Доналд Тръмп: САЩ ще настояват за "реципрочен данък" спрямо неговите търговски партньори

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп заяви в понеделник вечерта, че ще настоява за определянето на "реципрочен данък" спрямо страни, включително американски съюзници, които налагат митнически тарифи върху американски продукти, съобщава Ройтерс. На този етап обаче официалните власти на Белия Дом не са предоставили подробности за това как ще бъде структуриран подобен данък, нито за какви стоки ще бъде прилаган.

Трябва да се има предвид, че по време на популистката си кандидат президентска кампания през 2016-а година, републиканецът Тръмп нееднократно обвини страните, които имат търговски излишъци, "възползвайки се от Съединените щати" и вчера той отново повдигна тази важна за негово управление тема.

Ние не можем да продължим да позволяваме на хората да идват в нашата страна и да ни ограбват, да ни налагат огромни митнически тарифи и данъци и ние да не отговорим на това с нещо, заяви Тръмп пред репортери в Белия дом по време на представянето на плановете за инвестиции в инфраструктурата.

Президентът на САЩ вече започна да налага подобни "реципрочни данъчни мерки", след като в края на януари одобри високи митнически тарифи за внос на слънчеви панели и перални машини, за да защити американските производители, предизвиквайки по този начин сериозни  протести най-вече от Китай и Южна Корея. Само няколко дни по-късно Доналд Тръмп заплаши и ЕС с много големи "търговски репресивни мерки", определяйки като "много несправедлива" търговската политика на съюза спрямо САЩ.
Още от категорията

Солиден спад на Уолстрийт след подновени притеснения около турската валутна драма

Американските фондови индекси стартират търговията в сряда с много здрави понижения, тъй като инвеститорите остават обезпокоени относно кризата с турската лира въпреки днешната ѝ възходяща корекция спрямо щатския долар. Негативно отражение върху търговията на Уолстрийт продължава да оказват и ескалиращите търговски напрежение между САЩ и негови..

публикувано на 15.08.18 в 17:30

Слабо повишение на американското индустриално производство през юли

Индустриалното производство се повиши слабо през юли, но след много солиден ръст месец по-рано, като негативно влияние върху общото производството оказа по-слабото представяне на минно-добивния и на сектора на комуналните услуги. Индустриалното производство нарасна през юли с едва 0,1% спрямо юни, докато очакванията на финансовите пазари бяха..

публикувано на 15.08.18 в 16:38

Здрав ръст на продажбите на дребно в САЩ през юли

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през юли изненадващо рязко, което е знак, че американците продължават да повишават техните разходи и в началото на третото тримесечие на фона на силния трудов пазар и здраво потребителско доверие. Според данни на Министерството на търговията, продажбите на дребно през юли скочиха с 0,5% спрямо юни, когато се..

публикувано на 15.08.18 в 16:07

66% от хората, ползващи банкови карти в чужбина, са убедени в безопасността на разплащането с тях

Българите все по-често пътуват в чужбина, а според проучване на един от големите картови оператори - 66% от хората, които имат банкови карти и ги използват в чужбина, са убедени в безопасността на подобно разплащане. В същото време знаем, че превалутирането често се таксува с няколко процента от сумата, която сме платили, което може да го направи..

публикувано на 15.08.18 в 15:45
Зорница Даскалова

Директорът на Агенцията по вписвания: Манипулации и изчезване на данни от Търговския регистър не са възможни

Частично беше възстановена системата на Търговския регистър. Вече са възможни справки за актуално състояние, но не и вписвания. В първото си публично изявление след срива от миналата седмица директорът на Агенцията по вписвания Зорница Даскалова заяви, че манипулации и изчезване на данни не са възможни. Въпреки че на няколко пъти тя уточни, че..

публикувано на 15.08.18 в 15:42

Турция повиши митата върху няколко американски продукта

Турция повиши драстично налозите върху вноса на няколко американски продукта. Съответно със 120 и 140 процента се вдигат таксите за американски автомобили и алкохолни напитки. Увеличават се още митата върху тютюна, ориза и въглищата. Мярката е в отговор на завишените американски мита върху вноса на стомана и алуминий от Турция, влезли в сила в..

публикувано на 15.08.18 в 14:39

Стабилизация на регистрираната безработица в България през юли в рекордно дъно от 5,7%

Равнището на регистрираната безработица в нашата страна стабилизира през юли в рекордно ниското ниво от 5,7%, достигнато месец по-рано, показват последни данни административната статистика на Агенцията по заетостта. Спрямо година по-рано е отчетно понижение на регистрираната безработица с 1,0 процентни пункта, а спрямо юни - символично понижение с..

публикувано на 15.08.18 в 14:31