Доналд Тръмп: САЩ ще настояват за "реципрочен данък" спрямо неговите търговски партньори

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп заяви в понеделник вечерта, че ще настоява за определянето на "реципрочен данък" спрямо страни, включително американски съюзници, които налагат митнически тарифи върху американски продукти, съобщава Ройтерс. На този етап обаче официалните власти на Белия Дом не са предоставили подробности за това как ще бъде структуриран подобен данък, нито за какви стоки ще бъде прилаган.

Трябва да се има предвид, че по време на популистката си кандидат президентска кампания през 2016-а година, републиканецът Тръмп нееднократно обвини страните, които имат търговски излишъци, "възползвайки се от Съединените щати" и вчера той отново повдигна тази важна за негово управление тема.

Ние не можем да продължим да позволяваме на хората да идват в нашата страна и да ни ограбват, да ни налагат огромни митнически тарифи и данъци и ние да не отговорим на това с нещо, заяви Тръмп пред репортери в Белия дом по време на представянето на плановете за инвестиции в инфраструктурата.

Президентът на САЩ вече започна да налага подобни "реципрочни данъчни мерки", след като в края на януари одобри високи митнически тарифи за внос на слънчеви панели и перални машини, за да защити американските производители, предизвиквайки по този начин сериозни  протести най-вече от Китай и Южна Корея. Само няколко дни по-късно Доналд Тръмп заплаши и ЕС с много големи "търговски репресивни мерки", определяйки като "много несправедлива" търговската политика на съюза спрямо САЩ.
Още от категорията

40% от къщите за гости в Еленския Балкан излязоха от сивия сектор след масови проверки

40% от къщите за гости в Еленския Балкан излязоха от сивия сектор след рестриктивните мерки и масовите проверки на туристическите бази, които предприе Общината. 70 са новокатегоризираните туристически бази в община Елена от началото на тази година след масираните инспекции на хотели и къщи за гости. Отчетени са над 2 000 нощувки, за които е..

публикувано на 20.05.18 в 17:52

От 5 юни започват ремонтите по топлопреносната мрежа на столицата

От 5 юни започват ремонтите по топлопреносната мрежа на столицата, съобщиха от "Топлофикация" - София. Очаква се те да приключат до края на септември. От 20-и до 29-и август ще бъде спряна изцяло работата на ТЕЦ "София". Директорът на Дирекция „Инвестиционна и ремонтна дейност в „Топлофикация“ – София инж. Николай Колев каза колко се очаква да..

публикувано на 20.05.18 в 16:03
Френският министър на икономиката Брюно льо Мер

Френски министър се опасява, че Европа може да пострада от търговската сделка на САЩ и Китай

Европа може да пострада от новата сделка между Китай и САЩ, с която двете най-големи икономики в света са на път да избегнат търговска война помежду си, предупреди днес френският министър на икономиката Брюно льо Мер, предаде АФП. „САЩ и Китай рискуват да влязат в споразумение за сметка на Европа, ако Европа не успее да покаже, че е твърда“,..

публикувано на 20.05.18 в 14:35
Корабни контейнери с китайски стоки на терминала в Бостън. След преговорите във Вашингтон се очаква Китай да увеличи значително вноса от САЩ, за да намали годишния си излишък в двустранната търговия с до $200 млрд. от сегашните около $335 млрд.

Китай увеличава покупките на US стоки, за да избегне търговска война със САЩ

Китай ще увеличи значително покупките на американски стоки, съобщи късно снощи Белият дом, след като специалният пратеник на Пекин за преговорите с Вашингтон обяви, че търговската война между двете най-големи икономики в света е предотвратена, предаде БТА. В съвместното изявление, разпространено от американската администрация след..

публикувано на 20.05.18 в 14:14

Ръководителите на агенциите за инвестиции в европейките държави и страните от Западните Балкани се събират на среща в София

Ръководителите на агенциите за инвестиции в европейките държави и страните от Западните Балкани ще се съберат в София, за да обсъдят иновациите в региона. Форумът ще бъде на 20 юни. Това обяви в интервю за специалното издание на предаването   „Неделя 150“ п редседателят на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. Според него..

публикувано на 20.05.18 в 12:37
Кипър, Израел и Гърция искат да се ускори Източносредиземноморския газопровод

EastMed - алтернативният газов коридор за Европа?

Източното Средиземноморие е регион, в който Европейският съюз вижда бъдещ алтернативен коридор за доставки на природен газ и оценява стратегическото му значение за европейската енергийна сигурност и независимост. Засилва се геостратегическото сътрудничество между Кипър, Израел и Гърция. Трите страни възнамеряват до края на тази година да сключат..

публикувано на 19.05.18 в 10:57

Дентън Синкуграна: Цената на петрола може да се задържи около 80 долара за барел

Цената на петрола може да се задържи около 80 долара за барел заради напрежението в Близкия Изток и кризата във Венецуела. Това заяви за "Хоризонт" анализаторът на петролните пазари Дентън Синкуграна . Тази седмица за първи път от 2014 година цената на петрола премина психологическата граница заради опасенията от разрастване на..

обновено на 19.05.18 в 10:54