Още няма отговор на писмото, изпратено до премиера и кабинета от учителя от Босилеград Антон Тончев

Бившият директор на гимназията в Босилеград алармира, че проблемите на българитев Сърбия, свързани с обучението на майчин език, остават нерешени
| обновено на 12.02.18 в 15:38
Антон Тончев
Снимка: Кирил Фалин

Директорът на единствената гимназия в Босилеград Антон Тончев е пенсиониран и от втория срок училището има нов директор - това е програмистът математик Владимир ГригоровТончев изкара на поста 13 години. Излиза в пенсия заради навършена 65-годишна вързаст. Той обаче продължава да живее с проблемите на обучението по български в гимназията, в която сега учат 207 момчета и момичета от 9-и до 12-и клас. Антон Тончев стана известен с отвореното си писмо до правителството и до премиера Бойко Борисов през октомври миналата година, когато обяви, че "община Босилеград никога не е била в такова лошо и траурно положение" и се аргументира, че сред "показателите", които потвърждават това е фактът, че общината с 36 села през 2001 година е имала 125 000 жители, а сега населението е намаляло под 5 хиляди. 

Няма препитание, хората няма какво да работят, икономическото развитие на Босилеград е в тотален колапс. Безработицата е над 50%.  Обаче политиката на Сърбия е такава, че в последните пет-шест години всички безработни са на заплата в общината и имат заплати от 100 до 300 евро, а 80% от тези хора нямат никаква трудово задължение и им плащат -  това е нещо уникално, което мисля, че в Европа го няма никъде. Много хора и тук, и в България - особено в България, се чудят възможно ли е, споделя с горчивина пенсионираният учител, за когото обучението на български, на майчиния език, е кауза:


До 1959 година обучението е било на български език. Тогава - през 59-а преминава на сръбски език.  И от 2014/ 2015 учебна година по моя инициатива и с инициатива на целия колектив  - тогава и кметът Захариев не беше против, даже ни е помогнал да се отвори паралелка на български език, и тази година 2018 г. , май месец, ще завършат първите ученици  - 12 клас на български език. Обаче най-големият проблем са учебниците. Когато отворихме паралелката, договорът беше с правителството на Република Сърбия  и с министерството  - до 2018 година да се преведат и да се отпечатат поне учебниците до 11-и клас и в края 2018-та и началото на 2019 да се отпечатат и учебниците за 12 клас. Но това не се случи. Защо? Не се случи, защото няма интерес.


След положени доста усилия се стига се до ситуация, при която част от учебниците за девети клас са преведени на български, но отново не се използват, казва Тончев:  

Сега в момента стоят в Министерството на образованието на Република Сърбия  четири учебника за гимназията, които са преведени, минали са коректури, всички проверки  - езикови и други, всичко е наред, обаче не са пуснати да се печатат.


"Г-н премиер, уважаеми господа министри. Ако Република България продължава да ни помага по досегашния начин, по-добре да не ни споменавате като българи, които живеят в Сърбия", завършва отвореното си писмо доскоро училищният директор в Босилеград Антон Тончев, който още очаква отговор. 

СнимкаИ децата, и родителите имат желание да учат на български, но основна пречка са учебниците. Това сме го казвали през последните пет-шест години и това е реално погледнато един от ключовите проблеми, отново подчерта Антон Тончев, допълвайки, че нерешаването на този проблем е логичен резултат от манипулираща политика на Република Сърбия, но вина имат и българските власти:

Това е манипулиращата политика на Сърбия - правят манипулации нарочно. Но колкото са те виновни, още повече са виновни тук, в България, защото за една година  - 2017-а и 2016-а се състояха четири срещи на най-високо равнище  -  от министър-председателите, министрите на образованието, вицепрезиденти и нищо не се реши.  Аз не знам дали Бойко Борисов знае, че живеят българи в Сърбия. Бих искал да му поставим този въпрос. Когато са се срещнали с Вучич, с Бърнабич или някои други високопоставени личности в Събрия, те се разправят за съвсем други неща - за някаква икономика, за сътрудничество в други сфери, магистрали  -  това ги интересува. Животът, начинът на живот не ги интересува - нито в България, нито в Сърбия.
Още от категорията

Почина Христина Ангелакова

Почина световноизвестният български мецосопран Христина Ангелакова. Голямата оперна певица е родена на 29 октомври 1944 г. в Исперих. След като завършва Консерваторията в София, тя специализира в академията „Санта Чечилия“ в Рим и в Центъра за млади оперни артисти към Миланската скала. От тази престижна сцена започва световната й кариера. Паралелно с..

публикувано на 20.05.18 в 22:19

"Капана фест" очаква своята публика от 1 до 3 юни

Разширяваме разнообразието на музикалните сцени на фестивала с доста участници от други страни, казва Никола Сивков , главен изпълнителен директор на фондация SoulCity , организатор на "Капана фест" - Пловдив. Събитието тази година ще бъде от 1 до 3 юни с програма, в която има много музика, която ще звучи на четири сцени. Освен бандите от Румъния,..

публикувано на 20.05.18 в 16:40
Хироказу Коре-Еда

Режисьорът Хироказу Коре-Еда спечели главната награда на 71-вия кинофестивал в Кан - "Златната палма"

Японският режисьор Хироказу Коре-Еда спечели главната награда на 71-вия кинофестивал в Кан - "Златната палма", предадоха световните агенции. Италианският актьор Марчело Фонте бе отличен с наградата за най-добра мъжка роля за участието си в бруталната криминална драма "Кучкарят". Казахстанската актриса Самал Еслямова бе удостоена с приза за най-добра..

публикувано на 20.05.18 в 09:46
Актьорите Веселин Цанев, Валентин Ганев, Йорданка Стефанова и Кирил Бояджиев (отляво надясно).

Звездните гадатели посред бял ден

В предаването „Звезди посред бял ден“ на легендарната редакция „Хумор и сатира“ нещата биха били плашещо сериозни, ако всъщност не бяха плашещо комични, което може би е в крайна сметка почти едно и също. От зоркия поглед на репортерката Йорданка Стефанова нищо не може да остане скрито, дори и бъдещето. Тя знае, на коя врата да почука, кои кодови..

публикувано на 20.05.18 в 08:50

В Габрово бе закрит Международният фестивал на спектаклите за един актьор "Бегемот"

Международният фестивал на спектаклите за един актьор в Габрово беше закрит с връчване на наградите за най-добър актьор и най-добра актриса. В тазгодишното издание на театралното събитие бяха представени 13 моноспектакъла. Спектакли на Български театри гостуващи от Румъния, Русия, Грузия и САЩ бяха представени на цента на фестивала..

публикувано на 19.05.18 в 23:56
Част от уникалните ретро автомобили

Ретро возила на парад в София за Деня на шофьора

Уникални модели автомобили от 30-те, 40-те, 50-те и 60-те години на миналия век бяха показани на традиционния ретро парад в столицата, който се провежда всяка година в първата събота след Спасовден. Този ден  се отбелязва и като Ден на шофьора. Пред храм -паметника Св. "Александър Невски"  имаше над 200 автомобила и близо 100 мотоциклета. Стоян Сентов..

обновено на 19.05.18 в 14:02

И отново – Европейската нощ на музеите

Предстои едно от най-интересните и очаквани събития в културния живот – Европейската нощ на музеите. На 19 май, за четиринайсти път публиката ще може не само да се разходи из залите на много български музеи – безплатно, но и да се забавлява и дори да участва в различните програми, които ще бъдат представени специално за тази нощ. Надсловът, избран от..

обновено на 19.05.18 в 09:53