Румен Драганов: Имаме с какво да се похвалим на света

Румен Драганов
Снимка: БГНЕС


През 2017 година 1 млрд. евро са влезли от Китай в Европа от туризъм. Това каза в интервю за предаването „Нещо повече“ Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, след днешното неформално заседание на европейските министри на туризма в София, на което стана ясно, че се водят разговори за директна авиолиния София – Пекин:

Трябва да се възползваме от това, че има връзка Пекин – Атина, Пекин – Истанбул, т.е. ние можем да направим обиколни програми. Още повече като знаем, че китайските туристи, когато пристигат в Европа, те искат да посетят повече от една дестинация.

В следващия 7-годишен бюджет на ЕС да има и специален фонд за туризма, предложи на срещата еврокомисар Елжбета Биенковска. Румен Драганов коментира:

Днес стана ясно, че няма отделен фонд за развитие на туризма в рамките на ЕС. Всички програми, които по някакъв начин касаят туризма, са свързани с други направления – регионално развитие, транспорт или друго. Много е важно, когато говорим за туризъм, да насочим усилията си към това как да подобрим основните параметри на туризма. Смятам, че те бяха много добре посочени днес. Срещата беше много важна и за Черноморския регион. Европа е икономически съюз и колкото по-добре икономически развиваме туризма, колкото повече работни места създаваме чрез туризъм и колкото повече подобряваме местните икономики с инструментариума на туризма, толкова повече Европа ще бъде по-богата като туристическа дестинация.

Рационално е предложението за махане на визите, смята още Румен Драганов и добави:

Имаме с какво да се похвалим на света и какво да дадем. Равнопоставени на карта в т.нар. "споделени икономики", България има своя много голям шанс.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Още от категорията

НСИ: Свиване на държавния дълг на България с над 2 млрд. лева през 2017 година

Институционалният сектор "Държавно управление" отчита през 2017 година бюджетен излишък в размер на 920 млн. лева, или 0,9% от БВП, след като година по-рано излишъкът беше в размер на едва 209 млн. лева, (или 0,2% от БВП), показват предварителни данни на Националния статистически институт. В подсектор "Централно управление" постигнатият..

публикувано на 23.04.18 в 11:30

Германската индустрия настоява за ново търговско споразумение между ЕС и САЩ

Ръководителят на германската индустриална организация VDMA призова в понеделник за нов опит за споразумение за свободна търговия между Съединените щати и Европейския съюз в момент, когато ЕС е изправен пред високи митнически тарифите от началото на месец май за изнасяната за САЩ стомана и алуминий. "Никой не може да има интерес от ескалация на..

публикувано на 23.04.18 в 11:12

"Ер Франс" очаква да се осъществят 75% от самолетните полетите през днешния първи ден на новата 48-часова стачка

"Ер Франс" очаква 75% от полетите на компанията в понеделник да не бъдат засегнати от стартиращата днес поредна 48-часова стачка във връзка с продължаващия вече втори месец спор за заплатите на пилотите, самолетните екипажи и наземният персонал на компанията във Франция, съобщава агенция MarketWatch. Авиокомпанията, която е е част от Air..

публикувано на 23.04.18 в 10:37
Стивън Мнучин – финансов министър на САЩ

Финансовото министерство на САЩ подкрепи увеличаване на финансирането на Световната банка с 13 млрд. долара

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп подкрепя увеличаването на финансирането за Световната банка с 13 млрд. долара, оставяйки настрана скептицизма си по отношение на големите правителствено подкрепени институции, които управляват световната икономика, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Изданието отбелязва, че това се дължи отчасти..

публикувано на 23.04.18 в 10:21

Джон Уилямс от Фед предупреди, че една глобална търговска война ще има значителни негативни икономически последици

Една световна търговска война би имала много негативни икономически последици, въпреки че все още е твърде рано да се каже дали ще възникне подобен конфликт, посочи президентът на Федералния резерв на Сан Франциско Джон Уилямс в интервю за испанския вестник "Ел Паис", цитирано от агенция Ройтерс. Според него такава търговска война ще съсипе..

публикувано на 23.04.18 в 09:56

Кр. Ненов: Увеличаването на цената на въглища ще бъде понесено от НЕК

Дългосрочните договори на т.нар. "американски централи" в Маришкия басейн са структурирани по такъв начин, че повишаването на изкупната цена на използваните от тях въглища ще бъде понесено от Националната електрическа компания (НЕК). Това заяви за "Хоризонт" изпълнителният директор на "Контур Глобал Марица-изток  3 "   Красимир Ненов ...

публикувано на 23.04.18 в 09:07

МВФ прие нови регламенти за по-системно оценяване на корупцията

Международният валутен фонд прие нови рамкови регламенти за по-системно оценяване на корупцията в неговите 189 страни-членки, като подчерта, че корупцията подкопава растежа, инвестициите и данъчните приходи, предаде Франс прес. Новият подход набляга на управлението изобщо, а не само на корупцията, тъй като слабостите в управлението обикновено..

публикувано на 23.04.18 в 01:48