с маестро Найден Тодоров, съпровождани от заслужени бурни аплодисменти. Но въпреки това магичната цигуларка не поднесе бис на публиката.

Диригентът Найден Тодоров, снимка: Василка Балевска
Ден преди концерта се състоя пресконференция. На срещата с медиите Сара Чанг сподели, че е впечатлена от работата с Найден Тодоров и оркестъра.
„За мен беше голямо удоволствие да работя с маестро Тодоров. Много рядко се случва да влезеш на първа репетиция с непознат оркестър и диригент, и да се получи още от първия път“. От своя страна пък маестрото отбеляза, че чул за първи път името ѝ, когато бил в десети клас – и разкрива, че тогава си казал: Някой ден… ще имам концерт с нея  и... И този някой ден дойде.
Още за избора на програмата, впечатленията на Сара Чанг от срещите ѝ с различни диригенти и публика – чуйте в звуковия файл.Още от

Последно в Музика

Всички новини в Музика: днес | вчера

Най-четени