Безработица, която кара българите да работят зад граница, или остър недостиг на работна ръка има у нас

Снимка: архив


Главната инспекция по труда и държавната институция, която помага на работещите, когато трудовите им права са нарушени в България или в друга държава. Никой не вярва, че в белите страни може да има бели роби, експлоатирани не по-малко отколкото в България.  Сигнали за некоректно отношение обаче е имало през годините от  Швеция, Испания, Италия, Франция, Германия, Чехия, Словакия и Словения. Най-често става дума за по-ниско заплащане от това на местните работници. Когато Инспекцията по труда поиска документи, за да започне проверка обаче, се оказва, че понякога хората не разполагат с такива, а условията по заплащането на квартира и транспорт са направени устно и не са записани никъде.  Дина Христова от главната Инспекция по труда посъветва хората да го приемат за измама когато комуникацията е само по интернет, когато отказват да се видят в офис, а  срещата се уговаря някъде навън, на публични места.Искат ли ви такси, това също е сигнал, че има някаква нередност, защото тези, които ви изпращат, не би трябвало да ви взимат за това средства. Те получават средства от тези, за които осигуряват работа

Често има случаи работниците в чужбина да не могат да идентифицират чуждия работодател, с което се затрудняват проверките на място, тъй като ГИТ изпраща данните до чуждестранните инспекции по труда.

Често сигналите в Трудовата инспекция се подават, след като гурбетчиите вече са напуснали работа и са се прибрали в България, а не са получили последната си заплата. Жалбите от условията на труд са по-редки. Ако искат да са сигурни, че има начин да си търсят правата постфактум, хората трябва да заминат с подписан трудов договор,  допълва експерт от Трудовата инспекция. Желателно е в договора да бъдат описани и допълнителните условия – за чия сметка ще бъдат транспортните разходи, квартирните, комуналните и другите разходи, за да няма изненади.

Фирми-посредници имат регистрация в Агенцията по заетостта и списъците им са публични и могат да бъдат проверени на сайта на Агенцията

Въпреки проблемите с работата зад граница, се оказа, че в България има толкова остър недостиг на работна ръка, че работодателите искат да отпаднат всякакви ограничения за внос на работници от трети страни извън ЕС. Атанаска Тодорова - експерт в КНСБ обаче подозира, че истинският мотив е задържане на ниски нива на възнагражденията на българските работници

Когато можеш да си внесеш отвън още по-евтина ръка, какъвто е случая със молдовски или украински работници, които получават около 100 евро…. А в Армения и Азербайджан говорим за под 100 евро работна заплата на месец, много е ясно, че ще предпочиташ по-евтината работна ръка пред тази, която е налична в страната. Ако погледнем данните на Агенцията по заетостта за декември 2017 година, имаме 230 000 безработни 70 000 от които са повече от една година без работа. След тези лица имаме както нискоквалифицирани хора, така и по-високо квалифицирани. Например имаме висшисти - около 20 000 - регистрирани в бюрата по труда.

В други случаи става дума за „реекспорт“ на работниците – фирми вземат разрешение за територията на страната ни, а след това ги изпраща да работят в друга страна от ЕС, което, по директива, не е възможно но отново се прави с цел по-ниско възнаграждение на работниците.

Много е странно желанието на някой работодател и да отпадне ограничението от 10% за средносписъчен състав от граждани на трети държави, защото, ако говорим за големите компании, които са над 250 човека, 30% е страшно голям процент чужди работници, които ще дойдат и ще изместят българите. С тези предложения можем само да постигнем още по-голяма емиграция от страна на българите, които могат да се реализират някъде в Европа и през океана. Доходите и условията на труд са водещите за един работник! Само 10 фирми за последните 18 месеца са поискали над тези 10% да бъдат довнесени работници. Тези фирми не са нито средни, нито големи, а са микрофирми - с работници до 10 човека. Само една е малка - с до 40 работници

Синдикалистите са категорични, че твърденията на работодателите, че в страната не достигат около 500 000 работници и то в сектори като машиностроене, електротехника и строителство не почиват на сериозен анализ Свободните работни места, обявени в Агенцията по заетостта, към днешна дата, са 12 183, отчете Тодорова:

Тук има едно голямо разминаване между това какво работят работодател какво говорят работодателските организации и какво, на практика, работодателите подават като заявки и като потребности. Често пъти сме свидетели на привличане на чуждестранни инвеститори, на които им се казва: „В България работната заплата е 500 лв. Елате, ще ви дадем по-нископлатена работна ръка“. По този начин допълнително лъжат инвеститорите, които идват, правят някакви халета в България и после започват да търсят работници на такива работни заплати - до 700 лв. за инженер или 500 лв. за ръководител на смяна, което е доста смешно към днешна дата, защото потребностите на българина за отглеждането на неговото семейство и осигуряване на насъщния са много повече. За четиричленно семейство трябват близо 600 лв. на човек от семейството, а когато говорим за двама работещи родители с по 500 лв. заплата и две деца, те живеят в крайна мизерия и бедност

Директивата за Синята карта казва, че първо трябва да предложиш на собствения си пазар свободното работно място, а след - да потърсиш специалист в рамките на ЕС преди да внесеш от трета държава, тъй като синята карта дава на приносителя достъп до европейския пазар на труда след 2 години. 


Още от категорията

Ердоган: Турция може бързо да се справи с колебанията на валутния курс на лирата

Според турския лидер колебанията в обменния курс са свързани с глобални фактори, а не само със ситуацията в Турция. По думите му курсът не отговарят на икономическите реалности в страната. Той призова присъстващите на вечерята за край на мюсюлманския пост бивши депутати и министри да не обръщат средствата си в чужда валута. В сряда лирата..

публикувано на 24.05.18 в 00:30

Министерството на отбраната договори инвестиции от "Еърбъс Хеликоптерс"

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на "Еърбъс Хеликоптерс" Серж Дюран подписаха днес спогодба за уреждане на съдебния спор по двустранния договор от 2005 година за доставка на хеликоптери "Кугар" и "Пантер", съобщиха от министерството на отбраната. Френската страна ще осигури стратегически инвестиции в България за изграждане..

публикувано на 23.05.18 в 20:12

МВФ: Заплатите в България и останалите нови страни от ЕС растат по-бързо отколкото в старите

Заплатите в България и останалите нови страни - членки растат по-бързо спрямо старите държави от Европейския съюз, сочи доклад на Международния валутен фонд. Въпреки това работната миграция е насочена към старите - държави членки, което причинява шок на трудовия пазар на останалите. Въпреки че икономическата активност в Европа се възстановява,..

обновено на 23.05.18 в 17:27

АДФИ откри съществени нарушения при 20% от проверените обществени поръчки през 2017-а

При една пета от проверените през миналата година обществени поръчки са открити съществени нарушения. Това сочи одобреният от правителството отчет на Агенцията "Държавен финансов контрол". Проверени са били над хиляда и сто процедури със сключени договори. 134 случая са предадени на прокуратурата, а наложените глоби са за 244 000 лева.

публикувано на 23.05.18 в 17:13

КЕВР предвижда минимално поскъпване на топлоенергията и тока от юли

Комисията за енергийно и водно регулиране предвижда засега минимално поскъпване на топлоенергията от юли, но в тези сметки не влиза предстоящото увеличение на цените на природния газ, заради които скокът може да е по-голям. Това каза председателят на регулатора Иван Иванов.  Предварителните разчети на "Булгаргаз" сочат, че синьото гориво трябва да..

публикувано на 23.05.18 в 17:08

Дойче банк планира да съкрати цели 10 хиляди работни места

През последните седмици ръководството на Дойче банк е заложило в плановете си за в бъдеще да съкрати близо 10 000 работни места, или около един на всеки 10 служители на кредитната институция, като част от усилията за ускорено съкращаването на разходите, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки източници, запознати с вътрешните банкови дискусии...

публикувано на 23.05.18 в 16:59

ЕК призова Италия да ограничи държавния дълг и предупреди, че нестабилността в Рим може да има отражение върху цялата еврозона

Следващото правителство на Италия трябва да се стреми да намали огромния държавен дълг, посочи в сряда Европейската комисия, предупреждавайки, че проблемите с финансовата нестабилност в Рим могат да имат негативно отражение върху цялата еврозона. "Имайки предвид нейното системно значение, Италия е източник на потенциално негативно отражение..

публикувано на 23.05.18 в 15:56