Спецсъдът отново не можа да даде старт на делото "КТБ"

| обновено на 14.02.18 в 15:07
Снимка: БГНЕС


Болен подсъдим стана причина за третото поред отлагане на делото за източването на Корпоративна търговска банка /КТБ/. Преди да насрочи следващото заседание за 27 февруари, съдията от Специализирания наказателен съд Виржиния Петрова съобщи, че основният подсъдим - банкерът Цветан Василев, вече е редовно призован.

Устното съобщение за здравословен проблем на бившия изпълнителен директор на КТБ Георги Христов стана причина съдът да му назначи съдебно-медицинска експертиза и понеже се случва за втори път да отсъства без документ, бе глобен с 1000 лева.

Съдия Петрова докладва върната призовка с подписа на Цветан Василев, че е получил обвинителния акт. В документа той заявява, че не може да се яви лично в съдебната зала, защото е в Белград в процедура по екстрадиция. Адвокатите му заявиха, че тепърва ще установяват дали призоваването е редовно и не изключиха да искат спиране на мегаделото, докато Сърбия реши дали да върне Василев в България. Адвокат Константин Симеонов:

Има такава възможност в Наказателно-процесуалния кодекс. Това ще стане, когато започне разпоредителното заседание. Сега няма как да го направим това искане. 

По повод отсъствието на Георги Христов Симеонов каза: 

Не съм внасял обвинителен акт за 18 човека. Също толкова адвокати има. Всичко е възможно. Грипаво време.

Друг защитник - Христо Ботев, отбеляза:

Този процес отдавна трябваше да бъде спрян поради отсъствието на основния обвиняем. Как може той да отсъства, даже не му дават възможност да даде обяснение по случая, и делото да си върви?

Наблюдаващият прокурор Иван Гешев репликира:

Това е лесно предвидима защитна позиция. Отстрани се пречкат с Цветан Василев и започнаха да се разболяват подсъдимите. Не съм медицинско лице. Господин Косьо Симеонов може би следи епидемиологичната ситуация в страната по-добре от мен. Аз не я следя.

Гешев за пореден път обеща, когато делото започне, обществото да научи цялата истина за фалита на КТБ:

Г-н Цветан Василев, е ясно вече на всички български граждани, които са поне на средно ниво на интелигентност, че се укрива, и се укрива от европейското правосъдие. Той е в екстрадиция, защото не желае да дойде в България, не желае да дойде в ЕС, не в България, защото той, ако желаеше, щеше да остане в Австрия, а не да се крие в Сърбия. 

Четвърти опит да се даде старт на делото ще бъде направен на 27 февруари, когато адвокатите на 18-те подсъдими се готвят да искат прекратяване на делото за присвояването на близо 3 милиарда лева от затворената през юли 2014 година КТБ.

От звуковия файл можете да чуете обобщение по темата на Силвия Великова.

Още от категорията
Колата на Салих Хатер, разбита в загражденията на британския парламент

Мъжът врязал кола в хора в района на парламента в Лондон бе обвинен в опит за убийство

Роденият в Судан британски гражданин Салих Хатер бе обвинен в убийство заради инцидента, при който той се вряза с кола в пешеходци и колоездачи край британския парламент в Лондон. Хатер ще се яви отново в съда в понеделник. Kралската прокуратура разглежда този случай като тероризъм, се казва в изявление на лондонската полиция. Британски медии..

публикувано на 19.08.18 в 00:47

Възрастен мъж се е барикадирал в дома си след като застрелял свой съсед в близкото до Елин Пелин село Лесново

Възрастен мъж се е барикадирал в дома си след като застрелял свой съсед в близкото до Елин Пелин село Лесново. Причината за инцидента  е скандал между двамата за велосипед. Мястото е обградено от полиция. Убитият е млад мъж на възраст между 20-25 години. Той се скарал с нападателя заради велосипед. Скандалът между двамата мъже е почнал по-..

публикувано на 18.08.18 в 23:05

Голям пожар избухна тази вечер над Карлово

Голям пожар избухна тази вечер над Карлово, съобщи БНТ. Пожарникари са изпратени към огнището, но мястото е труднодостъпно и се очаква помощ от Министерството на отбраната. Засега няма опасност за населението и не се предвижда евакуация. 

публикувано на 18.08.18 в 22:46
Корнелия Нинова

БСП: Наши фондове да върнат парите на пострадалите от "Олимпик"

Българският Гаранционен фонд и Фондът за обезщетения да върнат парите на пострадалите от фалита на застрахователното дружество "Олимпик" и след това от името на държавата да предявят претенции към кипърския фонд. Така, според лидера на БСП Корнелия Нинова, може да се помогне на хората. Като основание за това тя посочи сключено преди години изрично..

публикувано на 18.08.18 в 21:46

43 са вече жертвите на падналия мост в Генуа

Днес в Италия е ден на национален траур в памет на жертвите от моста "Моранди" в Генуа. Броят на загиналите нарасна на 43. Т ази нощ под железобетонните развалини бяха намерени телата на още трима души - семейство с момиченце. Трябвало е да вземат ферибота от Генуа, за да отидат във ваканция на остров Сардиния. 36-годишен румънец, тежко..

обновено на 18.08.18 в 19:48

33-годишна родилка почина в областната болница в Сливен

33-годишна родилка е починала в областната болница в Сливен. Информацията бе потвърдена от началника на отделението по „Анестезиология и интензивно лечение“ д-р Юлия Бянкова, след като по-рано днес роднини съобщиха за случая в социалните мрежи. Ренета Томова е починала вчера следобед в отделението по реанимация, ден след естествено раждане в родилното..

публикувано на 18.08.18 в 19:44

С възпоменателна церемония в местността Петрова нива отбелязваме 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

С възпоменателна церемония в историческата местност Петрова нива ще бъде отбелязана 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. На възпоменателното тържество ще присъства президентът Румен Радев. Близо 3 хиляди души се очаква да се включат в честванията тази година.  Туристически маршрути от селата Стоилово и Забърно са до Петрова..

публикувано на 18.08.18 в 19:10