Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клоуи Ким е най-младата сноубордистка със злато от зимни олимпийски игри

Клоуи Ким
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Клоуи Ким стана най-младата сноубордистка в историята със златен медал от зимни олимпийски игри, след като спечели титлата в дисциплината халфпайп от женския турнир в Пьончан.

17-годишната тийнейджърка записа резултат от 98.25 точки в третия и последен старт на финала, побеждавайки с над десет пункта китайката Цзяюй Лю.

Ким записа 93.75 точки още в първото си спускане по трасето и направи рано заявка за златен медал пред най-пълните трибуни, които "Финикс парк" е виждал по време на олимпиадата. Лю също показа майсторство и направи старт за 89.75 точки, но в последния си опит получи само 49.0 и с това Ким остана недостижима на върха.

Ким е феномен. Тя е само на 17 и тренира сноуборд от 4-годишна. Нейният баща Йон-джин Ким дори се отказва от професията си три години по-късно, за да се съсредоточи върху предстоящата кариера на дъщеря си.

Баща ми жертва много за мен и не знам какво щях да правя, ако не беше той. Да оставиш живота и мечтите си настрана, защото твоето дете има страст към нещо, е просто невероятно. Благодаря на семейството ми. Нека обаче не говорим за баща ми в негово отсъствие, защото се дразни много, каза 17-годишната американка.

Ариел Голд направи подиума за американките двоен с третото си място, а нейната сънародничка Кели Кларк остана четвърта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна