Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Василев: След 2007-а, когато станахме членове на ЕС, в България на практика няма реформи

Закъснели сме, но трябва да подадем молба за членство в "чакалнята" на еврозоната заради себе си

| обновено на 11.02.18 в 12:01
Николай Василев и водещият на "Неделя 150" Явор Стаматов
Снимка: БНР

След цяла година рекорден възход на световните капиталови пазари след избирането на президента Тръмп (малко изненадващо) - цялата 2017-та до януари 2018-а,  в крайна сметка дойде момент на малка корекция. На някои хора 5-10% може да им звучи много драматично, но това е след като пазарите се вдигнаха с 20 и няколко процента през последните месеци. Така, че нищо ново под слънцето.  Корекции винаги ще има.  Все пак повечето хора според мен смятат, че фундаментът на световната икономика, което означава икономически растеж, сравнително ниска инфлация и добри печалби на фирмите по света, показват, че може би ще следва отново движение на пазарите нагоре. Така бившият министър на икономиката от кабинета "Сакскобургготски" Николай Василев коментира за предаването "Неделя 150" спадовете в стойностите на индексите на фондовите борси през изминалата седмица, наричана "най-кошмарната седмица на "Уолстрийт". 

Това е естествен процес, отбеляза още Василев, припомняйки : Ако погледнем историята на капиталовите пазари, винаги най-големите възходи са последвани от спадове, както и най-големите спадове са последвани от рекордни възходи. Но факт е, че дългогодишно пазарите винаги вървят нагоре и човек, ако иска да си спестява парите за пенсия или да направи някакви инвестиции за бъдещето, по-добре е да стои в пазара на акции, защото дългосрочно ще спечели повече, независимо тази седмица какво се е случило.  

Анализаторът не смята, че към момента за световната икономика и финанси има такива развиващи се рискове, които може да доведат до повторение на кризата от 2008-ма. 

Той направи анализ на позитивните и негативните процеси в българската икономика, изтъквайки че през последните години "има някои добри новини", но липсват реформи:  В България в момента има приличен растеж -  нищо подобно на над 6% от преди 15 години, но все пак в момента  3-4% е добре,  няма бюджетни дефицити вече две години, което е отлично  - имаме по-скоро големи бюджетни излишъци, ние сме сред шампионите в света по този показател, безработицата е много ниска и ръстът на доходите е висок, донякъде и заради липсата на кадри, което се превръща в сериозен проблем за икономиката.  Общо взето повечето показатели са добри, лошата половина от новините е, че в България горе-долу след 2007 година, след като влязохме в Европейския съюз, почти няма реформи. 

 Има някои сектори където нещичко да е променено, но като цяло светът за България е замръзнал след 2007 година./.../, каза Николай Василев и отбеляза, че икономическите сектори у нас сега "са горе-долу такива каквито бяха преди 10 години". Той подчерта, че растежът на българската икономика е подобен на средноевропейския, но за за нас това няма да е достатъчно за догонващо развитие и за да настигнем нивата на благосъстояние  в другите страни от ЕС. Той коментира проблемите, възникнали след стъпките за либерализация на пазара на електроенергия и обещаните допълнителни мерки в тази посока, които да намалят изкривяванията на пазара и на цените. Бившият министър беше категоричен, че либерализацията в енергийния сектор е много закъсняла, заради което се налага да се "гасят пожари":

Някои от мерките са правилни, но те трябваше да се случат през последните 10 години без да има протести и без да има Председателство. Според мен либерализацията на енергетиката е  катастрофално закъсняла с 15 години и приватизацията също.


По темата за перспективите на България за присъединяване към еврозоната и заявените от правителството намерения за кандидатстване във валутния механизъм ERM 2, наричан "чакалня на еврозоната", Николай Василев беше категоричен, че мястото на страната ни е във валутния съюз и всъщност много сме закъснели със стъпките към членство:   

Изцяло подкрепям и  бих се радвал, ако подадем каквото ще да става   - ако ще някой да ни казва да не го правим, ние трябва да подадем молба или заявление за членство заради себе си. А дали сега е моментът? Според мен е закъснял с 10 години, но тъй като не го направихме през цялото време през последните 10 години, по-добре сега, отколкото никога през следващите 20 години.


Василев отбеляза, че задачите за влизане във валутния механизъм и в еврозоната, както и в Шенген или други европейски структури са първо български задачи и ние трябва да ги реализираме без да разчитаме на одобрение или чужда помощ: 


Смятам, че България тази година трябва да продаде заявление за членство (в ERM 2), след което няколко години наред трябва да си свърши дипломатическата работа, както и да си пишем домашното и ако имаме късмет след няколко години може да влезем (в еврозоната). Но дори и да не влезем бързо, ще влезем някога - но трябва да започнем. 

Навремето нашето поколение политици, тук няма да споменавам партии изобщо, от няколко правителства спомогна за влизането на България в Европейския съюз. Ако бяхме питали западняците дали искат държави от Балканите примерно в Европейския съюз, не знам какво щяха да отговорят.  Днес знам какво ще отговорят - че  не ги искат. И ако бяхме чакали 10-20-30 години да правим дипломатически совалки и да мислим, да изчакаме, да спорим дали сега било правилното столетие и така нататък, никога нямаше да влезем в ЕС.  Тоест, ако една държава не знае какво иска, тя нищо няма да постигне - може да си стои на Балканите колкото си иска.

България в момента е последна категория европейска държава  - говоря от Европейския съюз, и ако не желае да влезе в първа категория, може да си стои винаги последна.  Ние не сме Шенген, не сме в еврозоната, не сме в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и там също не продаваме никакви документи....

Ние винаги сме на опашката и винаги си търсим причина да не сме, да не се движим напред, обобщи Василев.  Цялото интервю с бившия министър , който коментира и тезите на проф. Ганчо Ганчев, че България трябва за сложи край на режима на валутния борд, чуйте от звуковия файл. 







Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна