Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо понижение на европейските акции след индикации за негативен старт на търговията на Уолстрийт

Европейските борси се оцветиха в червено по време на търговията във вторник, въпреки вчерашният пореден добър отскок на акциите на Уолстрийт, тъй като инвеститорите на стария континент не са впечатлени от корпоративните финансови отчети и акцентират предимно върху текущото понижение на трите основни американски фондови индекса и на подновеното поскъпване на основните европейски валути спрямо щатския долар.

Общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,34%, парирайки част от вчерашния добър отскок с 1,2% (първо негово повишение през последните три сесии на търговия), като най-солиден спад бележат акциите на компаниите от технологичния и от телекомуникационния сектор на фона на поскъпване на акциите на минно-добивните компании.

Негативно отражение върху днешната търговия на стария континент оказва понижението на трите основни американски фондови индекси на извън борсовата търговия няколко часа преди старта на реалната търговия на Уолстрийт (от 16:30ч. наше време). Фючърсите на индекса на сините чипове DJIA се понижават с 0,72%, след като вчера DJIA нарасна с над 400 пункта, или с 1,7%, отбелязвайки солиден отскок за втора поредна сесия на търговия след сериозните разпродажби през по-голямата част на предходната седмица. Фючърсите на широкият индекс S&P500 пък се понижават с 0,57%, а на технологичният индекс Nasdaq100 - с 0,62%, следвайки тяхното вчерашно добро поскъпване съответно с 1,4% и с 1,6%.

Индикациите за предстоящ негативен старт на търговията на Уолстрийт допринасят за известно понижение и на акциите, търгувани на борсите във Франкфурт и Париж, като германският фондов индекс DAX и френският CAC 40 се понижават с 0,5%, следвайки техен скок в понеделник съответно с 1,5% и с 1,2%. Днешното поскъпване на еврото с 0,42% към 6-дневен връх от 1,2351 щатски долара е допълнителен негативен фактор за акциите на европейските експортно-ориентирани компании.

Основният индекс на лондонската борса FTSE100 пък се колебае около неговото вчерашно ниво на затваряне, когато той нарасна с 1,2%, тъй като днешните малко по-силни от очакваното данни за потребителската инфлация на Острова през януари изглежда в подкрепа на засилващите се очаквания, че Английската централна банка ще трябва в скоро време отново да прибегне до повишаване на лихвените ставки в опит да ограничи инфлационния натиск.

Днешното поскъпване на цветните и на благородни метали на стоковите борси обаче се отразява позитивно на акциите на минно-добивните компании, листвани на лондонската борса. Акциите на Anglo American PLC поскъпват с 2,06%, на Glencore PLC - с 1,87%, на BHP Billiton PLC - с 0,85% и на Randgold Resources PLC - с 0,4% на фона на нарастване на мартенските фючърси на медта с около 1,5% и на априлските фючърси на златото с 0,45%.

В същото време обаче европейският телекомуникационен сектор се намира под натиск от продажби, тъй като компанията Telenet представи по-слаб финансов отчет за 2017-а година, което доведе до спад на акциите на белгийския телекомуникационен оператор с цели 7 на сто и до понижение с 1,13% на акциите на британския му конкурент BT Group PLC.

По-слаби финансови резултати доведоха до понижение и на акциите на United Utilities Group с 1,4% и на Severn Trent PLC - с 2,24%, докато акциите на TUI AG нарастват с цели 2,57%, след като една от водещите компании за ваканционни услуги отчете ограничаване на нетните си загуби за последното тримесечие до 99,6 млн. паунда.

Днешното предпазливо понижение на европейските борси е знак, че инвеститорите са все още притеснени от неотдавнашният солиден трус на световните капиталови пазари и от нарастващата доходност на водещите държавни облигации от двете страни на Океана. Анализатори също така отбелязват, че вчерашният добър отскок на акциите, търгувани на Уолстрийт, е бил факт при наличието на малки изтъргувани обеми, което може би е знак, че все още е рано да се говори за обръщане на негативния тренд от миналата седмица.

Следващата по-ясна посока на движение на световните дългови и фондови пазари вероятно ще се определи от ключовите данни в сряда за инфлацията в САЩ през януари. Ако американската инфлация се окаже по-висока от прогнозите, това може да подсили притесненията, че Фед ще се наложи да провежда през настоящата година по-агресивна от очакваното политика на затягане на лихвените ставки. Това от своя страна може да предизвика нова вълна от продажби на американски държавни облигации и повишаване на тяхната доходност към поредни многогодишни върхове и да даде нов тласък при реализирането на печалби от дълги позиции в акции на Уолстрийт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени