Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За един безпрецедентен случай

Снимка: БГНЕС
Научих от в. „24 часа”, че 28-годишен пловдивчанин на име Димитър Навущанов, пиар специалист, заедно с неговия приятел Иван Команов, световен вицешампион по карате киокушин са решили да направят в село Брезник, в помещението, което иначе са наели за склад в сградата на местното читалище, приют за бездомници. Даже почнали малко по-малко да оборудват помещенията…


Идеята на Димитър Навущанов не е случайна инвенция. Още през 2015 година той създава фондация на свое име, която се грижи за хора в неравностойно положение. Оказва се, че Димитър, заедно със свои сподвижници помага да бъдат приети в старчески домове  бездомни възрастни хора, които спят иначе на жп гарата в Пловдив. Възстановяват документите им, уреждат пенсиите им.

Димитър е наясно, че общинският приют и кризисен център не може да поеме всички нуждаещи се в Пловдив в тежките зимни месеци… Говори със зам.-кмета на Пловдив, с директора на дирекция „Социално подпомагане”, които обещават подкрепа за това, което е намислил. Общината е зад проекта, но той е безпрецедентен и трябва да бъде облечен в законова форма и Димитър Навущанов знае, че без помощта на институциите проектът му няма да се осъществи. Освен това му се иска подслонът да се издържа с публично-частно партньорство.

Ето точно тук, в средата на тази история, се намесва общността и се опитва всячески да спре инициативата на Димитър Навущанов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна