Доналд Тръмп: САЩ ще настояват за "реципрочен данък" спрямо неговите търговски партньори

БТА

Американският президент Доналд Тръмп заяви в понеделник вечерта, че ще настоява за определянето на "реципрочен данък" спрямо страни, включително американски съюзници, които налагат митнически тарифи върху американски продукти, съобщава Ройтерс. На този етап обаче официалните власти на Белия Дом не са предоставили подробности за това как ще бъде структуриран подобен данък, нито за какви стоки ще бъде прилаган.

Трябва да се има предвид, че по време на популистката си кандидат президентска кампания през 2016-а година, републиканецът Тръмп нееднократно обвини страните, които имат търговски излишъци, "възползвайки се от Съединените щати" и вчера той отново повдигна тази важна за негово управление тема.

Ние не можем да продължим да позволяваме на хората да идват в нашата страна и да ни ограбват, да ни налагат огромни митнически тарифи и данъци и ние да не отговорим на това с нещо, заяви Тръмп пред репортери в Белия дом по време на представянето на плановете за инвестиции в инфраструктурата.

Президентът на САЩ вече започна да налага подобни "реципрочни данъчни мерки", след като в края на януари одобри високи митнически тарифи за внос на слънчеви панели и перални машини, за да защити американските производители, предизвиквайки по този начин сериозни  протести най-вече от Китай и Южна Корея. Само няколко дни по-късно Доналд Тръмп заплаши и ЕС с много големи "търговски репресивни мерки", определяйки като "много несправедлива" търговската политика на съюза спрямо САЩ.
Още от категорията
Илмар Римшевич

Има ли бъдеще финансовият сектор в Латвия след корупционно-банковата криза, разтърсила страната

Европейската централна банка определя третата по големина банка в Латвия  - ABLV като "фалираща" или "твърде вероятно да фалира". Това се посочва в съобщение от късно снощи. Банката е субсидирана от ABVL-Люксембург, за която  може да се смята, че е в същото състояние, пишат от ЕЦБ. Оттам припомнят, че депозитите до 100 000 евро са гарантирани и че..

публикувано на 24.02.18 в 13:00

Владимир Малинов е новият изпълнителен директор на "Булгартрансгаз"

Владимир Малинов е новият изпълнителен директор на "Булгартрансгаз". Комисията за енергийно и водно регулиране е одобрила избора на Малинов за член на Управителния съвет на компанията, а Управителният и Надзорният съвет на дружеството са го избрали за изпълнителен директор, на мястото на внезапно починалия Георги Гегов.  Владимир Малинов досега беше..

публикувано на 24.02.18 в 11:38

ЕЦБ определи латвийската банка ABLV като "твърде вероятно да фалира"

Европейската централна банка /ЕЦБ/ определи третата по големина банка в Латвия ABLV като "фалираща" или "твърде вероятно да фалира", се казва в съобщение от късно снощи. Банката е субсидирана от ABVL Люксембург, за която също може да се счита, че е в същото състояние, пишат от ЕЦБ. От там припомнят, че депозитите до 100 000 евро са гарантирани и че..

публикувано на 24.02.18 в 09:29

В края на януари депозитите на домакинствата са се увеличили

В края на януари депозитите на домакинствата са се увеличили с 4,8 на сто спрямо същия месец на 2017 година, отчита БНБ. Те са близо 48 милиарда лева и съставляват 45 на сто от Брутния вътрешен продукт. Кредитите за домакинствата също се увеличават. В края на февруари спрямо края на февруари миналата година нарастването е с 6 процента, като превес има..

публикувано на 24.02.18 в 08:53

"Инерком": Договорът за закупуване на активите на ЧЕЗ в България е подписан днес

“Инерком България” е дружество, специално учредено за целите на придобиването от ЧЕЗ. Това се казва в позиция на дружеството, изпратена до медиите. В нея се цитира собственикът на компанията Гинка Върбакова , според която „ Инерком“ ще се отнася отговорно към милионите клиенти на ЧЕЗ, служителите, ръководния екип на дружествата от групата и техните..

публикувано на 23.02.18 в 18:22

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета "140 години от Освобождението на България"

Сребърна възпоменателна монета, посветена на 140-та година от Освобождението на България, ще бъде пусната от Българската народна банка.  Монетата излиза в тираж от 3 500 броя и ще се продава в БНБ - на две каси на пл. "Александър I" и на четири каси в Касовия център на ул. "Михаил Тенев" 10,   в офисите на "Дружество за касови услуги" АД,   както и в..

публикувано на 23.02.18 в 17:52

Позитивен старт на търговията на Уолстрийт след намаляване на доходността на американските облигации

Пазарът на акции на Уолстрийт отваря в петък с добро повишение, тъй като инвеститорите приветстват днешното намаляване на доходността на американските държавни облигации от многогодишните върхове, достигнати по-рано тази седмица. Доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ се понижава към 2,886%, след като на 21-ви февруари тя достигна..

публикувано на 23.02.18 в 17:43