Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо повишение и отново спад на US акциите в края на "най-кошмарната" седмица за Уолстрийт от поне две години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на петъчната търговия основните фондови индекси на Уолстрийт нараснаха с около 1,5% благодарение на поскъпване на акциите на компании от технологичния и финансов сектор. Последва бързо обръщане на посоката и около 18:00 ч българско време борсовите индекси се търгуваха около техните нива на отваряне.

Американския пазар на акции е на път да остави зад гърба си "най-кошмарната" седмица на търговия от поне две години насам, след като в понеделник и след това в четвъртък всеки от трите водещи индекса се раздели с около и над 4% от стойността си.

Индексът на 30-те водещи компании DJIA се повиши за кратко с 1,5%, преди да парира целия този първоначален скок от около 350 пункта и вече се търгува около нивото на отваряне на петъчната търговия. Широкият индекс S&P500 и технологичният индекс Nasdaq Composite също нараснаха в началото на търговията с между 1,4% и 1,5%, но и те вече се търгува с доста по-скромни повишения за деня от около 0,4 на сто.

Въпреки днешните опити за стабилизация/предпазлив отскок на основните фондови индекси, те са на път да приключат търговията със седмични загуби от над 5%, което ще представлява тяхното най-слабо представяне от началото на 2016-а година.

Трябва също така да се има предвид, че индексите DJIA и S&P500 се търгуват с близо 10% под техните неотдавнашни рекордни върхове, достигнати на 26-и януари. Това на теория означава, че Уолстрийт може би вече навлезе официално в най-сериозната низходяща корекция на близо деветгодишното непрекъснато възходящо движение на американския фондов пазар.

                                                                                                     Графика на индекса DJIA на дневна база

Снимка

Дали тази текуща низходяща корекция може да прерасне в нещото още по-сериозно, а именно в т.нар. "мечи" ценови пазар (по-траен пазар на падащи цени), ще зависи от това, дали в скоро време американските фондови индекси няма да се понижат с поне 20% от рекордните им върхове от края на януари. На този етап близо една пета от 500-те акции, влизащи в широкия индекс S&P500, вече се намират в такъв "мечи" пазар (по време на търговията в четвъртък акциите на 96 компании вече спаднаха с около и над 20% от техните неотдавнашни върхове).

Друг негативен фактор за бъдещата посока на движение на американския фондов пазар е вчерашното затваряне и на трите индекса DJIA, S&P500 и Nasdaq под техните важни 100-дневни "пълзящи-средни" (100 дневен MA), като това се случва за пръв от ноември 2016-а година насам.

Всичко това предполага, че напрежението на Уолстрийт и респективно на световните борси вероятно ще остане в сила най-малко и през следващата седмица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна