Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова книга за Георги Марков в Първо студио на Радио Пловдив

| обновено на 12.02.18 в 15:08

Проф. Инна Пелева ще представи своята книга "Георги Марков. Снимки с познати" в Първо студио на Радио Пловдив от 18 часа тази вечер. Премиерата е част от инициативата на издателите на списание "Страница", наречена "Автори представят своите книги".

"Георги Марков. Снимки с познати" е изследване на литературата и средата в България по време на социализма. Централна тема в книгата е творчеството на Георги Марков заедно с творбите на хората, в чийто кръг се движи писателят дисидент – Павел Вежинов,  Цветан Стоянов, Костадин Кюлюмов и други. Характерното за този кръг, част от него са и сценаристите на филма "На всеки километър", е че те изповядват модел на поведение "да се заиграем с властта, за да я победим отвътре".
 

Самата книга наблюдава, показва и изследва атмосферата на несигурност в годините на социализма през текстовете на Георги Марков. Това, което прави трудът на проф. Инна Пелева толкова интересен, е фактът, че тя описва хората и нравите от близкото ни минало без каквато и да е политическа коректност. 

Интервюто с проф. Инна Пелева е в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени