Разтапяне сред лед в Харбин

| обновено на 12.02.18 в 15:51
кадър от снежния фестивал в Харбин, Китай, 2018 г.
ЕПА/БГНЕС

Харбин е един прекрасен град. Човек може да се смае, когато го види. Това каза за слушателите на „Хоризонт“ Велин Пасков, журналист, продуцент и пътешественик, който заедно с Мария Паскова открива тази вечер изложба в Галерия „София прес“, представяща един от четирите най-големи снежни фестивала в света, проведен в най-североизточния и студен град на Китай – Харбин.

Ледените скулптури, някои от които с размерите на цяла сграда, са разположени в няколко местни парка. На всеки художник се предоставят кубове от лед (с размери на страната от 2,5 м.) и свобода да създават творби, каквито си пожелаят, разказва Пасков:

И представете си. Вървите по една снежна алея и покрай вас … китайска митология, гръцка митология. И всичко това – направено от сняг. Просто фантастично… Когато човек влезе вътре – той се разтапя, ако може така да се каже за един леден фестивал.

Въпреки високата входна такса за стандартите на Китай (с еквивалент около 30 евро), жители на страната от различни краища се стичат в Харбин, за да се насладят на леденото изкуство.

В заключениe Велин Пасков сподели и наблюденията си върху китайската рецепта за щастие:

На обикновения човек му е достатъчно, когато има купичка ориз, купичка нудли, малко зеле и тофу – той може да се почувства наистина добре и най-вече благодарен. Няма да изброявам богове, но той се чувства благодарен за това, че има пред себе си какво да хапне… Знаете, че щастието зависи от гледната точка. Не трябва да забравяме, че в тази част на Азия се намират най-богатите хора на света, за които щастието не е само купичка ориз, малко зеле и бучка тофу и нудли, разбира се. Защото това са хората, които карат най-скъпите спортни коли на света и имат най-скъпите домове. Но хората там умеят да бъдат щастливи. Това е едно изкуство, което те са възпитали в себе си, една философия в продължение на хиляди години. И успяват да се справят, за което им завиждам.

Още за снимките на сем. Паскови от Китай, за планинския парк Чжан-цзя-цзе, където е разположен най-високият стъклен мост в света и където е сниман филмът „Аватар“, както и за домакинството на Пекин през 2022 г. на следващите зимни олимпийски игри, можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията

Щефан Мерзебургер: Берлинале остава верен на историческата си роля

В неделя в Берлин завършва тазгодишното издание на кинофестивала Берлинале - единият от трите големи форума за филмовата индустрия. Известен със своите политически послания, фестивалът и тази година даде повод за противоречиви коментари.  Създаден през 1951 година, Берлинале винаги ще се помни като мост между Изтока и Запада. Разделеният Берлин..

публикувано на 24.02.18 в 11:48

В Чикаго откриха художествена изложба, посветена на българското председателство на ЕС

В Чикаго беше открита   българска художествена  изложба, като  част от  културните инициативи в САЩ посветени на  популяризирането на България и на българското председателство на Съвета на ЕС. Изложбата е озаглавена “Преоткриване” и   включва творби на  скулптор и 2-ма художници: Искра Иванова , Йордан Иванов и Василен Васевски . Те живеят в..

публикувано на 24.02.18 в 08:56

Домът на „Драган Цанков“ 24 – филиал на Софийска градска художествена галерия

През тази седмица беше представен официално новият филиал на Софийската градска художествена галерия – той се намира на столичния булевард „Драган Цанков“ №24, в дома на художника Дечко Узунов, чиято 119-ата годишнина от рождението се наврши на 22 февруари. Там, в ателието на твореца, беше открита изложба с работи от фонда на галерията под наслов..

публикувано на 23.02.18 в 19:05
Борис Панкин

Тази вечер е премиерата на постановката „Да, господин премиер“ в Сатиричния театър

Днес и утре е премиерата на постановката на Борис Панкин „Да, господин премиер“ в Сатиричния театър. В интервю за предаването „Хоризонт за вас“ Панкин обясни, че това е пиеса за избирателите: Историята на премиера е историята на един посредствен кандидат-политик, който по стечение на обстоятелствата и глупостта на избирателите..

публикувано на 23.02.18 в 17:00
Пастелната картина „Хористите“ с размери 32 см на 27 см е рисувана през 1877 г.

Открадната картина на Дега открита в автобус край Париж

Картина на френския художник Едгар Дега, открадната от музей в Марсилия преди 9 години, бе открита в автобус до Париж, съобщи френският министър на културата, цитиран от АФП. Франсоаз Нисен заяви, че митничари открили пастелното платно, за което се смята, че струва около 800 000 евро, в багажното отделение на автобус, спрян на отбивка от..

публикувано на 23.02.18 в 16:58

Необикновените приключения на футболиста Нане Стоичко

Един български футболен талант броди по Европата и света, като хвърля в недоумение всички със своите подвизи. В неговата родина възторжени спортни репортери разказват за похожденията му в кръчмата „Весела България”. Действащи лица: Нане Стоичко - голмайстор, международна футболна звезда Руси Банков - лицензиран футболен агент Стойне Никодимов - деятел,..

обновено на 23.02.18 в 15:27

Желко Иванкович за първи път с книга на български

Малко се знаят днес имената на съвременните поети, особено на тези от така наречените „малки езици“, които мощната машина на маркетинга и рекламата не иска да припознае и така остават далеч от евентуалните си читатели. Има обаче имена, които си струва да бъдат запомнени. Едно от тях е на Желко Иванкович (1954). Той е сред най-добрите съвременни поети на..

публикувано на 23.02.18 в 14:35