Бумът на шистовото производство в САЩ може да покрие очаквания растеж на световното потребление на петрол през 2018, предупреди МАЕ

Международна агенция по енергетика

Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира по-добро повишение при потреблението на черно злато в световен план през настоящата година, но в същото време предупреди, че бумът при добивите на шистов петрол в САЩ може да превиши всяко едно увеличение на търсенето и да натежи върху цените на важната енергийна суровина.

В своя редовен месечен доклад, следен внимателно от участниците на петролните пазари, МАЕ прогнозира повишение на потреблението на петрол през 2018-а година с 1,4 млн. барел спрямо предходна прогноза за нарастване с 1,3 млн. барела.

Базираната в Париж организация обаче предупреди, че добивите в САЩ и в част от другите производители извън ОПЕК вероятно ще надвиши през настоящата година световното потребление на черното злато, подкопавайки усилията за ребалансиране на петролния пазар, които са в сила от 2017-а година насам.

МАЕ прогнозира, че в скоро време производството на петрол в САЩ ще надвиши добивите в Саудитска Арабия и до края на годината дори може да задмине Русия като лидер на световния петролен пазар.

След като драстично намалиха разходите, днес производителите в САЩ се радват на втора вълна на силен растеж на добивите, които през 2018-а година могат да се равняват и дори да превишат очаквания растеж в световното потребление на петрол, отбеляза Международната агенция по енергетика.

Това очаквано бързо нарастване на производството, особено в Съединените щати, би могло да надделее над всяко едно увеличение на търсенето и да започне да засилва отново глобалните складови запаси от петрол, които в момента са около пределните осреднени стойности за последните пет години, допълни МАЕ.

Прогнозите на МАЕ са факт, след като в понеделник Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) посочи, че очаква световното потребление на петрол да нарасне с 1,59 млн. барела на ден през настоящата година, или с 60 хил. барела повече, отколкото предишната прогноза на ОПЕК , достигайки 98,6 млн. барела на ден.

Също вчера Енергийната информационна администрация (EIA) съобщи, че шистовите добиви на петрол от седем основни производители в САЩ се очакват да нараснат със 110 хил. барела дневно през март, достигайки 6,756 млн. барел на ден.

Тези завишени прогнози за американското шистово производство се отразяват негативно на петролните цени по време на днешната търговия. Фючърсите на лекия суров петрол WIT с доставка през март се понижават с 0,60% към 58,95 долара за барел, следвайки спад в цените от близо 10% в рамките на отминалата седмица.

Априлските фючърси на петрол сорт брент пък се понижават с 0,37% към 62,39 долара за барел, задълбочавайки ценовия спад от близо 8% през миналата седмица.


Още от категорията

Програмата за изкупуване на държавни облигации на ЕЦБ е законна

Европейският съд в Люксембург потвърди, че програмата за изкупуване на държавни облигации на Европейската централна банка е законна. Съдът е категоричен, че това е в правомощията на институцията и не може да се счита за неправомерно финансиране. Делата срещу програмата за количествени улеснения - т.е. за изкупуване на държавни и корпоративни книжа..

публикувано на 11.12.18 в 14:25

Изненадващо подобрение на икономическите нагласи в Германия през декември

Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно перспективите пред водещата европейска икономика през следващите месеци се подобрих изненадващо през декември, но все още остават ясно далеч под дългосрочното осреднено ниво и продължават да бъдат изложени на риск от търговското напрежение в глобален план и от опасенията за германския..

публикувано на 11.12.18 в 13:30

Заплащането на труда във Великобритания с най-силен ръст от едно десетилетие

Заплащането на труда във Великобритания нарасна през трите месеца до края на октомври с най-силно темпо от близо едно десетилетие насам въпреки слабо повишаване и на нивото на безработица, което е в подкрепа на очакванията, че Английската централна банка може да повиши лихвените ставки през следващата година. В същото време през трите месеца..

публикувано на 11.12.18 в 12:48

"Демократична България" се обяви против изграждането на "Турски поток" през територията на страната

От извънпарламентарното обединение "Демократична България" се обявиха против изграждането на "Турски поток" през територията на страната поради съмнения в икономическата целесъобразност на проекта. Мартин Димитров призова: "Ние от "Демократична България" настояваме правителството да не подписва никакви ангажименти по Турски, Южен или както..

публикувано на 11.12.18 в 12:40
Дейвид Липтън, заместник-директор на МВФ

МВФ предупреждава за сгъстяване на буреносните облаците над световната икономика

Един от висшите служители в Международния валутен фонд предупреди във вторник, че буреносните облаци над глобалната икономика се сгъстяват и че правителствата и централните банки могат да не се окажат подготвени за справяне с тези предизвикателства, съобщава агенция Блумбърг. Първият заместник-директор на МВФ Дейвид Липтън припомни, че фондът..

публикувано на 11.12.18 в 12:16

Подобрение на българския износ и внос спрямо ЕС и трети страни през октомври

Износът на стоки от България към страните от Европейския съюз и към трети страни нарасна през октомври със 7,4% спрямо същия месец на предходната година, достигайки 5,3761 млрд. лева. В същото време вносът в нашата страна се увеличи с 13,6% до 6,198 млрд. лева, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). Общото..

публикувано на 11.12.18 в 11:52

Предпазлив оптимизъм на фондовите пазари след новината за подновяване на търговските разговори между САЩ и Китай

Китайският фондов пазар реагира предпазливо позитивно на информацията за проведения късно снощи (рано днес) телефонен разговор между вицепрезидента на страната Лю Хъ с американския финансов министър Стивън Мнучин и с търговския представител на САЩ Робърт Лайтизер. Според "Уолстрийт джърнъл" с този телефонен разговор беше сложено началото на..

публикувано на 11.12.18 в 11:04