Разтапяне сред лед в Харбин

| обновено на 12.02.18 в 15:51
кадър от снежния фестивал в Харбин, Китай, 2018 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Харбин е един прекрасен град. Човек може да се смае, когато го види. Това каза за слушателите на „Хоризонт“ Велин Пасков, журналист, продуцент и пътешественик, който заедно с Мария Паскова открива тази вечер изложба в Галерия „София прес“, представяща един от четирите най-големи снежни фестивала в света, проведен в най-североизточния и студен град на Китай – Харбин.

Ледените скулптури, някои от които с размерите на цяла сграда, са разположени в няколко местни парка. На всеки художник се предоставят кубове от лед (с размери на страната от 2,5 м.) и свобода да създават творби, каквито си пожелаят, разказва Пасков:

И представете си. Вървите по една снежна алея и покрай вас … китайска митология, гръцка митология. И всичко това – направено от сняг. Просто фантастично… Когато човек влезе вътре – той се разтапя, ако може така да се каже за един леден фестивал.

Въпреки високата входна такса за стандартите на Китай (с еквивалент около 30 евро), жители на страната от различни краища се стичат в Харбин, за да се насладят на леденото изкуство.

В заключениe Велин Пасков сподели и наблюденията си върху китайската рецепта за щастие:

На обикновения човек му е достатъчно, когато има купичка ориз, купичка нудли, малко зеле и тофу – той може да се почувства наистина добре и най-вече благодарен. Няма да изброявам богове, но той се чувства благодарен за това, че има пред себе си какво да хапне… Знаете, че щастието зависи от гледната точка. Не трябва да забравяме, че в тази част на Азия се намират най-богатите хора на света, за които щастието не е само купичка ориз, малко зеле и бучка тофу и нудли, разбира се. Защото това са хората, които карат най-скъпите спортни коли на света и имат най-скъпите домове. Но хората там умеят да бъдат щастливи. Това е едно изкуство, което те са възпитали в себе си, една философия в продължение на хиляди години. И успяват да се справят, за което им завиждам.

Още за снимките на сем. Паскови от Китай, за планинския парк Чжан-цзя-цзе, където е разположен най-високият стъклен мост в света и където е сниман филмът „Аватар“, както и за домакинството на Пекин през 2022 г. на следващите зимни олимпийски игри, можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията
Църквата

За девета поредна година ще се проведе "Арт Емона"

В село Емона за девето поредно лято ще се проведе „Арт Емона“ – фестивал на изкуствата с благотворителна цел. Средствата от фестивала се използват за укрепване и реставриране на църквата „Св. Николай Мирликийски“ в село Емона.        На 17 август началото на фестивала ще даде проф. Боян Биолчев, който ще прочете негов разказ на публиката. В..

публикувано на 15.08.18 в 17:27

Най-сложната приказка на Оскар Уайлд като поп опера

„… Всяка вечер младият рибар излизаше в морето и хвърляше мрежите си във водата. Когато вятърът духаше откъм сушата, той не хващаше нищо или хващаше съвсем малко, защото това бе гневен вятър с черни крилe и бурни вълни се издигаха срещу него. Но когато вятърът духаше към брега, рибите идваха от дълбините, оплитаха се в мрежите му и той ги..

публикувано на 15.08.18 в 15:32
Площад „Пиаца гранде“, Локарно

Акценти от международния кинофестивал в Локарно

Тази година 72-рият Международен фестивал в Локарно , един от най-старите и престижни кинофестивали в света, се състоя от 1-ви до 11-ти август.   Първото му издание е през 1946 г., а традиция са прожекциите на централния площад „Пиаца гранде“, който може да побере 8000 зрители под открито небе. Наградата за най-добър режисьор бе връчена на Доминга..

публикувано на 15.08.18 в 14:24

Как се реставрират 150-200-годишни български носии

За силата и паметта на българската носия ще стане дума в следващите минути в „Радиокафе“. Възстановяването и съхраняването на българските традиции и култура, въплътени в духа на българската носия. Това е мисията на Работилница „Родолюбие“, зад която стои Андрей - родолюбив българин, с когото се срещна Катя Василева.   Той..

публикувано на 15.08.18 в 11:50
Юри Лазаров

"Чичо Весо Облия... отново" - 69 упражнения по стил на Юри Лазаров

"Чичо Весо Облия...отново" е озаглавена книгата на журналиста Юри Лазаров, който представя ново допълнено издание. "Основният герой чичо Весо вече не е между живите. Решихме с приятели да преиздадем книгата в негова памет, като моята задача се свеждаше до това да допиша още малко истории. Това е реплика на един много известен френски..

публикувано на 15.08.18 в 10:50
Добриела Попова (вляво) и Елена Кънева в студиото на предаването.

Златният август на редакция "Хумор и сатира"

Да се смеем, да се веселим, да се забавляваме, да слушаме предаванията на редакция "Хумор и сатира" , всеки ден през август! Уникална, ваканционна възможност да чуем отново моменти от златните архиви. Смешно и тъжно, забавно и комично, че и трагично понякога, нали се намира само на крачка от ... от противоположното, както всички знаем. А дори и да не..

публикувано на 15.08.18 в 09:05
Велко Кънев

Отварят музей на Велко Кънев в родното му Елхово

Постоянна експозиция по повод 70-годишнината от рождението на български актьор Велко Кънев ще бъде открита днес в родния му град Елхово. За тази цел общинският съвет е предоставил двуетажна къща в центъра на града. Идеята за подобна ретроспективна експозиция е от две години, а неин главен организатор е Община Елхово, съобщи за Радио Стара Загора..

публикувано на 15.08.18 в 04:41