Спецсъдът отново не можа да даде старт на делото "КТБ"

| обновено на 14.02.18 в 15:07
Снимка: БГНЕС


Болен подсъдим стана причина за третото поред отлагане на делото за източването на Корпоративна търговска банка /КТБ/. Преди да насрочи следващото заседание за 27 февруари, съдията от Специализирания наказателен съд Виржиния Петрова съобщи, че основният подсъдим - банкерът Цветан Василев, вече е редовно призован.

Устното съобщение за здравословен проблем на бившия изпълнителен директор на КТБ Георги Христов стана причина съдът да му назначи съдебно-медицинска експертиза и понеже се случва за втори път да отсъства без документ, бе глобен с 1000 лева.

Съдия Петрова докладва върната призовка с подписа на Цветан Василев, че е получил обвинителния акт. В документа той заявява, че не може да се яви лично в съдебната зала, защото е в Белград в процедура по екстрадиция. Адвокатите му заявиха, че тепърва ще установяват дали призоваването е редовно и не изключиха да искат спиране на мегаделото, докато Сърбия реши дали да върне Василев в България. Адвокат Константин Симеонов:

Има такава възможност в Наказателно-процесуалния кодекс. Това ще стане, когато започне разпоредителното заседание. Сега няма как да го направим това искане. 

По повод отсъствието на Георги Христов Симеонов каза: 

Не съм внасял обвинителен акт за 18 човека. Също толкова адвокати има. Всичко е възможно. Грипаво време.

Друг защитник - Христо Ботев, отбеляза:

Този процес отдавна трябваше да бъде спрян поради отсъствието на основния обвиняем. Как може той да отсъства, даже не му дават възможност да даде обяснение по случая, и делото да си върви?

Наблюдаващият прокурор Иван Гешев репликира:

Това е лесно предвидима защитна позиция. Отстрани се пречкат с Цветан Василев и започнаха да се разболяват подсъдимите. Не съм медицинско лице. Господин Косьо Симеонов може би следи епидемиологичната ситуация в страната по-добре от мен. Аз не я следя.

Гешев за пореден път обеща, когато делото започне, обществото да научи цялата истина за фалита на КТБ:

Г-н Цветан Василев, е ясно вече на всички български граждани, които са поне на средно ниво на интелигентност, че се укрива, и се укрива от европейското правосъдие. Той е в екстрадиция, защото не желае да дойде в България, не желае да дойде в ЕС, не в България, защото той, ако желаеше, щеше да остане в Австрия, а не да се крие в Сърбия. 

Четвърти опит да се даде старт на делото ще бъде направен на 27 февруари, когато адвокатите на 18-те подсъдими се готвят да искат прекратяване на делото за присвояването на близо 3 милиарда лева от затворената през юли 2014 година КТБ.

От звуковия файл можете да чуете обобщение по темата на Силвия Великова.

Още от категорията

Преглед на българския печат

В карета на първите си страници „Труд“ и „24 часа“ обръщат внимание на оправдателните присъди по случая с рухването на сграда на столичната улица „Алабин“, което доведе до смъртта на 2 млади жени преди 12 години. След 10 години разследване и смяна на 4-ма прокурори, доказателства за престъпление не се събраха, пише „24 часа“ и изтъква, че до 60 дни..

публикувано на 15.11.18 в 06:59

Археолози откриха древни светилища на развита цивилизация в Чили

Учени от Чили установиха, че археоложките комплекси "Тулан-52" и "Тулан-54" са церемониални центрове от неолита, а не временни селища, съобщи сайтът "Физ.орг". Каменните съоръжения "Тулан-52" и "Тулан-54" се намират в пустинята Атакама в Чили. Разкопките на двата обекта приключиха съответно през 1985 г. и 2015 г. "Тулан-52" бил построен около 5000..

публикувано на 15.11.18 в 02:05

Изгубен древен град е открит при разкопки в Гърция

Гръцкото министерство на културата оповести, че археолози са локализирали първите убедителни останки от изгубения древен град Тенеа, който според преданието е бил заселен от троянски военнопленници след превземането на Троя от гърците, съобщи "Асошиейтед прес". Според информацията разкопките, проведени през септември и началото на октомври на..

публикувано на 15.11.18 в 02:03

Международният еталон на килограма скоро ще бъде свален от своя пиедестал

Международният еталон на килограма, който от 130 години е използван за всички измервания на маса, скоро ще бъде заменен с математическа константа, предаде "Франс прес". Масата на този цилиндър от платино-иридиева сплав с дължина 3,9 сантиметра и диаметър също 3,9 сантиметра определя килограма от 1889 г. Цилиндърът е се съхранява в Международното бюро за..

публикувано на 15.11.18 в 02:01

Полски астрономи откриха в Млечния път две нови планети

Полски астрономи откриха в Млечния път две нови планети, за които може да се окаже, че принадлежат към т.нар. планети-скитници. Това са обекти с кръгла форма и тегло като на планета, но не обикалят около звезда, а се движат свободно из космоса. Според астрономите, подобни небесни тела не могат да се формират самостоятелно, а са били изкарани от..

публикувано на 15.11.18 в 01:59

Прекратено е разследването относно изчезването на бившия президент на Интерпол Мън Хунвей

Френските власти съобщиха, че са прекратили разследването относно изчезването и последващото задържане в Китай на бившия президент на Интерпол Мън Хунвей, предаде "Асошиейтед прес". Не са открити доказателства на твърдението на съпругата му, че е получила заплашително обаждане след задържането му от китайските власти. Грейс Мън беше разказала..

публикувано на 15.11.18 в 01:06
Белият дом

Телевизия "Фокс нюз" обяви, чес е присъединява по заведеното от Си Ен Ен дело срещу Белия дом

Телевизия "Фокс нюз" обяви, че се присъединява по заведеното от Си Ен Ен дело срещу Белия дом, предаде "Франс прес". Причина за делото, заведено от Си Ен Ен стана отмяната на акредитацията на журналиста на телевизията Джим Акоста от стана на президентството. Акредитациите не "трябва да се използват като оръжие", заяви директорът на "Фокс нюз" Джей..

публикувано на 15.11.18 в 01:03