Още няма отговор на писмото, изпратено до премиера и кабинета от учителя от Босилеград Антон Тончев

Бившият директор на гимназията в Босилеград алармира, че проблемите на българитев Сърбия, свързани с обучението на майчин език, остават нерешени
| обновено на 12.02.18 в 15:38
Антон Тончев
Снимка: Кирил Фалин

Директорът на единствената гимназия в Босилеград Антон Тончев е пенсиониран и от втория срок училището има нов директор - това е програмистът математик Владимир ГригоровТончев изкара на поста 13 години. Излиза в пенсия заради навършена 65-годишна вързаст. Той обаче продължава да живее с проблемите на обучението по български в гимназията, в която сега учат 207 момчета и момичета от 9-и до 12-и клас. Антон Тончев стана известен с отвореното си писмо до правителството и до премиера Бойко Борисов през октомври миналата година, когато обяви, че "община Босилеград никога не е била в такова лошо и траурно положение" и се аргументира, че сред "показателите", които потвърждават това е фактът, че общината с 36 села през 2001 година е имала 125 000 жители, а сега населението е намаляло под 5 хиляди. 

Няма препитание, хората няма какво да работят, икономическото развитие на Босилеград е в тотален колапс. Безработицата е над 50%.  Обаче политиката на Сърбия е такава, че в последните пет-шест години всички безработни са на заплата в общината и имат заплати от 100 до 300 евро, а 80% от тези хора нямат никаква трудово задължение и им плащат -  това е нещо уникално, което мисля, че в Европа го няма никъде. Много хора и тук, и в България - особено в България, се чудят възможно ли е, споделя с горчивина пенсионираният учител, за когото обучението на български, на майчиния език, е кауза:


До 1959 година обучението е било на български език. Тогава - през 59-а преминава на сръбски език.  И от 2014/ 2015 учебна година по моя инициатива и с инициатива на целия колектив  - тогава и кметът Захариев не беше против, даже ни е помогнал да се отвори паралелка на български език, и тази година 2018 г. , май месец, ще завършат първите ученици  - 12 клас на български език. Обаче най-големият проблем са учебниците. Когато отворихме паралелката, договорът беше с правителството на Република Сърбия  и с министерството  - до 2018 година да се преведат и да се отпечатат поне учебниците до 11-и клас и в края 2018-та и началото на 2019 да се отпечатат и учебниците за 12 клас. Но това не се случи. Защо? Не се случи, защото няма интерес.


След положени доста усилия се стига се до ситуация, при която част от учебниците за девети клас са преведени на български, но отново не се използват, казва Тончев:  

Сега в момента стоят в Министерството на образованието на Република Сърбия  четири учебника за гимназията, които са преведени, минали са коректури, всички проверки  - езикови и други, всичко е наред, обаче не са пуснати да се печатат.


"Г-н премиер, уважаеми господа министри. Ако Република България продължава да ни помага по досегашния начин, по-добре да не ни споменавате като българи, които живеят в Сърбия", завършва отвореното си писмо доскоро училищният директор в Босилеград Антон Тончев, който още очаква отговор. 

СнимкаИ децата, и родителите имат желание да учат на български, но основна пречка са учебниците. Това сме го казвали през последните пет-шест години и това е реално погледнато един от ключовите проблеми, отново подчерта Антон Тончев, допълвайки, че нерешаването на този проблем е логичен резултат от манипулираща политика на Република Сърбия, но вина имат и българските власти:

Това е манипулиращата политика на Сърбия - правят манипулации нарочно. Но колкото са те виновни, още повече са виновни тук, в България, защото за една година  - 2017-а и 2016-а се състояха четири срещи на най-високо равнище  -  от министър-председателите, министрите на образованието, вицепрезиденти и нищо не се реши.  Аз не знам дали Бойко Борисов знае, че живеят българи в Сърбия. Бих искал да му поставим този въпрос. Когато са се срещнали с Вучич, с Бърнабич или някои други високопоставени личности в Събрия, те се разправят за съвсем други неща - за някаква икономика, за сътрудничество в други сфери, магистрали  -  това ги интересува. Животът, начинът на живот не ги интересува - нито в България, нито в Сърбия.
Още от категорията

Щефан Мерзебургер: Берлинале остава верен на историческата си роля

В неделя в Берлин завършва тазгодишното издание на кинофестивала Берлинале - единият от трите големи форума за филмовата индустрия. Известен със своите политически послания, фестивалът и тази година даде повод за противоречиви коментари.  Създаден през 1951 година, Берлинале винаги ще се помни като мост между Изтока и Запада. Разделеният Берлин..

публикувано на 24.02.18 в 11:48

В Чикаго откриха художествена изложба, посветена на българското председателство на ЕС

В Чикаго беше открита   българска художествена  изложба, като  част от  културните инициативи в САЩ посветени на  популяризирането на България и на българското председателство на Съвета на ЕС. Изложбата е озаглавена “Преоткриване” и   включва творби на  скулптор и 2-ма художници: Искра Иванова , Йордан Иванов и Василен Васевски . Те живеят в..

публикувано на 24.02.18 в 08:56

Домът на „Драган Цанков“ 24 – филиал на Софийска градска художествена галерия

През тази седмица беше представен официално новият филиал на Софийската градска художествена галерия – той се намира на столичния булевард „Драган Цанков“ №24, в дома на художника Дечко Узунов, чиято 119-ата годишнина от рождението се наврши на 22 февруари. Там, в ателието на твореца, беше открита изложба с работи от фонда на галерията под наслов..

публикувано на 23.02.18 в 19:05
Борис Панкин

Тази вечер е премиерата на постановката „Да, господин премиер“ в Сатиричния театър

Днес и утре е премиерата на постановката на Борис Панкин „Да, господин премиер“ в Сатиричния театър. В интервю за предаването „Хоризонт за вас“ Панкин обясни, че това е пиеса за избирателите: Историята на премиера е историята на един посредствен кандидат-политик, който по стечение на обстоятелствата и глупостта на избирателите..

публикувано на 23.02.18 в 17:00
Пастелната картина „Хористите“ с размери 32 см на 27 см е рисувана през 1877 г.

Открадната картина на Дега открита в автобус край Париж

Картина на френския художник Едгар Дега, открадната от музей в Марсилия преди 9 години, бе открита в автобус до Париж, съобщи френският министър на културата, цитиран от АФП. Франсоаз Нисен заяви, че митничари открили пастелното платно, за което се смята, че струва около 800 000 евро, в багажното отделение на автобус, спрян на отбивка от..

публикувано на 23.02.18 в 16:58

Необикновените приключения на футболиста Нане Стоичко

Един български футболен талант броди по Европата и света, като хвърля в недоумение всички със своите подвизи. В неговата родина възторжени спортни репортери разказват за похожденията му в кръчмата „Весела България”. Действащи лица: Нане Стоичко - голмайстор, международна футболна звезда Руси Банков - лицензиран футболен агент Стойне Никодимов - деятел,..

обновено на 23.02.18 в 15:27

Желко Иванкович за първи път с книга на български

Малко се знаят днес имената на съвременните поети, особено на тези от така наречените „малки езици“, които мощната машина на маркетинга и рекламата не иска да припознае и така остават далеч от евентуалните си читатели. Има обаче имена, които си струва да бъдат запомнени. Едно от тях е на Желко Иванкович (1954). Той е сред най-добрите съвременни поети на..

публикувано на 23.02.18 в 14:35