Спецсъдът отново не можа да даде старт на делото "КТБ"

| обновено на 14.02.18 в 15:07
Снимка: БГНЕС


Болен подсъдим стана причина за третото поред отлагане на делото за източването на Корпоративна търговска банка /КТБ/. Преди да насрочи следващото заседание за 27 февруари, съдията от Специализирания наказателен съд Виржиния Петрова съобщи, че основният подсъдим - банкерът Цветан Василев, вече е редовно призован.

Устното съобщение за здравословен проблем на бившия изпълнителен директор на КТБ Георги Христов стана причина съдът да му назначи съдебно-медицинска експертиза и понеже се случва за втори път да отсъства без документ, бе глобен с 1000 лева.

Съдия Петрова докладва върната призовка с подписа на Цветан Василев, че е получил обвинителния акт. В документа той заявява, че не може да се яви лично в съдебната зала, защото е в Белград в процедура по екстрадиция. Адвокатите му заявиха, че тепърва ще установяват дали призоваването е редовно и не изключиха да искат спиране на мегаделото, докато Сърбия реши дали да върне Василев в България. Адвокат Константин Симеонов:

Има такава възможност в Наказателно-процесуалния кодекс. Това ще стане, когато започне разпоредителното заседание. Сега няма как да го направим това искане. 

По повод отсъствието на Георги Христов Симеонов каза: 

Не съм внасял обвинителен акт за 18 човека. Също толкова адвокати има. Всичко е възможно. Грипаво време.

Друг защитник - Христо Ботев, отбеляза:

Този процес отдавна трябваше да бъде спрян поради отсъствието на основния обвиняем. Как може той да отсъства, даже не му дават възможност да даде обяснение по случая, и делото да си върви?

Наблюдаващият прокурор Иван Гешев репликира:

Това е лесно предвидима защитна позиция. Отстрани се пречкат с Цветан Василев и започнаха да се разболяват подсъдимите. Не съм медицинско лице. Господин Косьо Симеонов може би следи епидемиологичната ситуация в страната по-добре от мен. Аз не я следя.

Гешев за пореден път обеща, когато делото започне, обществото да научи цялата истина за фалита на КТБ:

Г-н Цветан Василев, е ясно вече на всички български граждани, които са поне на средно ниво на интелигентност, че се укрива, и се укрива от европейското правосъдие. Той е в екстрадиция, защото не желае да дойде в България, не желае да дойде в ЕС, не в България, защото той, ако желаеше, щеше да остане в Австрия, а не да се крие в Сърбия. 

Четвърти опит да се даде старт на делото ще бъде направен на 27 февруари, когато адвокатите на 18-те подсъдими се готвят да искат прекратяване на делото за присвояването на близо 3 милиарда лева от затворената през юли 2014 година КТБ.

От звуковия файл можете да чуете обобщение по темата на Силвия Великова.

Още от категорията

Детето, чиито родители бяха убити в Кейптаун, вече е при роднини в България

Шестгодишното българско дете, чиито родители  бяха убити на 12 февруари  в дома им в Кейптаун, Южна Африка, вече е при роднини в България след съвместните усилия на външните министри на двете държави Екатерина Захариева и Линдиве Сисулу. През март Захариева отправи молба до властите да бъдат върнати българските паспорти на детето и на доведения му..

публикувано на 21.05.18 в 17:46

Бившият кмет на Трън беше признат за невинен за инцидент с блъснатото през 2015 година дете

Бившият кмет на Трън Станислав Николов е невинен за инцидента с блъснатото през 2015 година дете.  Това реши Районният съд в Трън, чиито мотиви все още не са готови. Николов беше обвинен за причиняване по непредпазливост на две тежки и две средни телесни повреди.  Пътно-транспортният инцидент с тана на 13 ноември 2015 година на кръстовище край..

публикувано на 21.05.18 в 17:44

Полицията отново ще снима кортежите от абитуриенти

За поредна година "Пътна полиция" ще снима кортежите от абитуриенти. От МВР обясниха, че ще правят това заради нарушенията, които се извършват от шофьорите. Най-често става въпрос за излизане на ученици от прозорците на колите или каране с превишена скорост. Полицейски патрули ще има във всички училища, където предстоят абитуриентски балове. От МВР..

публикувано на 21.05.18 в 17:01
Босилеград

Почти всички зрелостници от Босилеград искат да следват в България

49 зрелостници завършват тази година гимназията в Босилеград, в Западните покрайнини, и почти всички ще кандидатстват в български университети – съобщи за БНР директорът Владимир Григоров:  Отсега се знае и датата на кандидатстудентския изпит, който се провежда от екип квестори и специалисти от Министерството на образованието – т.г. той ще е..

публикувано на 21.05.18 в 16:55

Арестуваният в Марсилия българин е издирван у нас с европейска заповед за арест

Отменена е мярката за неотклонение "задържане под стража" на българина, задържан в събота в Марсилия, заради "странно поведение". Не са му повдигнати никакви обвинения, но френската полиция не го е освободила, тъй като той е издирван в България, съобщи Франс прес, като се позова на френската прокуратура. България е издала европейска заповед..

обновено на 21.05.18 в 16:38
Акад. Богдан Петрунов

Акад. Богдан Петрунов: Всичко може да причини алергия, ако попадне във възприемчив организъм

Мръсен въздух, хранителна непоносимост, ухапване от насекомо, лекарство или просто мънички, невидими полени, дори носене на обеци – всичко това може да ви заведе до чакалнята пред алергологията. Всеки трети българин е алергичен, а над половин милион е броят на страдащите от сенна хрема у нас – твърди статистиката в момента. Казвам „в момента“,..

публикувано на 21.05.18 в 16:35
Беше открита фотоизложбата

Започна второто издание на "Направи го за България" – кампания в подкрепа на раждаемостта

Започна второто издание на националната кампания в подкрепа на раждаемостта „Направи го за България“. Инициативата е на Движение за национална кауза – ДНК, с подкрепата на патриарх Неофит и Българската православна църква. Във Велико Търново днес беше открита фотоизложбата "За да го кръстиш, трябва да се роди" със снимки от миналогодишната..

публикувано на 21.05.18 в 16:07