Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Слабо намаляване на заетостта, но при увеличаване на средната работна заплата в края на 2017 година

Снимка: БГНЕС

Според предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в България намаляват към края на декември 2017 година с 34,0 хиляди, или с 1,5% спрямо третото тримесечие, като достигат 2,28 милиона.

Спрямо края на третото тримесечие най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности "Селско, горско и рибно стопанство" - с 12,1%, "Хотелиерство и ресторантьорство" – с 12,0% и в "Операции с недвижими имоти" - понижение с 5,1%, докато най-голямо увеличение на наетите по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейността "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - повишение с 1,9 на сто.

Най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите "Преработваща промишленост" (22,2%) и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" (17,3%).

Спрямо края на 2016-а година наетите лица по трудово и служебно правоотношение през четвъртото тримесечие на миналата година се увеличават скромно с 5,4 хиляди, или с 0,2 на сто. Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности "Административни и спомагателни дейности" (повишение с 3,2 хиляди, или с 2,8%) и в "Хотелиерство и ресторантьорство" (с 2,2 хиляди, или с 2,1%), докато най-голямо понижение на наетите лица към края на декември 2017 година има в икономическата дейност "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ (понижение с 2,9 хиляди).

                                                                                               Графика на средната брутна работна заплата по месеци

Снимка

В същото време средната месечна работна заплата през последното тримесечие на 2017 година е в размер на 1095 лева и се увеличава спрямо предходното тримесечие с 5,6%, като през октомври  средната брутна месечна работна заплата е била в размер на 1084 лева, през ноември се е понижила леко до 1078 лева, преди  обаче да нарасне през декември до 1123 лева, показват предварителни данни на НСИ.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо повишение на средната месечна работна заплата през последното тримесечие на миналата година спрямо третото тримесечие са: "Образование" (ръст с 19,2%), "Операции с недвижими имоти" (със 7,7%) и "Други дейности" (с 6,2%).

На годишна база средната месечна работна заплата през периода октомври - декември 2017 година нараства с 10,6% спрямо края на 2016 година, като най-голямо e увеличението отново в икономическата дейност "Образование" (повишение с 18,5%), следвана от "Други дейности" (с 14,5%) и "Административни и спомагателни дейности" (с 14,4%).

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2017-а нараства с 10,2% в обществения сектор, а в частния сектор – с 10,8%.

Икономическите дейности с най-високо средно месечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през последните три месеца на миналата година са "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (със средна заплата от 2448 лева), "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" (1808 лева) и "Финансови и застрахователни дейности" (от 1783 лева).

В същото време най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" (със средна заплата от 647 лева), "Други дейности" (789 лева) и "Строителство" (847 лева).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!