Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Шулц се оттегли от ръководството на ГСДП

| обновено на 14.02.18 в 01:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Мартин Шулц подаде оставка от лидерския пост в Германската социалдемократическа партия (ГСДП), съобщава Ройтерс. По този начин той изпълни намерението, което огласи миналата седмица, след като постигна коалиционно споразумение с консерваторите на канцлера Ангела Меркел. Споразумението тепърва трябва да бъде гласувано от членовете на партията.

Авторитетът на бившия председател на Европейския парламент спадна след изборите от миналия септември, на които ГСДП понесе тежки загуби. Шулц бе подложен на критики и заради решението да продължи съвместното управление с Християндемократическия съюз на Меркел.

За свой наследник Шулц определи шефа на социалдемократическата партия в Бундестага Андреа Налес. Тя обаче трябва да получи подкрепа и от останалите членове на ръководството, както и от извънредния партиен конгрес, насрочен за 22-ри април.

СнимкаОт своя страна претендентката за поста на лидер на Германската социалдемократическа партия заяви, че ще се бори за управляващата коалиция с консерваторите на Ангела Меркел, предаде ТАСС. Тези уверения Налес направи след заседание на партията, на което нейният лидер Мартин Щулц обяви, че се оттегля от председателския пост.

Ще защитавам идеята за влизането в голямата коалиция, ще направя всичко необходимо, за да се получи това, каза Налес, в чиято партията й има обаче разногласия дали да се влезе в нова голяма коалиция с консерваторите, отбелязва ТАСС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!