Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хакуна Матата

БНР Новини
6
Снимка: личен архив на Петя Митева

Или в превод от суахили означа „Нямаш грижи. Освободи се от всякаква тревога”. Този израз е популярен за жителите на Занзибар и Кения. Петя Митева е наш специален гост в рубриката „География на сетивата”. Тя се завърна наскоро от остров Занзибар, който посети и обиколи с приятели. Петя е била почти навсякъде в Европа. Решава да смени изцяло посоката на своите пътувания и да тръгне към Африка. Насочва се към Занзибар, защото иска да се докосне до екзотиката и спокойствието на тази страна.
Посрещат ги усмихнати и щастливи хора, които са се научили да си помагат един на друг и да не си завиждат. Радват се и на малкото, което имат и веднага канят Петя и нейните приятелите да се присъединят към забавленията на местните, които протичат със  забързани ритми и танци. И много голяма веселба.
Докато са там обикалят островите от архипелага. Част от тях са безлюдни, други са пълни с огромни костенурки, ароматни подправки и непознати плодове.

На какво ухае остров Занзибар, как се поздравяват местните на суахили и защо Петя Митева иска отново да се върне там - чуйте разговора на Ирина Вълчанова.

Снимки: Петя Митева


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени