Доналд Тръмп: САЩ ще настояват за "реципрочен данък" спрямо неговите търговски партньори

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп заяви в понеделник вечерта, че ще настоява за определянето на "реципрочен данък" спрямо страни, включително американски съюзници, които налагат митнически тарифи върху американски продукти, съобщава Ройтерс. На този етап обаче официалните власти на Белия Дом не са предоставили подробности за това как ще бъде структуриран подобен данък, нито за какви стоки ще бъде прилаган.

Трябва да се има предвид, че по време на популистката си кандидат президентска кампания през 2016-а година, републиканецът Тръмп нееднократно обвини страните, които имат търговски излишъци, "възползвайки се от Съединените щати" и вчера той отново повдигна тази важна за негово управление тема.

Ние не можем да продължим да позволяваме на хората да идват в нашата страна и да ни ограбват, да ни налагат огромни митнически тарифи и данъци и ние да не отговорим на това с нещо, заяви Тръмп пред репортери в Белия дом по време на представянето на плановете за инвестиции в инфраструктурата.

Президентът на САЩ вече започна да налага подобни "реципрочни данъчни мерки", след като в края на януари одобри високи митнически тарифи за внос на слънчеви панели и перални машини, за да защити американските производители, предизвиквайки по този начин сериозни  протести най-вече от Китай и Южна Корея. Само няколко дни по-късно Доналд Тръмп заплаши и ЕС с много големи "търговски репресивни мерки", определяйки като "много несправедлива" търговската политика на съюза спрямо САЩ.
Още от категорията

Агенцията по вписванията търси 120 терабайта допълнителна памет за съхранение на данни

Агенцията по вписванията обяви спешна обществена поръчка на стойност 190 000 лева за "надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни" със 120 терабайта. Обявата е публикувана на сайта на ведомството. Поради спешността на поръчката, от агенцията са изпратили покана на няколко компании за директно договаряне. Обявата стана..

обновено на 15.10.18 в 17:56

Негативен старт на търговията на Уолстрийт в началото на седмицата

След кратко колебание и в двете посоки, водещите фондови индекс на Уолстрийт бележат нови, макар и относително скромни понижения, тъй като политическото напрежение между Белия дом и Саудитска Арабия допринася за допълнително засилване на инвеститорските притеснения, свързани с високата доходност на американските облигации и търговската война..

публикувано на 15.10.18 в 17:37

Ръстът на минималните осигурителни доходи за догодина ще се ограничи до минимална заплата от 560 лева

Ръстът на минималните осигурителни доходи за догодина ще се ограничи до увеличението на минималната работна заплата, която е планирана да бъде 560 лева. Това обяви социалният министър Бисер Петков: "Не е предвидено административно увеличаване на минималните осигурителни доходи. То е отразено в Приложение 1 към Бюджета само в съответствие с..

публикувано на 15.10.18 в 16:26

Изненадващо слабо нарастване на продажбите на дребно в САЩ през септември

През септември продажбите на дребно в САЩ се повишиха изненадващо слабо за втори пореден месец, което поставя под въпрос очакванията, че вътрешното потребление ще остане добър генератор на икономическия растеж и през третото тримесечие. Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през септември се повишиха с едва 0,1%..

публикувано на 15.10.18 в 16:23
„Енергоремонт“ е открито с пускането на ТЕЦ „Бобов дол“ през 1974 год. за специализирани ремонти.

Закриват „Енергоремонт"- Бобов дол, 130 души отиват на борсата

Предприятието „Енергоремонт" в  Бобов дол, създадено, за да извършва планови и аварийни ремонти към ТЕЦ - „Бобов дол“ в непосредствена близост, се закрива, съобщиха експерти. Целият състав от 130 специалисти и работници се регистрират на борсата. 74 от работилите в „Енерегоремонт"- Бобов дол, са от Дупница, останалите 56 от Бобов дол и..

публикувано на 15.10.18 в 16:07
Марио Драги от ЕЦБ

Марио Драги: Заплахите за независимостта на централните банки представляват голям риск за световната икономика

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги предупреди, че заплахите за независимостта на централните банки се очертават като значителен риск за световната икономика, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Шефът на ЕЦБ е загрижен, че геополитическите рискове могат да доведат до рязко завръщане към по-високи лихвени ставки. Той посочи три..

публикувано на 15.10.18 в 15:20

Малките и средните предприятия могат да ползват ваучери, за да наберат капитал през фондовата борса

30 ваучера на стойност 50 000 лева са достъпни за малките и средни предприятия, за да наберат капитал през фондовата борса. За да получат парите, компаниите трябва да наберат поне 500 000 лева капитал от борсата, обясни зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Ваучерната схема е разработена съвместно с Агенцията за малки и средни..

публикувано на 15.10.18 в 14:26