Разтапяне сред лед в Харбин

| обновено на 12.02.18 в 15:51
кадър от снежния фестивал в Харбин, Китай, 2018 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Харбин е един прекрасен град. Човек може да се смае, когато го види. Това каза за слушателите на „Хоризонт“ Велин Пасков, журналист, продуцент и пътешественик, който заедно с Мария Паскова открива тази вечер изложба в Галерия „София прес“, представяща един от четирите най-големи снежни фестивала в света, проведен в най-североизточния и студен град на Китай – Харбин.

Ледените скулптури, някои от които с размерите на цяла сграда, са разположени в няколко местни парка. На всеки художник се предоставят кубове от лед (с размери на страната от 2,5 м.) и свобода да създават творби, каквито си пожелаят, разказва Пасков:

И представете си. Вървите по една снежна алея и покрай вас … китайска митология, гръцка митология. И всичко това – направено от сняг. Просто фантастично… Когато човек влезе вътре – той се разтапя, ако може така да се каже за един леден фестивал.

Въпреки високата входна такса за стандартите на Китай (с еквивалент около 30 евро), жители на страната от различни краища се стичат в Харбин, за да се насладят на леденото изкуство.

В заключениe Велин Пасков сподели и наблюденията си върху китайската рецепта за щастие:

На обикновения човек му е достатъчно, когато има купичка ориз, купичка нудли, малко зеле и тофу – той може да се почувства наистина добре и най-вече благодарен. Няма да изброявам богове, но той се чувства благодарен за това, че има пред себе си какво да хапне… Знаете, че щастието зависи от гледната точка. Не трябва да забравяме, че в тази част на Азия се намират най-богатите хора на света, за които щастието не е само купичка ориз, малко зеле и бучка тофу и нудли, разбира се. Защото това са хората, които карат най-скъпите спортни коли на света и имат най-скъпите домове. Но хората там умеят да бъдат щастливи. Това е едно изкуство, което те са възпитали в себе си, една философия в продължение на хиляди години. И успяват да се справят, за което им завиждам.

Още за снимките на сем. Паскови от Китай, за планинския парк Чжан-цзя-цзе, където е разположен най-високият стъклен мост в света и където е сниман филмът „Аватар“, както и за домакинството на Пекин през 2022 г. на следващите зимни олимпийски игри, можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията

Операция „Делириум“

Петербург. Световен конгрес по семиотика. Двама отегчени до смърт и солидно почерпени преводачи решават да внесат свой колорит в научното мероприятие. Барикадирани в преводаческата кабина, те успяват да вдигнат на крак не само конгресния център, но и елитните спецчасти. Убедени, че си имат работа с терористи, последните не жалят сили и средства, за да ги..

обновено на 15.10.18 в 16:53

Премиера на спектакъла “Луда трева“ на Маргарита Младенова в “Сфумато“

Тази вечер в театрална работилница “Сфумато“ е премиерата на “Луда трева“ по текстове на Йордан Радичков, постановката е част от програмата „Ноев ковчег". “Радичков изпреварва времето, в което пише и в тази програма ние се опитваме не само да се върнем към Радичков, а през късния Радичков да погледнем през тези важни негови текстове, за да..

публикувано на 15.10.18 в 15:59

„Прогноза за времето“ – първа самостоятелна изложба на Мария Налбантова

Мария Налбантова е родена през 1990 г. в София. През 2015 г. завършва магистратура в специалност „Илюстрация“ в НХА. През 2012 г. специализира във Факултета за изящни изкуства в Universidad de Granada, Гранада, Испания. Някои от изложбите, в които участва, са: „В състояние на движение“, Societe Generale Експресбанк, София (2017); „Арт старт“, галерия..

публикувано на 15.10.18 в 15:10

Толкова много неща с Петър Чухов

„Толкова много неща“ е името на новата песен на литературната рокгрупа „Латекст“, която ще бъде част от следващия им краткосвирещ албум. „Най-добрите творби са тези, които успяват да събудят определени вътрешни гласове в хората“ – казва поетът Петър Чухов, който е автор и на стихотворението, и на музиката. За енергията на рока, която съживява..

публикувано на 15.10.18 в 14:52
Ирмена Чичикова

Щастлива съм, че кинокариерата ми като сериозна актриса започна с Юра в „Аз съм ти, Адриана“

До 24 октомври продължава четвъртият кино-литературен фестивал "СинеЛибри", обичан от почитателите на книгите и на Осмата муза. Този път мотото е "Любов между редовете". Затова и тази седмица Радиоприемница ще се излъчва от места, където се провежда самия кинофорум. Пръв наш събеседник е актрисата Ирмена Чичикова, която играе една от..

публикувано на 15.10.18 в 14:23
Част от корицата на книгата

Фредрик Бакман за семейните отношения

Новият роман на шведския журналист и писател Фредрик Бакман - „Нещата, които синът ми трябва да знае за света“, ни предлага един ироничен поглед към семейните взаимоотношения - как се ражда обичта между баща и син, как укрепват взаимоотношенията между родител и дете, как децата ни учат да познаваме по-добре себе си и да станем по-добри хора. „Много..

публикувано на 15.10.18 в 13:30
Слава Рачева

Със Слава Рачева от Япония до Силистра, фадрома танцува секси в Хаарлем

Няма човек в България, който да не е чувал за гостенката в Покана за пътуване. Мнозина я разпознават само по гласа. Тя самата се шегува, че често я спират на улицата с „Извинете, ужасно много ми приличате на една артистка. Ужасно, чак не, но наистина приличам на… Слава Рачева“. Точно така! В студиото на Покана за пътуване е Педя човек, лакът брада или..

публикувано на 15.10.18 в 12:15