Бумът на шистовото производство в САЩ може да покрие очаквания растеж на световното потребление на петрол през 2018, предупреди МАЕ

Международна агенция по енергетика

Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира по-добро повишение при потреблението на черно злато в световен план през настоящата година, но в същото време предупреди, че бумът при добивите на шистов петрол в САЩ може да превиши всяко едно увеличение на търсенето и да натежи върху цените на важната енергийна суровина.

В своя редовен месечен доклад, следен внимателно от участниците на петролните пазари, МАЕ прогнозира повишение на потреблението на петрол през 2018-а година с 1,4 млн. барел спрямо предходна прогноза за нарастване с 1,3 млн. барела.

Базираната в Париж организация обаче предупреди, че добивите в САЩ и в част от другите производители извън ОПЕК вероятно ще надвиши през настоящата година световното потребление на черното злато, подкопавайки усилията за ребалансиране на петролния пазар, които са в сила от 2017-а година насам.

МАЕ прогнозира, че в скоро време производството на петрол в САЩ ще надвиши добивите в Саудитска Арабия и до края на годината дори може да задмине Русия като лидер на световния петролен пазар.

След като драстично намалиха разходите, днес производителите в САЩ се радват на втора вълна на силен растеж на добивите, които през 2018-а година могат да се равняват и дори да превишат очаквания растеж в световното потребление на петрол, отбеляза Международната агенция по енергетика.

Това очаквано бързо нарастване на производството, особено в Съединените щати, би могло да надделее над всяко едно увеличение на търсенето и да започне да засилва отново глобалните складови запаси от петрол, които в момента са около пределните осреднени стойности за последните пет години, допълни МАЕ.

Прогнозите на МАЕ са факт, след като в понеделник Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) посочи, че очаква световното потребление на петрол да нарасне с 1,59 млн. барела на ден през настоящата година, или с 60 хил. барела повече, отколкото предишната прогноза на ОПЕК , достигайки 98,6 млн. барела на ден.

Също вчера Енергийната информационна администрация (EIA) съобщи, че шистовите добиви на петрол от седем основни производители в САЩ се очакват да нараснат със 110 хил. барела дневно през март, достигайки 6,756 млн. барел на ден.

Тези завишени прогнози за американското шистово производство се отразяват негативно на петролните цени по време на днешната търговия. Фючърсите на лекия суров петрол WIT с доставка през март се понижават с 0,60% към 58,95 долара за барел, следвайки спад в цените от близо 10% в рамките на отминалата седмица.

Априлските фючърси на петрол сорт брент пък се понижават с 0,37% към 62,39 долара за барел, задълбочавайки ценовия спад от близо 8% през миналата седмица.


Още от категорията

Задълбочаване на спада на петролните цени след ръст на американските запаси с близо 6 млн. барела

Цените на американския лек суров петрол задълбочиха техния спад в сряда към нивото от 67 долара на барел, след като Енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващо силен ръст на складовите запаси в САЩ с близо 6 млн. барела. Според EIA доставките на суров петрол в САЩ нараснаха през седмицата до 13-ти юли с цели 5,8 млн...

публикувано на 18.07.18 в 18:04
Лари Къдлоу

Лари Къдлоу: Администрацията на Тръмп подготвя допълнителни мерки в подкрепа на растежа

Главният икономически съветник на президента на САЩ - Лари Къдлоу заяви, че администрацията на Тръмп може в скоро време да предприеме допълнителни мерки в подкрепа на американския икономически растеж. Говорейки в сряда пред телевизия CNBC, Къдлоу обяви, че предстоят допълнителни фискални стимулиращи мерки, които ще бъдат факт след..

публикувано на 18.07.18 в 16:53

Правителството отпуска на БДЖ до 100 млн. лв.

До 100 млн. лева ще бъдат отпуснати на БДЖ „Пътнически превози” до 2020 г., реши днес кабинетът. С тях трябва да бъдат закупени нови влакове. От правителствената пресслужба уточняват, че това е проектът за инвестиционен разход на компанията. Детайли около вида и броя на подвижния състав, който трябва да бъде закупен, не се съобщават.

публикувано на 18.07.18 в 16:36
Жан-Клод Юнкер

Юнкер: Усилията на Тръмп за разделяне на ЕС "са напразни", Съюзът и неговият единен пазар са неделими

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че усилията на американския президент да раздели ЕС в търговски план "са напразни", съобщава Франс прес. Посланието на Юнкер е факт само седмица преди неговата визита на 25-и юли във Вашингтон в опит да убеди Доналд Тръмп да отмени наложените от САЩ мита за вноса на стомана и на..

публикувано на 18.07.18 в 15:44
Маргрете Вестагер от ЕК

"Гугъл" отнесе рекордна глоба от 4,34 млрд. евро от европейския антимонополен регулатор

Европейската комисия обяви официално, че е наложила на компанията "Гугъл" рекордна по размер глоба от 4,34 млрд. евро (около 5,04 млрд. долара) с оглед на неправомерно използване на нейната операционна система Android за мобилни телефони, чрез която световният технологичен гигант е засилил доминиращата си роля на пазара на общото търсене в..

публикувано на 18.07.18 в 14:18

Ръст на европейските акции след силни финансови резултати на технологични компании и с оглед на по-слабото евро

Европейските акции поскъпват в сряда към едномесечни върхове благодарение на солиден ръст на технологичния сектор и на отслабване на еврото, както и в следствие на добре приетите от инвеститорите по цял свят вчерашни показания на шефа на Фед Джером Паул пред Сенатската банкова комисия. Управителят на Фед направи доста позитивна оценка на..

публикувано на 18.07.18 в 13:58

До средата на следващата година България може да влезе в ERM II и Банковия съюз на ЕС

До средата на следващата година България може да влезе в обменно - валутния механизъм ERM II и банковия съюз. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. Той получи мандат от правителство да изпрати писмо с искане за тясно сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ) - това е преходният период за влизането в банковия съюз...

обновено на 18.07.18 в 13:44