Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разтапяне сред лед в Харбин

| обновено на 12.02.18 в 15:51
кадър от снежния фестивал в Харбин, Китай, 2018 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Харбин е един прекрасен град. Човек може да се смае, когато го види. Това каза за слушателите на „Хоризонт“ Велин Пасков, журналист, продуцент и пътешественик, който заедно с Мария Паскова открива тази вечер изложба в Галерия „София прес“, представяща един от четирите най-големи снежни фестивала в света, проведен в най-североизточния и студен град на Китай – Харбин.

Ледените скулптури, някои от които с размерите на цяла сграда, са разположени в няколко местни парка. На всеки художник се предоставят кубове от лед (с размери на страната от 2,5 м.) и свобода да създават творби, каквито си пожелаят, разказва Пасков:

И представете си. Вървите по една снежна алея и покрай вас … китайска митология, гръцка митология. И всичко това – направено от сняг. Просто фантастично… Когато човек влезе вътре – той се разтапя, ако може така да се каже за един леден фестивал.

Въпреки високата входна такса за стандартите на Китай (с еквивалент около 30 евро), жители на страната от различни краища се стичат в Харбин, за да се насладят на леденото изкуство.

В заключениe Велин Пасков сподели и наблюденията си върху китайската рецепта за щастие:

На обикновения човек му е достатъчно, когато има купичка ориз, купичка нудли, малко зеле и тофу – той може да се почувства наистина добре и най-вече благодарен. Няма да изброявам богове, но той се чувства благодарен за това, че има пред себе си какво да хапне… Знаете, че щастието зависи от гледната точка. Не трябва да забравяме, че в тази част на Азия се намират най-богатите хора на света, за които щастието не е само купичка ориз, малко зеле и бучка тофу и нудли, разбира се. Защото това са хората, които карат най-скъпите спортни коли на света и имат най-скъпите домове. Но хората там умеят да бъдат щастливи. Това е едно изкуство, което те са възпитали в себе си, една философия в продължение на хиляди години. И успяват да се справят, за което им завиждам.

Още за снимките на сем. Паскови от Китай, за планинския парк Чжан-цзя-цзе, където е разположен най-високият стъклен мост в света и където е сниман филмът „Аватар“, както и за домакинството на Пекин през 2022 г. на следващите зимни олимпийски игри, можете да чуете от звуковия файл.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени