Захариева: Новото име на Македония не бива да означава териториални претенции към България

Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

Новото име на Македония не бива да означава териториални претенции към България, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева. В същото време тя каза, че София няма да се намесва в спора между Атина и Скопие за името на югозападната ни съседка.

Нека да оставим между Скопие и Атина да се водят преговорите с посредничеството на ООН. Разбира се, нашето мнение за бъдещото име е ясно, но това са двустранни въпроси между двете държави. Не бихме искали да има в името нещо, което би могло да има, така да се каже, бъдещи териториални претенции към България.

Очаква се външните министри на Македония и Гърция да търсят сближаване на позициите си и на предстоящата в четвъртък в София неформална среща на първите дипломати от Евросъюза. 

Още от категорията

EП гласува резолюция за пълното приемане на България и Румъния в Шенген

Eвропейските депутати гласуваха резолюция за пълното приемане на България и Румъния в Шенген. 514 бяха "за", 107 - "против", а 32 гласуваха "въздържал се". Дебатите по темата бяха вчера, като нито един от изказалите се не оспори, че двете страни напълно покриват критериите за целта. Еврокомисарят по образованието, културата, младежта и..

обновено на 11.12.18 в 14:12

Мирослав Попов: Целта на Глобалния пакт е миграцията да стане регулярна

Решението на българското правителство да се въздържи при гласуването на Глобалния пакт на ООН за миграцията беше правилно, смята анализаторът Мирослав Попов. В предаването "12+3" той изказа мнение,  че б ългарското общество не си дава сметка какво се е случило в Маракеш и още по-малко какво ще се случи в близките 5-10 години, ако нещата се..

публикувано на 11.12.18 в 14:04

Около 150 000 хора с увреждания с право на месечни интеграционни добавки от януари

Около 150 хиляди хора с увреждания, които до момента не са получавали месечни интеграционни добавки, от януари ще имат право на месечни помощи за увреждане. Това обяви социалният министър Бисер Петков. Хората трябва да заявят искане за подпомагане в дирекциите за социално подпомагане. С новия интеграционните добавки се трансформират в..

публикувано на 11.12.18 в 13:47

Чавдар Найденов: Властта във Франция иска да вбие клин между протестиращи и обществено мнение

„Извънредно икономическо положение звучи зловещо. Очевидно това е наказване по всевъзможни начини на говорителите на протеста и сплашване и отдръпване от хората, които са на улицата – с една дума обезглавяване“. Това обясни в предаването „12+3“ социологът Чавдар Найденов относно протеста на „жълтите жилетки“ във Франция.        „Очевидно двете..

публикувано на 11.12.18 в 13:16

Роми от цялата страна учредяват Европейска народна партия - България

Роми от цялата страна ще учредят Европейска народна партия - България. Това обяви в Сливен лидерът на организацията Пламен Александров, бивш треньор по бокс в Турция. Заявката е партията да бъде обединител на най-бедните без значение от етнос и религиозни убеждения. Представителят на Сливен Димитър Петров обяви, че ще се включат в местните избори,..

публикувано на 11.12.18 в 13:11

Юнкер: ЕС няма да предоговаря споразумението с Великобритания за Брекзит

Европейският съюз няма да предоговаря споразумението с Великобритания за Брекзит, заяви председателят на Еврокомисията комисия Жан-Клод Юнкер. В същото време той допусна евентуални уточнения. Пред Европейския парламент Юнкер заяви:  "Споразумението, което постигнахме, е възможно най-доброто. То е единственото възможно. Така че няма никакво..

публикувано на 11.12.18 в 12:05
Вицепремиерът Красимир Каракачанов дава интервю за предаването „Неделя 150“ на „Хоризонт“ с водещите Диана Янкулова и Явор Стаматов.

В Гърция хвалят смелостта на Каракачанов за "македонския език"

"Българският вицепремиер и министър на отбраната има смелост да каже истината", коментират в Гърция изказването на Каракачанов, че "македонски език не съществува". Противниците на договора от Преспа подкрепят изцяло позицията на Каракачанов. Министър Каракачанов и мнението му, че "македонски език не съществува" се използва от гръцките..

публикувано на 11.12.18 в 11:48