Eмисия новини
от 21.00 часа

Доналд Тръмп: САЩ ще настояват за "реципрочен данък" спрямо неговите търговски партньори

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп заяви в понеделник вечерта, че ще настоява за определянето на "реципрочен данък" спрямо страни, включително американски съюзници, които налагат митнически тарифи върху американски продукти, съобщава Ройтерс. На този етап обаче официалните власти на Белия Дом не са предоставили подробности за това как ще бъде структуриран подобен данък, нито за какви стоки ще бъде прилаган.

Трябва да се има предвид, че по време на популистката си кандидат президентска кампания през 2016-а година, републиканецът Тръмп нееднократно обвини страните, които имат търговски излишъци, "възползвайки се от Съединените щати" и вчера той отново повдигна тази важна за негово управление тема.

Ние не можем да продължим да позволяваме на хората да идват в нашата страна и да ни ограбват, да ни налагат огромни митнически тарифи и данъци и ние да не отговорим на това с нещо, заяви Тръмп пред репортери в Белия дом по време на представянето на плановете за инвестиции в инфраструктурата.

Президентът на САЩ вече започна да налага подобни "реципрочни данъчни мерки", след като в края на януари одобри високи митнически тарифи за внос на слънчеви панели и перални машини, за да защити американските производители, предизвиквайки по този начин сериозни  протести най-вече от Китай и Южна Корея. Само няколко дни по-късно Доналд Тръмп заплаши и ЕС с много големи "търговски репресивни мерки", определяйки като "много несправедлива" търговската политика на съюза спрямо САЩ.
Още от

Последно в Бизнес

Всички новини в Бизнес: днес | вчера

Най-четени