Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Константинов: Човечността ще спаси света

Снимка: sbp.bg

Човечността ще спаси света, казва големият поет Георги Константинов. В навечерието на 14 февруари в интервю за предаването "Нещо повече" поетът разказва за новата си стихосбирка „Миг като вечност“ - 100 стихотворения за любовта.

Стихосбирката Миг като вечност“ беше насочена да се появи в Деня на влюбените. Такава беше идеята на издателството – да предоставя едно томче със стихове от предишни и нови мои творби. Във всяко стихотворение има нещо от моите преживявания, мое осмислено чувство или страдание, свързано с емоционална среща или раздяла. Всеки човек има такъв календар на своите чувства. В книгата има стихове, писани преди 50 години и преди 5 месеца. Имам усещането, че книгата дори ще бъде преиздадена по-нататък.

Любовта е много необходима в това време, в което живеем. Любовта прави поета повече поет, а човека повече човек, каза още Георги Константинов и добави:

Любовта загуби част от своя романтичен ореол. Загубихме уважението към това изключително красиво чувство, което има човек. В известен смисъл загубихме самоуважението на своя емоционален живот. 

Георги Константинов - един от най-нежните лирици в съвременната ни поезия, е автор на повече от 35 стихосбирки, преведени на много чужди езици, носител е на национални и международни награди. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени