Министрите от ЕС обсъждат в София туризма и икономическия растеж

| обновено на 13.02.18 в 09:36

Балканите могат да бъдат представени на китайските  туристи като общ маршрут, каза министърът на туризма Николина Ангелкова преди неформалната среща на ресорните министри от Европа. В индивидуални разговори е обсъдено свързването на всички столици от Балканите с директни авиолинии:

Като Европейски съюз можем да бъдем представени като една дестинация на китайския пазар, включително обсъждаме възможността за създаване на различни лъчове, маршрути. Единият от тях може да бъде т. нар. "Балкански маршрут", който ние да представим за далечния Изток.

Европейският комисар за вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството, малките и средни предприятия Елжбета Биенковска ще участва в срещата на министрите на туризма от страните-членки на Европейския съюз в София.

"Туризъм и икономически растеж" е фокусът на неформалния съвет по проблемите и възможностите пред туристическата индустрия.

Приносът на туризма в икономическия растеж, проблемът от последните години за туризма и сигурността и новите предизвикателства и възможности пред отношенията между Европа и Китай също ще бъдат сред обсъжданите теми.

Министрите ще дискутират и развитието на споделената икономика и свързаността между хората и регионите, както и прилагането на регулаторните политики на ЕС в туризма. Ще бъдат обсъдени и мерки за подобряването на сигурността в курортите.

Събитието е част от календара на Българското европредседателство.


Още от категорията

Свиване на индустриалното производство в ЕС при пореден добър растеж в рамките на България

Индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския съюз се сви през юли по-рязко от очакваното, парирайки част от добрия растеж през предходния месец, показват данни на Евростат, които са сякаш сигнал за продължаващо нестабилно представяне на промишления сектор в края на второто тримесечие. В същото време обаче индустриалното..

публикувано на 14.08.18 в 15:34
Емил Хърсев

Емил Хърсев: Промяна на китайския валутен резерв би била твърде рискована

"Русия има паричен режим, наподобяващ валутен борд, но без фиксиран курс. По закон руската централна банка има задължението да държи обезпечение на руската рубла в чуждестранни активи. Това обезпечение се натрупва за сметка на продажбата на нефт и природен газ. Тъй като те до момента на световните борси са базирани в долари, руската централна..

публикувано на 14.08.18 в 15:20

Стабилен растеж на БВП на еврозоната през второто тримесечие благодарение на добро представяне на германската икономика

Икономическата експанзия на еврозоната избегна забавянето през второто тримесечие на годината благодарение на по-добро от очакваното представяне на германската икономика, показват възходящо ревизирани данни на Евростат. Въпреки това редица икономисти и анализатори предупреждават, че търговското напрежение в глобален план, както и спираловидното..

публикувано на 14.08.18 в 14:52

Тенденцията в Турция е дългосрочна, извън валутната криза от последния месец

Има ефект на стабилизиране на турската лира спрямо големия срив от петък, обясни в предаването "12+3" Стоян Михайлов, финансов анализатор и валутен брокер. " В края на вчерашния ден и в рамките на настоящата сесия наблюдаваме поскъпване на турската лира спрямо еврото – това е т.нар. нормална корективна фаза след изключително резкия спад от..

публикувано на 14.08.18 в 14:16
Европейски статистически институт

Забавяне на икономическия растеж в България, отчита Евростат

Забавяне на икономическия растеж в България през второто тримесечие на годината, отчитат от Евростат. Данните са на годишна база. Икономиката ни е отбелязала ръст от 3,4 на сто при 3,6 на сто за периода от януари до март. За разлика от нас - страните в еврозоната са отчели по-висок от очаквания икономически растеж. Според..

публикувано на 14.08.18 в 14:06

Рязко подобрение на икономическите нагласи в Германия през август

Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно състоянието на водещата европейска икономика през следващите месеци се подобриха рязко през август, тъй като постигната предварителна търговска договорка между САЩ и ЕС доведе до отслабване на опасенията, свързани с ескалиращата "война с митата" в световен план, показва последно..

публикувано на 14.08.18 в 14:01

Наблюдава се нормализация на финансовите пазари в Европа

Тази сутрин се наблюдава нормализация на европейските финансови пазари, след усилените продажби през последните два дни заради ситуацията с турската лира, съобщи Ройтерс.  Вчера еврото регистрира най-ниската си стойност спрямо долара за тази година, а най-силно засегнати бяха европейските банки. Причината за частичната нормализация и..

публикувано на 14.08.18 в 13:32