Eмисия новини
от 23.00 часа

Захари Бахаров в Пловдив с "Чамкория"

| обновено на 12.02.18 в 16:27

За първи път на пловдивска сцена тази вечер Захари Бахаров ще представи своя моноспектакъл по романа „Чамкория“ на Милен Русков.

Театралите канят зрителите за едно незабравимо, смешно, вълнуващо и съдбоносно пътешествие с омнибуса на бае Слави. Постановката е на режисьора Явор Гърдев. 

Спектакълът ще се играе в Градския дом на културата „Борис Христов“.

Бае Славе /Захари Бахаров/ коментира хората, нравите, политиката, войните и мнимите герои в тях, България, света и дори Вселената, докато прави поредния курс до Чамкория с омнибуса си. Той така образно описва - с хумор и добронамереност - останалите персонажи, главно пътници от омнибуса и колеги шофьори, всекидневни случки и исторически събития, че всичко преминава като филм в съзнанието на зрителя. 

Между остроумните наблюдения и разсъждения за човечеството и света мъдрецът - "тарикат" от Банишора си "прави сметката" - съобщава като постижение пристигането на всеки нов пътник, кахъри се, че парите все не стигат, въпреки че работи като роб, за да изхранва пет гърла - себе си, жена и три деца.

Голям смях пада около "възгледите" му за семейството - спасение за жената и капан за мъжа, в който тя го вкарва лесно заради зависимостта му от нагона. Комични са начините, по които Бае Славе "планира" да се отърве от това бреме - радикален, свързан с физически промени, и по-заобиколен - с две-три години затвор, докато жена му си намери друг. 

Освен житейски максими, до които е стигнал, като "интересът обединява най-силно хората", квалифицираният "шафьор" споделя "широките" си политически възгледи - широк социалист е, предположенията си около ролята на Бог и природата в създаването на човека и на Вселената, любопитството си към света на животните. Посещение в зоопарка става повод за неблаговидно обобщение за "човешкия вид" - аналогия с откритието му, че животните живеят два пъти по-дълго в условия на несвобода, както му обяснява директорът на зоологическата градина. 
Бае Славе е искрено и дълбоко възмутен от въртенето на Земята милиони години все около една и съща звезда и предлага "алтернатива": "Ами мръдни малко, де!".

С шеги започва и разказът му за атентата в църквата "Св. Неделя", но тогава вече не може да скрие дълбокия си потрес от случилото се, още повече че часове наред кара с омнибуса ранени до болницата. Смазан е от избиването без съд и присъда на много хора, набедени за атентата - тогава е мобилизиран да извозва труповете. 

Това е моментът, в който Бае Славе - неволно - "сваля бронята" на непукизъм, присмехулство, самоирония и т.н., за да намери спасение и утеха в семейството си.

Добрият текст е истинско удоволствие, така след 2 часа на сцена имам усещането, че не съм работил, разказа пред Радио Пловдив актьорът Захари Бахаров, който "влиза" в обувките на бае Славе. 

Как от 800 страници се прави 2-часов моноспектакъл? Като седнахме с режисьора Явор Гърдев и извадихме всичките ни любими цитати, които искахме да присъстват в моноспектакъла. Въпреки това в него влезе една малка част от романа, обясни Захари Бахаров.

Според него чувството за хумор на бае Славе помага много за възприемането и помиряването с историята ни като народ. Нека не гледаме с идеологически очила към историческите събития, да не залитаме и да се "пеним" за всяко събитие. Нека бъдем по-спокойни и по-мъдри, призова актьорът.

Цялото интервю на Неда Велкова със Захари Бахаров е в прикачения файл

Снимка


Още от

Последно в Театър

Всички новини в Театър: днес | вчера

Най-четени