Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14-и февруари - Ден на виното и любовта

| обновено на 14.02.18 в 10:34
Снимка: БГНЕС


По традиция на 14 февруари в България се чества празникът на виното - Трифон Зарезан. От десетилетия обаче този ден и у нас е възприет като Ден на влюбените – Св. Валентин.

Виното има собствен живот, собствен път в човешката история. Истината е че то избира. Хората ще си отидем, а виното ще ни надживее и ще ни се надсмее

Изтъкна винопроизводителят Юлиян Ямантиев от Ивайловград в предаването „Преди всички“, който прогнозира „доста необичайна година“ във винопроизводството, тъй като липсва обичайният сняг,  сред който се зарязват лозите.

Каквото донесе, ние трябва да се нагодим, да се пригодим към него така, както лозата се пригажда към всякакви условия. Както тя може да расте на всички континенти на тази планета, така и ние ще трябва да приготвим себе си и да наблюдаваме, да оцелеем и да продължим да правим това, което правим

Според статистиките, от 2009 година насам всяка година лозовите насаждения у нас се увеличават с  по 14 000 декара и ежегодно се правят между 5 и 8 нови винарски фирми. Според Ямантиев обаче експертите по производство на вино намаляват. В лозарството се влагат 10 пъти повече пари, отколкото в зърнопроизводство, а субсидиите са същите.  Лисава и сериозна политика на държавата по отношение на защитата на наименованията, а светът държи на наименованията, допълни той.

Аз например регистрирам от 6-7 години активитет на турските производители към името „Тракия“ и съвсем скоро ние ще го загубим и няма да има тракийско вино в България. Ще има такова в Турция! Виното е продукт, който е към хората и възможности, но невинаги цената определя качеството на виното, загатна експертът. 

На Трифон Зарезан Сухиндол отбелязва своя празник с литургия в църквата „Св. св. Петър и  Павел“,. За 153-и път в този винарски район в Северна България ще зарежат лозята, а винари и лозари ще минат в празнично шествие през града. Кметът Пламен Чернев обясни:

Ние сме малката Шампания. Този празник е най-тачен, защото това е дало облика, бита и поминъка на Сухиндол през последните 150 години. Eпохалното дело на Марко Вачков да пренесе опита от Франция за първото кооперативно движение в България, както и да го направи именно в Сухиндол, е било революционно дело за това време.

В Сухиндол празникът се чества цяла седмица.

В местността „Томовското" ще  бъдат зарязани лозите в масивите на единствения у нас Институт по лозарство и винарство. Той е създаден преди 116 години. Въпреки трудностите през последните години, учените създадоха десетки нови сортове, познати по целия свят. Директорът проф. Иван Пачев каза, че още това лято институтът може да привлече туристи чрез одобрения проект за пътя на виното:

Най-старата изба в България, която е действаща - тя никога не е спирала до този момент да работи. Най-ценното са експонатите от 1892-ра година. Плюс това имаме т. нар. благородна плесен, която се храни от винените изпарения и тя е в розов цвят. Ние имаме уникални вина от наши стари български сортове, които се отглеждат само в института.

Близо 10 000  декара винени и десертни сортове грозде се отглеждат в петте общини на Търговище. Според мнението на агрономите, очаква се  добра реколта.  Изпълнителният директор на Лозаро - винарския комплекс инж. Петко Матеев обясни, че голяма част от висококачествените вина, се оценяват добре, не само на международни конкурси, но и от българския потребител:

Българинът умее да си избере хубаво вино. Реално дегустационната култура на българския народ се повиши, тъй като около 12 процента от консумираните вина са чуждестранни и хората могат да сравнят това скъпо вино дали отговаря на неговата цена, на неговото качество.

Днес в Търговище завършва Седмицата на любовта, която бе организирана от момичетата и момчетата от Младежкия червен кръст. Закриването ще е по-атрактивен начин на централния площад „Свобода“, от 16 часа и 30 минути, където повече от 50 доброволци ще раздават валентинки, презервативи, ще правят фотографии и селфита,  ще пуснат над 100 балона и 20 летящи фенера, обясни Цветомира Петрова, областен координатор на Българския младежки червен кръст.

По повод Деня на влюбените - 14 февруари, се организира преход с моторни шейни до най-високия връх в Родопа планина – Перелик - на повече от 2 хиляди метра.

Трасето е предварително обработено с дължина 25 километра, а преходът трае около час. Той е с планински водачи с повече от 15-годишен опит. Влюбените или почитателите на виното ще имат прекрасни емоции от слънце, сняг и спиращи дъха гледки, простиращи се чак до Рила, Пирин и Стара планина, каза Венцислав Бонкалов от организаторите:

Отиваме до връх Голям Перелик, който се намира на 2 191 метра. Там се спира за почивка. Там вече всеки може да си измисли програма за 14-ти февруари, като подсказвам, че вече имаме няколко предложения за брак на връх Перелик.

Според организаторите, атрактивният снежен преход през планината е още един повод да кажете "Обичам те" или "Наздраве", независимо дали сте решили да празнувате Трифон Зарезан или свети Валентин.

Старинна люлка на влюбените пък поставиха в родопското село Момчиловци за празника на влюбените. Кметът на селото Сийка Суркова разказа за слушателите на „Хоризонт“:

Направена е изцяло от дърво. Освен това седалката ще бъде във форма на черга. До табелката с надпис - "Люлка на влюбените", ще има част от родопска песен - "Галиш ме момне ле, не галиш. Барем ма еднъж погледни". В нея се разказва за любовта на двама млади. В родопската песен любовта е силно засегната. Обикновено тя е много драматична.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна