Бумът на шистовото производство в САЩ може да покрие очаквания растеж на световното потребление на петрол през 2018, предупреди МАЕ

Международна агенция по енергетика

Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира по-добро повишение при потреблението на черно злато в световен план през настоящата година, но в същото време предупреди, че бумът при добивите на шистов петрол в САЩ може да превиши всяко едно увеличение на търсенето и да натежи върху цените на важната енергийна суровина.

В своя редовен месечен доклад, следен внимателно от участниците на петролните пазари, МАЕ прогнозира повишение на потреблението на петрол през 2018-а година с 1,4 млн. барел спрямо предходна прогноза за нарастване с 1,3 млн. барела.

Базираната в Париж организация обаче предупреди, че добивите в САЩ и в част от другите производители извън ОПЕК вероятно ще надвиши през настоящата година световното потребление на черното злато, подкопавайки усилията за ребалансиране на петролния пазар, които са в сила от 2017-а година насам.

МАЕ прогнозира, че в скоро време производството на петрол в САЩ ще надвиши добивите в Саудитска Арабия и до края на годината дори може да задмине Русия като лидер на световния петролен пазар.

След като драстично намалиха разходите, днес производителите в САЩ се радват на втора вълна на силен растеж на добивите, които през 2018-а година могат да се равняват и дори да превишат очаквания растеж в световното потребление на петрол, отбеляза Международната агенция по енергетика.

Това очаквано бързо нарастване на производството, особено в Съединените щати, би могло да надделее над всяко едно увеличение на търсенето и да започне да засилва отново глобалните складови запаси от петрол, които в момента са около пределните осреднени стойности за последните пет години, допълни МАЕ.

Прогнозите на МАЕ са факт, след като в понеделник Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) посочи, че очаква световното потребление на петрол да нарасне с 1,59 млн. барела на ден през настоящата година, или с 60 хил. барела повече, отколкото предишната прогноза на ОПЕК , достигайки 98,6 млн. барела на ден.

Също вчера Енергийната информационна администрация (EIA) съобщи, че шистовите добиви на петрол от седем основни производители в САЩ се очакват да нараснат със 110 хил. барела дневно през март, достигайки 6,756 млн. барел на ден.

Тези завишени прогнози за американското шистово производство се отразяват негативно на петролните цени по време на днешната търговия. Фючърсите на лекия суров петрол WIT с доставка през март се понижават с 0,60% към 58,95 долара за барел, следвайки спад в цените от близо 10% в рамките на отминалата седмица.

Априлските фючърси на петрол сорт брент пък се понижават с 0,37% към 62,39 долара за барел, задълбочавайки ценовия спад от близо 8% през миналата седмица.


Още от категорията

ЕС обеща да отвърне на търговските заплахи на Доналд Тръмп

Европейската комисия предупреди във вторник, че ще предприеме "подходящи мерки", за да защити интересите на Съюза, ако САЩ наложи строги търговски санкции в резултат на протекционистката политика, изповядвана от президента Доналд Тръмп, съобщава агенция Франс прес. Повод за тези коментари даде Търговският департамент на САЩ, който препоръча в..

публикувано на 20.02.18 в 16:58

ЕК започва дебат за употребата на блокчейн технологията

Европейската комисия започва дебат за употребата на блокчейн технологията. Това е технологията, която стои зад биткойна, а нейни модификации могат да се употребяват от защита на авторските права до електронно гласуване. Финансовият сектор също проявява интерес. В интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Марина Кирилова ,..

публикувано на 20.02.18 в 16:13

Фючърсите на индекса "Дау Джоунс" се понижават с близо 200 пункта преди старта на търговията на Уолстрийт

Фючърсите на фондовия индекс DJIA се понижават с близо 200 пункта (с 0,75%) преди старта на реалната търговия на Уолстрийт във вторник, като на този етап американските инвеститори, които се завръщат на пазара след дългия уикенд за Деня на президента, не виждат причини за сериозни покупки на акции на фона на днешното поскъпване на долара и на..

публикувано на 20.02.18 в 15:52

ОПЕК призова за "свежи петролни инвестиции" от 10 трлн. долара до 2040-а за посрещане на глобалното търсене

Петролната индустрия се нуждае общо от най-малко 10 трлн. долара под формата на свежи инвестиции до 2040-а година, за да бъдат заменени намаляващите разработвани находища и за да се осигури адекватно предлагане, което да посрещне търсенето от увеличаващото се население на света, съобщи във вторник министърът на енергетиката на Обединените..

публикувано на 20.02.18 в 15:08
Антон Иванов

Антон Иванов: Държавата не може да абдикира от участието си в изграждането на нови ядрени мощности

Държавата не може да абдикира от участието си в изграждането на нови ядрени мощности. Това обяви Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум по време на дискусия в Народното събрание за бъдещето на АЕЦ "Белене". Иванов допълни още, че евентуален ядрен проект задължително трябва да мине и през оценката на Европейската комисия заради..

публикувано на 20.02.18 в 14:39
Ахим Вамбах от института Zew

Леко отслабване на солидните инвеститорски нагласи за икономиката на Германия през февруари

Очакванията на германските анализатори и инвеститори относно състоянието на икономиката на Германия през следващите месеци се влошиха слабо през февруари, но перспективите пред водещата европейска икономика остават "позитивни" на фона на силното глобално търсене и на солидното потребление на домакинствата в страната, показва проучване на центъра..

публикувано на 20.02.18 в 14:23
Латвийският министър-председател Марис Кучинскис

Латвийският премиер не изключва, че обвиненията срещу шефа на Централната банка целят дискредитиране на властите в страната

Латвийският министър-председател Марис Кучинскис заяви във вторник, че не може да изключи факта, че обвиненията спрямо ръководителя на Централната банка за вземане на подкупи са опит да се навреди на репутацията на неговата държава, съобщава агенция Ройтерс. Позовавайки се на жалба от собствениците на кредитната институция Norvik Bank , че..

публикувано на 20.02.18 в 13:47