Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

75 партии ще участват в парламентарните избори в Италия

На парламентарните избори в Италия на 4 март вътрешното министерство допусна 75 партии от близо 100 изявили желание за участие. 

Проучванията сочат като първа партия движението „Пет звезди”, но като коалиция начело е Силвио Берлускони. Ако убеди две трети от колебаещи се избирателни райони в някои от областите, може и да успее да спечели изборите, е мнението на експерти. 

В дясното политическо пространство на първо място е „Форца Италия“ на най-опитния в предизборни кампании политик от над 25 години насам Силвио Берлускони. Той  няма право да бъде премиер, но очаква решение на съда в Страсбург по негова жалба относно закон в Италия забраняващ на лица, осъждани за укриване на данъци да заемат обществени служебни места. Въпреки това, името му е изписано като кандидат-премиер на символа на партията.

В коалиция с него е „Братя на Италия“ - израз от химна на Италия. Кандидат за премиер на формацията е Джорджа Мелони, която основа тази партия през 2013 година отцепвайки се от Берлускони, но иначе е негова опора при необходимост.

Другият му коалиционен партньор е „Северна лига“ с лидер Матео Салвини, който е с амбиции за премиерския пост. Берлускони не е много съгласен и смята да иска за Салвини поста министър на вътрешните работи, като същевременно сондира терена за свой представител като министър-председател.

Четвъртата опора на Берлускони е „Ние с Италия“ на християндемократите. 

В лявото политическо пространство са управляващите демократи с кандидат Матео Ренци. Те ще имат подкрепа на бивши членове на партията, отцепили се от нея преди няколко месеца и основали  партии. Това са „Гражданска популярност“ на здравния министър Беатриче Лоренцин, „Заедно-Италия Европа“, съставена от социалисти, Федерацията на зелените и други, както и тази на председателя на Сената Пиетро Грасо - „Свободни и равни“. 

На индивидуален успех се надява движението „Пет звезди“ с кандидат за премиер 31-годишния Луиджи ди Майо. За изборите той се представя с нова емблема под надслов „Блогът на звездите“. 

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Елена Шаханова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени