Бумът на шистовото производство в САЩ може да покрие очаквания растеж на световното потребление на петрол през 2018, предупреди МАЕ

Международна агенция по енергетика

Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира по-добро повишение при потреблението на черно злато в световен план през настоящата година, но в същото време предупреди, че бумът при добивите на шистов петрол в САЩ може да превиши всяко едно увеличение на търсенето и да натежи върху цените на важната енергийна суровина.

В своя редовен месечен доклад, следен внимателно от участниците на петролните пазари, МАЕ прогнозира повишение на потреблението на петрол през 2018-а година с 1,4 млн. барел спрямо предходна прогноза за нарастване с 1,3 млн. барела.

Базираната в Париж организация обаче предупреди, че добивите в САЩ и в част от другите производители извън ОПЕК вероятно ще надвиши през настоящата година световното потребление на черното злато, подкопавайки усилията за ребалансиране на петролния пазар, които са в сила от 2017-а година насам.

МАЕ прогнозира, че в скоро време производството на петрол в САЩ ще надвиши добивите в Саудитска Арабия и до края на годината дори може да задмине Русия като лидер на световния петролен пазар.

След като драстично намалиха разходите, днес производителите в САЩ се радват на втора вълна на силен растеж на добивите, които през 2018-а година могат да се равняват и дори да превишат очаквания растеж в световното потребление на петрол, отбеляза Международната агенция по енергетика.

Това очаквано бързо нарастване на производството, особено в Съединените щати, би могло да надделее над всяко едно увеличение на търсенето и да започне да засилва отново глобалните складови запаси от петрол, които в момента са около пределните осреднени стойности за последните пет години, допълни МАЕ.

Прогнозите на МАЕ са факт, след като в понеделник Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) посочи, че очаква световното потребление на петрол да нарасне с 1,59 млн. барела на ден през настоящата година, или с 60 хил. барела повече, отколкото предишната прогноза на ОПЕК , достигайки 98,6 млн. барела на ден.

Също вчера Енергийната информационна администрация (EIA) съобщи, че шистовите добиви на петрол от седем основни производители в САЩ се очакват да нараснат със 110 хил. барела дневно през март, достигайки 6,756 млн. барел на ден.

Тези завишени прогнози за американското шистово производство се отразяват негативно на петролните цени по време на днешната търговия. Фючърсите на лекия суров петрол WIT с доставка през март се понижават с 0,60% към 58,95 долара за барел, следвайки спад в цените от близо 10% в рамките на отминалата седмица.

Априлските фючърси на петрол сорт брент пък се понижават с 0,37% към 62,39 долара за барел, задълбочавайки ценовия спад от близо 8% през миналата седмица.


Още от категорията

"Порше" окончателно се отказва от дизела

"Порше" окончателно се отказва от дизела и така ще стане първият германски производител на автомобили, решил се на тази стъпка, обяви директорът Оливер Блуме, цитиран от Франс прес. "Повече няма да има дизел при "Порше", заяви Блуме, цитиран в неделното издание на вестник "Билд". Той добави, че иска да се съсредоточи върху бензиновите и..

публикувано на 23.09.18 в 17:34

Повишение на цените при някои хранителни стоки отчитат от Комисията за стоковите борси и тържища

Цените на доматите на едро са се повишили през тази седмица, отчитат от Комисията за стоковите борси и тържища. Поевтиняване има при градинските краставици и картофите. При плодовете се наблюдава поевтиняване при ябълките, докато цените на дините и гроздето са се повишили. Експертите отчитат повишение и на цените на кравето сирене, някои от..

публикувано на 23.09.18 в 16:06
Мевлют Чавушоглу

Чавушоглу: Доларът се използва като инструмент за натиск

Турция желае използването на националните валути в търговията с други страни, за да се балансират усилията на Съединените щати да използват долара като инструмент за атака срещу икономиките на други страни. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на съвместна пресконференция с венецуелския си колега Хорхе Ареаса...

публикувано на 22.09.18 в 12:13

Н. Филчев: Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите

Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите, прогнозира пред "Хоризонт" и предаването "Събота 150" Николай Филчев, който прави анализи за пазара в една от големите компании във Вашингтон.  Съединените щати възнамеряват да станат основен играч на пазара в близко бъдеще, макар и в момента..

публикувано на 22.09.18 в 08:57

Себастиан Дулиен: ЕС не трябва да прави едностранни търговски договорки със САЩ

Европейският съюз /ЕС/ не трябва да прави едностранни търговски договорки със Съединените щати, предупреди пред "Хоризонт"  и предаването "Събота 150" германският икономист Себастиан Дулиен.  "По този начин никога няма да се стигне до реформи в Световната търговска организация /СТО/, защото ще обезкуражи страните от развиващите се икономики..

публикувано на 22.09.18 в 08:43

Саудитска Арабия няма да успее да покрива търсенето на нефт в дългосрочна перспектива

В дългосрочна перспектива Саудитска Арабия няма да успее да покрива търсенето на нефт, след като американският президент Доналд Тръмп въведе санкции срещу Иран. Това ще доведе до повишение на цените на петрола до над 80 долара за барел, пише "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на собствени източници.  Според изданието, саудитската нациoнална нефтена..

публикувано на 22.09.18 в 02:11

Уолстрийт стартира петъчната търговия с нови рекордни върхове на два от основните фондови индекса

Американските акции се търгуват отново на позитивна територия при старта на Уолстрийт в петък, като индексите DJIA и S&P500 достигнаха за кратко нови рекордни върхове. И днес инвеститорските сякаш загърбват притесненията около търговката война между САЩ и Китай, акцентирайки върху сигналите за продължаващо солидно представяне на..

публикувано на 21.09.18 в 17:37