Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изселници в Турция зоват за помирение между ДПС и ДОСТ

Най-влиятелната организация на българските изселници в Турция „Балгьоч“ проведе конференция в Бурса, на която бе отправен призив за помирение между политическите формации, подкрепяни от етнически турци в България, предаде БТА.

В работата на форума участваха председатели на дружествата на българските турци, включени във федерацията „Балгьоч“, представители на Движението за права и свободи (ДПС), партия ДОСТ (Демократи за отговорност, свобода и толерантност) и Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД), активисти на изселнически организации.

В слово си почетният председател на Конфедерацията на Балканските румелийски турци Турхан Генджоглу разказа за разговорите си с лидери на ДПС и ДОСТ, като посочи, че „са направени значителни стъпки за помирение“.

Той призова симпатизантите на всяка от формациите да не се поддават на провокации и да не използват езика на омразата и конфронтацията, а да съдействат за сближаването.

В светлината на обсъдените на конференцията в Бурса въпроси, които са в подкрепа на обединението, предстои да проведем срещи с лидерите на ДПС и ДОСТ, за да ги запознаем с желанието и волята на сънародниците в Турция, каза още Турхан Генджоглу, водещ емисар на инициативите за обединение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени