14-и февруари - Ден на виното и любовта

| обновено на 14.02.18 в 10:34
Снимка: БГНЕС


По традиция на 14 февруари в България се чества празникът на виното - Трифон Зарезан. От десетилетия обаче този ден и у нас е възприет като Ден на влюбените – Св. Валентин.

Виното има собствен живот, собствен път в човешката история. Истината е че то избира. Хората ще си отидем, а виното ще ни надживее и ще ни се надсмее

Изтъкна винопроизводителят Юлиян Ямантиев от Ивайловград в предаването „Преди всички“, който прогнозира „доста необичайна година“ във винопроизводството, тъй като липсва обичайният сняг,  сред който се зарязват лозите.

Каквото донесе, ние трябва да се нагодим, да се пригодим към него така, както лозата се пригажда към всякакви условия. Както тя може да расте на всички континенти на тази планета, така и ние ще трябва да приготвим себе си и да наблюдаваме, да оцелеем и да продължим да правим това, което правим

Според статистиките, от 2009 година насам всяка година лозовите насаждения у нас се увеличават с  по 14 000 декара и ежегодно се правят между 5 и 8 нови винарски фирми. Според Ямантиев обаче експертите по производство на вино намаляват. В лозарството се влагат 10 пъти повече пари, отколкото в зърнопроизводство, а субсидиите са същите.  Лисава и сериозна политика на държавата по отношение на защитата на наименованията, а светът държи на наименованията, допълни той.

Аз например регистрирам от 6-7 години активитет на турските производители към името „Тракия“ и съвсем скоро ние ще го загубим и няма да има тракийско вино в България. Ще има такова в Турция! Виното е продукт, който е към хората и възможности, но невинаги цената определя качеството на виното, загатна експертът. 

На Трифон Зарезан Сухиндол отбелязва своя празник с литургия в църквата „Св. св. Петър и  Павел“,. За 153-и път в този винарски район в Северна България ще зарежат лозята, а винари и лозари ще минат в празнично шествие през града. Кметът Пламен Чернев обясни:

Ние сме малката Шампания. Този празник е най-тачен, защото това е дало облика, бита и поминъка на Сухиндол през последните 150 години. Eпохалното дело на Марко Вачков да пренесе опита от Франция за първото кооперативно движение в България, както и да го направи именно в Сухиндол, е било революционно дело за това време.

В Сухиндол празникът се чества цяла седмица.

В местността „Томовското" ще  бъдат зарязани лозите в масивите на единствения у нас Институт по лозарство и винарство. Той е създаден преди 116 години. Въпреки трудностите през последните години, учените създадоха десетки нови сортове, познати по целия свят. Директорът проф. Иван Пачев каза, че още това лято институтът може да привлече туристи чрез одобрения проект за пътя на виното:

Най-старата изба в България, която е действаща - тя никога не е спирала до този момент да работи. Най-ценното са експонатите от 1892-ра година. Плюс това имаме т. нар. благородна плесен, която се храни от винените изпарения и тя е в розов цвят. Ние имаме уникални вина от наши стари български сортове, които се отглеждат само в института.

Близо 10 000  декара винени и десертни сортове грозде се отглеждат в петте общини на Търговище. Според мнението на агрономите, очаква се  добра реколта.  Изпълнителният директор на Лозаро - винарския комплекс инж. Петко Матеев обясни, че голяма част от висококачествените вина, се оценяват добре, не само на международни конкурси, но и от българския потребител:

Българинът умее да си избере хубаво вино. Реално дегустационната култура на българския народ се повиши, тъй като около 12 процента от консумираните вина са чуждестранни и хората могат да сравнят това скъпо вино дали отговаря на неговата цена, на неговото качество.

Днес в Търговище завършва Седмицата на любовта, която бе организирана от момичетата и момчетата от Младежкия червен кръст. Закриването ще е по-атрактивен начин на централния площад „Свобода“, от 16 часа и 30 минути, където повече от 50 доброволци ще раздават валентинки, презервативи, ще правят фотографии и селфита,  ще пуснат над 100 балона и 20 летящи фенера, обясни Цветомира Петрова, областен координатор на Българския младежки червен кръст.

По повод Деня на влюбените - 14 февруари, се организира преход с моторни шейни до най-високия връх в Родопа планина – Перелик - на повече от 2 хиляди метра.

Трасето е предварително обработено с дължина 25 километра, а преходът трае около час. Той е с планински водачи с повече от 15-годишен опит. Влюбените или почитателите на виното ще имат прекрасни емоции от слънце, сняг и спиращи дъха гледки, простиращи се чак до Рила, Пирин и Стара планина, каза Венцислав Бонкалов от организаторите:

Отиваме до връх Голям Перелик, който се намира на 2 191 метра. Там се спира за почивка. Там вече всеки може да си измисли програма за 14-ти февруари, като подсказвам, че вече имаме няколко предложения за брак на връх Перелик.

Според организаторите, атрактивният снежен преход през планината е още един повод да кажете "Обичам те" или "Наздраве", независимо дали сте решили да празнувате Трифон Зарезан или свети Валентин.

Старинна люлка на влюбените пък поставиха в родопското село Момчиловци за празника на влюбените. Кметът на селото Сийка Суркова разказа за слушателите на „Хоризонт“:

Направена е изцяло от дърво. Освен това седалката ще бъде във форма на черга. До табелката с надпис - "Люлка на влюбените", ще има част от родопска песен - "Галиш ме момне ле, не галиш. Барем ма еднъж погледни". В нея се разказва за любовта на двама млади. В родопската песен любовта е силно засегната. Обикновено тя е много драматична.Още от категорията

Преглед на българския печат

В карета на първите си страници „Труд“ и „24 часа“ обръщат внимание на оправдателните присъди по случая с рухването на сграда на столичната улица „Алабин“, което доведе до смъртта на 2 млади жени преди 12 години. След 10 години разследване и смяна на 4-ма прокурори, доказателства за престъпление не се събраха, пише „24 часа“ и изтъква, че до 60 дни..

публикувано на 15.11.18 в 06:59

Археолози откриха древни светилища на развита цивилизация в Чили

Учени от Чили установиха, че археоложките комплекси "Тулан-52" и "Тулан-54" са церемониални центрове от неолита, а не временни селища, съобщи сайтът "Физ.орг". Каменните съоръжения "Тулан-52" и "Тулан-54" се намират в пустинята Атакама в Чили. Разкопките на двата обекта приключиха съответно през 1985 г. и 2015 г. "Тулан-52" бил построен около 5000..

публикувано на 15.11.18 в 02:05

Изгубен древен град е открит при разкопки в Гърция

Гръцкото министерство на културата оповести, че археолози са локализирали първите убедителни останки от изгубения древен град Тенеа, който според преданието е бил заселен от троянски военнопленници след превземането на Троя от гърците, съобщи "Асошиейтед прес". Според информацията разкопките, проведени през септември и началото на октомври на..

публикувано на 15.11.18 в 02:03

Международният еталон на килограма скоро ще бъде свален от своя пиедестал

Международният еталон на килограма, който от 130 години е използван за всички измервания на маса, скоро ще бъде заменен с математическа константа, предаде "Франс прес". Масата на този цилиндър от платино-иридиева сплав с дължина 3,9 сантиметра и диаметър също 3,9 сантиметра определя килограма от 1889 г. Цилиндърът е се съхранява в Международното бюро за..

публикувано на 15.11.18 в 02:01

Полски астрономи откриха в Млечния път две нови планети

Полски астрономи откриха в Млечния път две нови планети, за които може да се окаже, че принадлежат към т.нар. планети-скитници. Това са обекти с кръгла форма и тегло като на планета, но не обикалят около звезда, а се движат свободно из космоса. Според астрономите, подобни небесни тела не могат да се формират самостоятелно, а са били изкарани от..

публикувано на 15.11.18 в 01:59

Прекратено е разследването относно изчезването на бившия президент на Интерпол Мън Хунвей

Френските власти съобщиха, че са прекратили разследването относно изчезването и последващото задържане в Китай на бившия президент на Интерпол Мън Хунвей, предаде "Асошиейтед прес". Не са открити доказателства на твърдението на съпругата му, че е получила заплашително обаждане след задържането му от китайските власти. Грейс Мън беше разказала..

публикувано на 15.11.18 в 01:06
Белият дом

Телевизия "Фокс нюз" обяви, чес е присъединява по заведеното от Си Ен Ен дело срещу Белия дом

Телевизия "Фокс нюз" обяви, че се присъединява по заведеното от Си Ен Ен дело срещу Белия дом, предаде "Франс прес". Причина за делото, заведено от Си Ен Ен стана отмяната на акредитацията на журналиста на телевизията Джим Акоста от стана на президентството. Акредитациите не "трябва да се използват като оръжие", заяви директорът на "Фокс нюз" Джей..

публикувано на 15.11.18 в 01:03