Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Схинас: Призоваваме Турция да избягва всякакви заплахи или действия срещу страни от ЕС

Федерика Могерини се е срещнала с турския министър на външните работи по повод напрежението между Турция и Кипър

Маргаритис Схинас
Снимка: ec.europa.eu

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини се е срещнала с турския министър на външните работи по повод напрежението между Турция и Кипър. 

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви, че Брюксел следи отблизо ситуацията и поднови призивите към Анкара: 
Отново призоваваме Турция да се придържа към добросъседски отношения и да избягва всякакви заплахи или действия срещу страни от ЕС. Подчертаваме необходимостта да се спазва суверенитетът на морското и въздушно пространство на тези страни. Негативни изявления, които нарушават добросъседските отношения, трябва да се избягват, особено преди предстоящата среща на върха ЕС-Турция във Варна.

Кораб на турските военноморски сили блокира в нощта срещу събота пътя на кораб на италианската енергийна компания ЕНИ, който е пътувал към ексклузивната икономическа зона на Кипър. Днес пък кораб на турската брегова охрана се удари в гръцки плавателен съд близо до егейските острови Имия/Кардак.

Схинас съобщи, че гръцкият граничен кораб е финансиран от европейските гранични сили, което прави проблема още по-значителен заради парите на европейските данъкоплатци, вложени в него.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна