Спецсъдът отново не можа да даде старт на делото "КТБ"

| обновено на 14.02.18 в 15:07
Снимка: БГНЕС


Болен подсъдим стана причина за третото поред отлагане на делото за източването на Корпоративна търговска банка /КТБ/. Преди да насрочи следващото заседание за 27 февруари, съдията от Специализирания наказателен съд Виржиния Петрова съобщи, че основният подсъдим - банкерът Цветан Василев, вече е редовно призован.

Устното съобщение за здравословен проблем на бившия изпълнителен директор на КТБ Георги Христов стана причина съдът да му назначи съдебно-медицинска експертиза и понеже се случва за втори път да отсъства без документ, бе глобен с 1000 лева.

Съдия Петрова докладва върната призовка с подписа на Цветан Василев, че е получил обвинителния акт. В документа той заявява, че не може да се яви лично в съдебната зала, защото е в Белград в процедура по екстрадиция. Адвокатите му заявиха, че тепърва ще установяват дали призоваването е редовно и не изключиха да искат спиране на мегаделото, докато Сърбия реши дали да върне Василев в България. Адвокат Константин Симеонов:

Има такава възможност в Наказателно-процесуалния кодекс. Това ще стане, когато започне разпоредителното заседание. Сега няма как да го направим това искане. 

По повод отсъствието на Георги Христов Симеонов каза: 

Не съм внасял обвинителен акт за 18 човека. Също толкова адвокати има. Всичко е възможно. Грипаво време.

Друг защитник - Христо Ботев, отбеляза:

Този процес отдавна трябваше да бъде спрян поради отсъствието на основния обвиняем. Как може той да отсъства, даже не му дават възможност да даде обяснение по случая, и делото да си върви?

Наблюдаващият прокурор Иван Гешев репликира:

Това е лесно предвидима защитна позиция. Отстрани се пречкат с Цветан Василев и започнаха да се разболяват подсъдимите. Не съм медицинско лице. Господин Косьо Симеонов може би следи епидемиологичната ситуация в страната по-добре от мен. Аз не я следя.

Гешев за пореден път обеща, когато делото започне, обществото да научи цялата истина за фалита на КТБ:

Г-н Цветан Василев, е ясно вече на всички български граждани, които са поне на средно ниво на интелигентност, че се укрива, и се укрива от европейското правосъдие. Той е в екстрадиция, защото не желае да дойде в България, не желае да дойде в ЕС, не в България, защото той, ако желаеше, щеше да остане в Австрия, а не да се крие в Сърбия. 

Четвърти опит да се даде старт на делото ще бъде направен на 27 февруари, когато адвокатите на 18-те подсъдими се готвят да искат прекратяване на делото за присвояването на близо 3 милиарда лева от затворената през юли 2014 година КТБ.

От звуковия файл можете да чуете обобщение по темата на Силвия Великова.

Още от категорията

Трите деца, открити в апартамент в столичния квартал "Люлин", са поставени под полицейска закрила

Трите деца, открити в апартамент в столичния квартал "Люлин", след убийството на възрастен мъж, са поставени под полицейска закрила. За убийството са задържани майката на децата и мъжа, с когото живее на семейни начала.  Трите деца, открити в апартамента, са на 14, 15 и 19 години. Те са живеели затворени в жилището в последните години и никога не са..

обновено на 22.02.18 в 12:56

"Амнести интернешънъл": Няма световни лидери, способни да са твърди защитници на човешките права

Пропитите с омраза политики допринесоха за многобройни нарушения на човешките права по света през 2017 г., обяви международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" в годишния си доклад, публикуван днес и цитиран от световните информационни агенции.  През цялата 2017 г. милиони хора по света вкусиха от горчивите плодове на..

обновено на 22.02.18 в 12:46

Хайде на дипломите

Започна поредната количествена битка в образованието. За студенти. Не за предлагано качество на знания, не за възможности за личностно, творческо и професионално развитие, а за касови бележки. Защото всеки един поне записал се за изпит любопитко е само фискален бон, в разбиранията на 52 университета и другите петнайсетина висши училища и колежи в..

публикувано на 22.02.18 в 12:30

Столичният общински съвет прие План за противодействие на тероризма

Столичният общински съвет прие с пълно единодушие План за противодействие на тероризма, каза в  предаването „Хоризонт до обед“   Кристина Лазарова   – директор на Дирекция „Сигурност“ към Столична община.  В него влизат нови мерки за реакция при евентуален атентат.  Това, което налага изготвянето на такъв план в този момент, е приемането в..

публикувано на 22.02.18 в 12:23

Проект дава подкрепа на ученици за професионалното и личностното им развитие

Ученици от 10-и и 11-и клас получават подкрепа за професионалното и личностното си развитие с проект на Асоциацията на българските лидери и предприемачи. Програмата ще се изпълнява в 6 нови населени места в страната. С доброволния труд на професионалисти от различни сфери учениците получават съвети за обучението им в университет, а също и за..

публикувано на 22.02.18 в 12:07

Пътят Добрич – Варна е затворен за движение заради обилен снеговалеж

Пътят Добрич-Варна е затворен за движение заради обилен снеговалеж във Варненско. Въведен е обходен маршрут през "Албена" и Балчик. Снегът е блокирал десетки товарни и леки автомобили в района на селата Зорница и Любен Каравелово, съобщи нашата слушателка Мария Антова: Аз се намирам между селата Зорница и Изворско. Движа се в посока Добрич –..

публикувано на 22.02.18 в 11:59

Пламен Попов: Искам да събудя вярата на хората

Пламен Попов днес ще представи книгата си „Предприемачът“. В предаването „Хоризонт до обед“ Попов, който е създал онлайн академията Университет за личностно развитие и предприемачество, разказа за обучението: Жаравата е една метафора за нашите страхове и за това, което ни спира в живота да постигаме това, което искаме. В рамките на..

публикувано на 22.02.18 в 11:35