Бумът на шистовото производство в САЩ може да покрие очаквания растеж на световното потребление на петрол през 2018, предупреди МАЕ

Международна агенция по енергетика

Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира по-добро повишение при потреблението на черно злато в световен план през настоящата година, но в същото време предупреди, че бумът при добивите на шистов петрол в САЩ може да превиши всяко едно увеличение на търсенето и да натежи върху цените на важната енергийна суровина.

В своя редовен месечен доклад, следен внимателно от участниците на петролните пазари, МАЕ прогнозира повишение на потреблението на петрол през 2018-а година с 1,4 млн. барел спрямо предходна прогноза за нарастване с 1,3 млн. барела.

Базираната в Париж организация обаче предупреди, че добивите в САЩ и в част от другите производители извън ОПЕК вероятно ще надвиши през настоящата година световното потребление на черното злато, подкопавайки усилията за ребалансиране на петролния пазар, които са в сила от 2017-а година насам.

МАЕ прогнозира, че в скоро време производството на петрол в САЩ ще надвиши добивите в Саудитска Арабия и до края на годината дори може да задмине Русия като лидер на световния петролен пазар.

След като драстично намалиха разходите, днес производителите в САЩ се радват на втора вълна на силен растеж на добивите, които през 2018-а година могат да се равняват и дори да превишат очаквания растеж в световното потребление на петрол, отбеляза Международната агенция по енергетика.

Това очаквано бързо нарастване на производството, особено в Съединените щати, би могло да надделее над всяко едно увеличение на търсенето и да започне да засилва отново глобалните складови запаси от петрол, които в момента са около пределните осреднени стойности за последните пет години, допълни МАЕ.

Прогнозите на МАЕ са факт, след като в понеделник Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) посочи, че очаква световното потребление на петрол да нарасне с 1,59 млн. барела на ден през настоящата година, или с 60 хил. барела повече, отколкото предишната прогноза на ОПЕК , достигайки 98,6 млн. барела на ден.

Също вчера Енергийната информационна администрация (EIA) съобщи, че шистовите добиви на петрол от седем основни производители в САЩ се очакват да нараснат със 110 хил. барела дневно през март, достигайки 6,756 млн. барел на ден.

Тези завишени прогнози за американското шистово производство се отразяват негативно на петролните цени по време на днешната търговия. Фючърсите на лекия суров петрол WIT с доставка през март се понижават с 0,60% към 58,95 долара за барел, следвайки спад в цените от близо 10% в рамките на отминалата седмица.

Априлските фючърси на петрол сорт брент пък се понижават с 0,37% към 62,39 долара за барел, задълбочавайки ценовия спад от близо 8% през миналата седмица.


Още от категорията

НСИ: Свиване на държавния дълг на България с над 2 млрд. лева през 2017 година

Институционалният сектор "Държавно управление" отчита през 2017 година бюджетен излишък в размер на 920 млн. лева, или 0,9% от БВП, след като година по-рано излишъкът беше в размер на едва 209 млн. лева, (или 0,2% от БВП), показват предварителни данни на Националния статистически институт. В подсектор "Централно управление" постигнатият..

публикувано на 23.04.18 в 11:30

Германската индустрия настоява за ново търговско споразумение между ЕС и САЩ

Ръководителят на германската индустриална организация VDMA призова в понеделник за нов опит за споразумение за свободна търговия между Съединените щати и Европейския съюз в момент, когато ЕС е изправен пред високи митнически тарифите от началото на месец май за изнасяната за САЩ стомана и алуминий. "Никой не може да има интерес от ескалация на..

публикувано на 23.04.18 в 11:12

"Ер Франс" очаква да се осъществят 75% от самолетните полетите през днешния първи ден на новата 48-часова стачка

"Ер Франс" очаква 75% от полетите на компанията в понеделник да не бъдат засегнати от стартиращата днес поредна 48-часова стачка във връзка с продължаващия вече втори месец спор за заплатите на пилотите, самолетните екипажи и наземният персонал на компанията във Франция, съобщава агенция MarketWatch. Авиокомпанията, която е е част от Air..

публикувано на 23.04.18 в 10:37
Стивън Мнучин – финансов министър на САЩ

Финансовото министерство на САЩ подкрепи увеличаване на финансирането на Световната банка с 13 млрд. долара

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп подкрепя увеличаването на финансирането за Световната банка с 13 млрд. долара, оставяйки настрана скептицизма си по отношение на големите правителствено подкрепени институции, които управляват световната икономика, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Изданието отбелязва, че това се дължи отчасти..

публикувано на 23.04.18 в 10:21

Джон Уилямс от Фед предупреди, че една глобална търговска война ще има значителни негативни икономически последици

Една световна търговска война би имала много негативни икономически последици, въпреки че все още е твърде рано да се каже дали ще възникне подобен конфликт, посочи президентът на Федералния резерв на Сан Франциско Джон Уилямс в интервю за испанския вестник "Ел Паис", цитирано от агенция Ройтерс. Според него такава търговска война ще съсипе..

публикувано на 23.04.18 в 09:56

Кр. Ненов: Увеличаването на цената на въглища ще бъде понесено от НЕК

Дългосрочните договори на т.нар. "американски централи" в Маришкия басейн са структурирани по такъв начин, че повишаването на изкупната цена на използваните от тях въглища ще бъде понесено от Националната електрическа компания (НЕК). Това заяви за "Хоризонт" изпълнителният директор на "Контур Глобал Марица-изток  3 "   Красимир Ненов ...

публикувано на 23.04.18 в 09:07

МВФ прие нови регламенти за по-системно оценяване на корупцията

Международният валутен фонд прие нови рамкови регламенти за по-системно оценяване на корупцията в неговите 189 страни-членки, като подчерта, че корупцията подкопава растежа, инвестициите и данъчните приходи, предаде Франс прес. Новият подход набляга на управлението изобщо, а не само на корупцията, тъй като слабостите в управлението обикновено..

публикувано на 23.04.18 в 01:48