Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Димитров: МКС е най-великото изобретение на човека

Реалистична ли е идеята за евентуална приватизация на МКС

Петър Гецов: Слухът за спиране на финансирането на МКС е преувеличен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Слухът за спиране на финансирането на Международната космическа станция от страна на САЩ е преувеличен, каза в интервю за предаването "Преди всички" Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания на БАН, във връзка с информацията САЩ обмислят да спрат финансирането на МКС:

При условие, че те са инвестирали повече от 100 милиарда, едва ли така бързо ще се откажат от нейното използване. Хоризонтът на Международната космическа станция е 2028 година. Тогава също ще се обсъжда нейното използване. Различните големи космически агенции и държави имат и други планове.

Международната космическа станция е най-великото изобретение и творение на човека до този момент. Това подчерта пред "Хоризонт" Тихомир Димитров от The Human Adventures in Space Exploration: 

Международната космическа станция е голяма колкото футболно игрище, тежи около 450 тона и е най-големият обект, който човек е построявал за летене в космоса, но въпреки нейната колосалност се знаеше, че тя си има определен живот, тоест знаело се е още тогава, че  през 2025 година космическата станция ще има някаква съдба. В момента по-големите държави с по-сериозни космически индустрии опитват да решат нейната съдба – дали ще я дадат на частни компании, дали ще се превърне в космически университет, дали ще бъде просто космически хотел, далия ще я изпратят обратно на Земята или тя просто ще изгори и ще падне безславно, това все още не е сигурно.

Цялото интервю с Петър Гецов и Тихомир Димитров можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени