Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на петролните цени на фона на известно успокоение на световните капиталови пазари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петролните фючърси нараства с около 2% в началото на търговията в понеделник, опитвайки да възстановяват част от солидните загуби през изминалата седмица, които бяха провокирани до голяма степен от хаосът на фондовите борси по цял свят.

Подобряващият се инвеститорски риск-апетит на капиталовите пазари допринася за поскъпване на фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март с 2,02% към 60,50 долара за барел и на фючърсите на петрола сорт брент с доставка през април - с 1,86% към 63,97 долара за барел.

Този солиден ръст обаче е факт, след като в петък и двата типа петролни фючърси се сринаха с над 3%, като фючърсите на американския лек суров петрол дори приключиха петъчната търговия около 59,20 долара за барел, понижавайки се под важната психологическа бариера от 60 долара за пръв път от 22-ри декември. Само в рамките на миналата седмица американският лек суров петрол се обезцени с около 9,6%, докато фючърсите на петрола сорт брент се разделиха с близо 8,4% от стойността си, приключвайки петъчната търговия в най-ниско ниво от 13-ти декември 2017-а година около 62,79 долара за барел. Това се оказа най-негативната седмица за черното злато от януари 2016-а година насам.

Известна подкрепа за днешния отскок на петролните цени оказват и новини през уикенда за повишаване на напрежението в Близкия Изток и главно между Израел и Сирия. В събота Израел заяви, че е заловил ирански дрон в своето въздушно пространство, след което е изпратил военни самолети да бомбардират мястото на неговото изстрелване в Сирия. Но един от израелските самолети, участващи в този удар беше свален от сирийски огън, предизвиквайки по-широка въздушна военна инвазия на Израел дълбоко в територията на Сирия. Според непотвърдени информации, тези въздушни удари може би са унищожили почти половината от системата за въздушна отбрана на Сирия.

Въпреки днешния отскок на петролните цени, тяхното възходящо движение изглежда ограничено от все по-ясните сигнали за увеличаване на добивите на петрол в САЩ в следствие на поскъпването на черното злато през последните месеци. През миналата седмица Енергийната информационна администрация (EIA) отчете ръст на американските добиви до рекордни ниво от 10,251 млн. барела на ден.  По този начин САЩ се присъедини към другите две водещи производителки на петрол в света - Саудитска Арабия и Русия, които също добиват ежедневно над 10 млн. барела.

Това засилва притесненията, че увеличаващото се американско производство може да подкопае усилията на ОПЕК и на други ключови производители като Русия да повишават петролните цени посредством тяхното споразумение за съкращаване на производството, което беше в сила през цялата миналата година и трябва да продължи да действа до края на 2018-а година. В подкрепа на тези опасения са и данни на компанията за петролни услуги Baker Hughes, които показват сериозно нарастване през последната седмица на американските петролни сондажи с цели 26 до 791 броя - техен най-висок брой от април 2015-а година насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна