Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецсъдът отново не можа да даде старт на делото "КТБ"

| обновено на 14.02.18 в 15:07
Снимка: БГНЕС


Болен подсъдим стана причина за третото поред отлагане на делото за източването на Корпоративна търговска банка /КТБ/. Преди да насрочи следващото заседание за 27 февруари, съдията от Специализирания наказателен съд Виржиния Петрова съобщи, че основният подсъдим - банкерът Цветан Василев, вече е редовно призован.

Устното съобщение за здравословен проблем на бившия изпълнителен директор на КТБ Георги Христов стана причина съдът да му назначи съдебно-медицинска експертиза и понеже се случва за втори път да отсъства без документ, бе глобен с 1000 лева.

Съдия Петрова докладва върната призовка с подписа на Цветан Василев, че е получил обвинителния акт. В документа той заявява, че не може да се яви лично в съдебната зала, защото е в Белград в процедура по екстрадиция. Адвокатите му заявиха, че тепърва ще установяват дали призоваването е редовно и не изключиха да искат спиране на мегаделото, докато Сърбия реши дали да върне Василев в България. Адвокат Константин Симеонов:

Има такава възможност в Наказателно-процесуалния кодекс. Това ще стане, когато започне разпоредителното заседание. Сега няма как да го направим това искане. 

По повод отсъствието на Георги Христов Симеонов каза: 

Не съм внасял обвинителен акт за 18 човека. Също толкова адвокати има. Всичко е възможно. Грипаво време.

Друг защитник - Христо Ботев, отбеляза:

Този процес отдавна трябваше да бъде спрян поради отсъствието на основния обвиняем. Как може той да отсъства, даже не му дават възможност да даде обяснение по случая, и делото да си върви?

Наблюдаващият прокурор Иван Гешев репликира:

Това е лесно предвидима защитна позиция. Отстрани се пречкат с Цветан Василев и започнаха да се разболяват подсъдимите. Не съм медицинско лице. Господин Косьо Симеонов може би следи епидемиологичната ситуация в страната по-добре от мен. Аз не я следя.

Гешев за пореден път обеща, когато делото започне, обществото да научи цялата истина за фалита на КТБ:

Г-н Цветан Василев, е ясно вече на всички български граждани, които са поне на средно ниво на интелигентност, че се укрива, и се укрива от европейското правосъдие. Той е в екстрадиция, защото не желае да дойде в България, не желае да дойде в ЕС, не в България, защото той, ако желаеше, щеше да остане в Австрия, а не да се крие в Сърбия. 

Четвърти опит да се даде старт на делото ще бъде направен на 27 февруари, когато адвокатите на 18-те подсъдими се готвят да искат прекратяване на делото за присвояването на близо 3 милиарда лева от затворената през юли 2014 година КТБ.

От звуковия файл можете да чуете обобщение по темата на Силвия Великова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!