Eмисия новини
от 14.00 часа

Проучване на Асоциация „Активни потребители“ сочи:

Авиокомпаниите рядко плащат обезщетения, защото българските пътници не си знаят правата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През 2017 година зачестиха случаите на отменени или закъснели полети и отказан достъп до борда на самолет поради свръхпродажба на билети. При възникване на проблем обаче повечето потребители в България не са наясно със своите права. Авиокомпаниите се възползват от това и рядко се стига до изплащане на обезщетения, особено при закъснения. Това сочи проучване на Асоциация „Активни потребители“. В интервю за предаването „12+3“ изпълнителният директор Богомил Николов каза: 

Проучването обхваща 21 авиокомпании, които имат редовни полети до български летища. Равнището на информация, предоставена от компаниите, се отличава. Най-важните елементи са на първо място дали има информация на български език. За съжаление, тук и резултатите са най-слаби – 5 от 21 компании имат уеб сайт с българска версия, с информация за правата на български език. Има и по-добри резултати – например форма за подаване на оплакване, която е направена с улесняващи жалбоподателя насоки, подобни формуляри има в почти всички авиокомпании. Проучихме и телефоните, на които може да се свърже човек с компаниите. Оказа се, че 12 компании имат телефон, обслужван на български. По-голямата част от тези телефони обаче работят само в работно време. Една от авиокомпаниите има платен телефон – такава практика смятаме за неприемлива.

Богомил Николов разясни и какви права имат хората при закъснения или отмяна на полет. Още по темата чуйте в звуковия файл.

Още от

Последно в България

Всички новини в България: днес | вчера

Най-четени