Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зъболекари настояват МЗ да финансира денталната помощ за деца и бременни


22 хил. са спешните дентални случаи на година у нас. Заболеваемостта от кариеси е над 96%, сочат данните на Световната здравна организация. Министерството на здравеопазването да финансира спешната помощ в зъболечението, както и денталната помощ за децата и бременните – за това настояват в писмо до министерството от Сдружението на българските зъболекари.


Зъбните проблеми и обеззъбяването у нас е при над 96% от хората, посочват от сдружението. Едва 8% от децата до 19 години нямат кариеси, като при възрастните процентът е още по-нисък. Според председателя на Сдружението на българските зъболекари д-р Анатоли Кънев, здравното министерство трябва да се намеси и да финансира спешните случаи, защото пакетът, който покрива Здравната каса, е крайно недостатъчен, а с годишната сума от 157 млн. лв. се падат средно по около 70 лв. на човек на година за зъболечение.

Ние не можем да покрием дори спешните случаи. В Касата в рамковия договор са разписани 75 лв. на човек на година след 19-годишна възраст, а до 19-годишна възраст – 150 лв. на година. Касата плаща вадене на зъб, химиополимер и амалгамена пломба – това е обидно. Да не говорим, че нашите пенсионери не могат да ползват услуга протеза. 22 хил. случая в годината са спешни, които не са платени от държавата. Тя да намери начин и механизъм да си го включи в пакета или да го финансира примерно стол „Пирогов“.

От сдружението от 4 години настояват пред Столична община пилотно като добър пример да осигури помещение с два кабинета – единият за дентални спешни случаи, другият за хора в неравностойно положение. В тези кабинети група зъболекари щели да работят безплатно, но идеята не се приема.

От Здравната каса съобщиха за „Хоризонт“, че след преговори с Българския зъболекарски съюз от септември тази година пенсионерите между 65 и 69 години ще имат право на безплатни зъбни протези. Зъболекарският съюз ще преговаря от догодина да се разшири възрастовата група на хората, които имат нужда от цели протези.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна