Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева: Посещението на холандския министър-председател в България беше важно

Весела Чернева
Снимка: БГНЕС

Посещението на холандския министър-председател в България беше важно, защото то дойде, малко след като германският канцлер Ангела Меркел намекна, че България може да получи отстъпки за Шенген. Това заяви в интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" Весела Чернева, директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика:

Посещението на холандския премиер тук беше намек, че наистина много работа е свършена, но има още много работа за вършене. Този сигнал, че Холандия трябва да бъде убеждавана все още, беше много важен, за да имаме реалистична представа за това какъв е дебатът в Европа. Нека да не забравяме, че именно Холандия направи референдум за нещо толкова неважно за нея като споразумението за асоцииране с Украйна и в крайна сметка го блокира за доста време. Можем да си представим нещо толкова чувствително като разширяването на Шенгенската зона, че със сигурност няма да мине незабелязано от холандското общество.

В момента Шенген не работи, защото доста от страните-членки са вдигнали своите национални граници и докато не се стигне до решение за това как Европа да се справи с молбите за убежище, няма да може да се види съществено разширяване на Шенген.

Цялото интервю с Весела Чернева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени