Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бумът на шистовото производство в САЩ може да покрие очаквания растеж на световното потребление на петрол през 2018, предупреди МАЕ

Международна агенция по енергетика

Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира по-добро повишение при потреблението на черно злато в световен план през настоящата година, но в същото време предупреди, че бумът при добивите на шистов петрол в САЩ може да превиши всяко едно увеличение на търсенето и да натежи върху цените на важната енергийна суровина.

В своя редовен месечен доклад, следен внимателно от участниците на петролните пазари, МАЕ прогнозира повишение на потреблението на петрол през 2018-а година с 1,4 млн. барел спрямо предходна прогноза за нарастване с 1,3 млн. барела.

Базираната в Париж организация обаче предупреди, че добивите в САЩ и в част от другите производители извън ОПЕК вероятно ще надвиши през настоящата година световното потребление на черното злато, подкопавайки усилията за ребалансиране на петролния пазар, които са в сила от 2017-а година насам.

МАЕ прогнозира, че в скоро време производството на петрол в САЩ ще надвиши добивите в Саудитска Арабия и до края на годината дори може да задмине Русия като лидер на световния петролен пазар.

След като драстично намалиха разходите, днес производителите в САЩ се радват на втора вълна на силен растеж на добивите, които през 2018-а година могат да се равняват и дори да превишат очаквания растеж в световното потребление на петрол, отбеляза Международната агенция по енергетика.

Това очаквано бързо нарастване на производството, особено в Съединените щати, би могло да надделее над всяко едно увеличение на търсенето и да започне да засилва отново глобалните складови запаси от петрол, които в момента са около пределните осреднени стойности за последните пет години, допълни МАЕ.

Прогнозите на МАЕ са факт, след като в понеделник Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) посочи, че очаква световното потребление на петрол да нарасне с 1,59 млн. барела на ден през настоящата година, или с 60 хил. барела повече, отколкото предишната прогноза на ОПЕК , достигайки 98,6 млн. барела на ден.

Също вчера Енергийната информационна администрация (EIA) съобщи, че шистовите добиви на петрол от седем основни производители в САЩ се очакват да нараснат със 110 хил. барела дневно през март, достигайки 6,756 млн. барел на ден.

Тези завишени прогнози за американското шистово производство се отразяват негативно на петролните цени по време на днешната търговия. Фючърсите на лекия суров петрол WIT с доставка през март се понижават с 0,60% към 58,95 долара за барел, следвайки спад в цените от близо 10% в рамките на отминалата седмица.

Априлските фючърси на петрол сорт брент пък се понижават с 0,37% към 62,39 долара за барел, задълбочавайки ценовия спад от близо 8% през миналата седмица.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна