Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът върна на работа кмета на Септември

| обновено на 13.02.18 в 18:56
Снимка: БГНЕС

Апелативният специализиран съд реши да не отстранява временно от длъжност кмета на Септември Марин Рачев.
Точно преди седмица първоинстанционния  наказателен спецсъд отстрани от длъжност Рачев с аргумента, че, ако е на работа, може да укрие документи, да ги манипулира или антидатира, както и да въздейства на свидетелите, които все още не са разпитани или пък да принуди вече разпитаните да променят показанията си.

Задържането за 24 часа по обвинение  в умишлена безстопанственост и неизгодни сделки  беше общата премиера на спецпрокуратурата и новата антикорупционна Агенция по т.нар. корупционни дела. Докато наказателният спецсъд се довери изцяло на държавното обвинение, че ако остане кмет, Марин Рачев ще пречи на разследването, втората специнстанция не откри доказателства за това и подробно цитира в мотивите си свидетелски  "про" и "анти" - Рачев показания. Част от цитираните бяха в залата
Протестираме да не се краде. Хората продължава да ги е страх. Знаем как работи, какво е направил в града - осветление, улици, водопровод,  детски площадки.

Ползвайки същият доказателствен материал, Апелативният специализиран съд прецени, че реални доказателства, че Марин Рачев може да попречи на разследването няма. Според магистратите, не може основно право, каквото е правото на труд, да се ограничава въз основа на само на голословни твърдения. Съдът взе предвид и молбата за отпуск, която Рачев е подал, малко преди 24-часовото си задържане по обвинение в умишлена безстопанственост и неизгодна сделка. 
След като чу решението, Марин Рачев потвърди, че до 1 април няма намерение да влиза в сградата на община Септември и декларира, че няма да пречи на разследването.
Заявявам най-отговорно, че както от акцията на 1-ви, до момента не съм стъпвал в общината, няма и да стъпя, така че смятам, че разследващите органи имат достатъчно време да събират материали, както оневиняващи, така и обвиняващи, 
декларира Рачев, който все пак допусна да се върне на работа преди 2 април, ако бъде поканен на подписването на предоставянето на концесия на минералното находище "Варвара" на община Септември -  договор, с който мнозина свързаха днес съдебните проблеми на Марин Рачев.

Съдебното решение беше огласено в присъствието на десетки симпатизанти на кмета на Септември - така, както беше и миналата седмица. След аплодисменти и викове "победа", те заявиха, че вече вярват в българската съдебна система. 

Марин Рачев е обвинен в умишлена безстопанственост и неизгодна сделка, ощетила Община Септември с малко над 200 000 лева. Ден преди днешното решение друг състав на съда намали почти наполовина паричната му гаранция – от 250 000 на 130 000 лева. Съдия Пламен Панайотов реши да го отстрани от длъжност, съобразявайки се изцяло с позицията на наблюдаващите прокурори Дойчо Тарев и Мария Николова

Особено в тези малки населени места кметът е този, който дава възможност и за работа, коментира Николова.

Те са в йерархична зависимост от него и той не трябва да бъде на тази длъжност - най-малкото, докато извършим тези действия, подчерта Тарев.

Очаквано и преди съдебния акт, и след него на обратното мнение бяха Марин Рачев и адвокатът му Васил Василев.

Решението не съответства на доказателствата и на закона.

Започва практика, все едно кое длъжностно лице е.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени