Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Излизаш от гимназията с 2 западни езика, пише МОНИТОР. Абитуриентите да излизат от гимназия с два западни езика, различни от майчиния си. Въвеждането на такъв стандарт в Европа предвижда програмата „Хоризонт 2025“. Това съобщи координаторът по международния проект „Световно образование“ Ирина Христова. Идеята е до 2025 година училищата в Европа да въведат този модел. 6290 български студенти следват във Великобритания, а 2080 кандидати са подали документи само за учебната 2018 – 2019 година, които се възползват от запазеното финансиране след Brexit. Прогнозите до момента показват, че и през 2019 - 2020 година Обединеното кралство ще продължи политиката със студентското кредитиране, обясни Христова.

Виж повече

БГ фирми на лов за наши студенти в Лондон и Берлин, четем в друга статия в МОНИТОР. Представители на родния бизнес ще проведат срещи с български студенти и млади професионалисти в Англия и Германия. Целта на събитията е младежите да се запознаят с възможностите за кариерно развитие у нас. Фирмите, от своя страна, ще могат да привлекат работна ръка с чуждестранен опит. В рамките на шестото издание на „Български кариерен форум“ изложенията ще състоят на 10 март в посолството ни в Лондон и на 21 април в Българския културен институт в Берлин. По данни на организаторите, в германската столица и прилежащата ѝ провинция Бранденбург живеят над 33 000 българи, близо 2 000 от които са студенти. Подобна е статистиката и в Лондон.

Виж повече

МОН поема разходите на всички пътуващи учители, научаваме от СЕГА. Разходите на всички пътуващи учители занапред ще бъдат поети от просветното министерство, предвиждат промени в наредбата за условията за възстановяване на разходите за път и наем на педагогическите специалисти. Сега право да им бъдат възстановени транспортните разходи имат само учителите, които пътуват, за да преподават в по-малко населено място от това, в което живеят. За такова в момента е определено селище до 5000 души.  Промените засягат и разпоредбите за наема на педагозите, който също се поема от държавата.

Виж повече

Брюксел предупреди да не се инвестира в криптовалути, информира СЕГА. Европейският финансов надзор предупреди хората, които инвестират в криптовалути, че рискуват да загубят парите си. Надзорът (ESAs) публикува предупреждение, в което изтъква, че криптовалутите "са показали ясни сигнали за ценови балон", съобщи ИЮ "Обзървър". Регулаторът припомня, че хората не са защитени, ако виртуалните им пари бъдат откраднати или станат обект на кибератака, защото виртуалните пари не попадат под финансовия надзор. Хиляди интернет сайтове по света бяха заразени със зловреден софтуер, който използва мощността на компютрите, за да създава криптовалути, съобщи Би Би Си. Това е тип "дискретно" хакерство, което се разпространява бързо, предупреждават специалистите по компютърна сигурност.

Виж повече

На всеки 8 часа пада незаконен строеж, сочи МОНИТОР. През 2017 г. са били бутнати 255 нелегални градежа в цялата страна, като в София те са около 60, а в Пловдив - 35. Много са номерата, които нарушителите прилагат само и само да осуетят или забавят влизането в сила на заповедите за премахване и изпълнението им, коментират от строителния надзор. Освен това според ДНСК общинските администрации не изпълняват ефективно задължението си за своевременно опразване от оборудване за съхранение в определени от тях помещения.

Виж повече

Към фалит върви общинското здравеопазване,извежда в заглавие ТРУД. Общинските болници в страна са все по-близо до смъртта в резултат от целенасочена политика за ликвидирането им от десетилетия. Причината – пренасочване на средства към други лечебници. Това заявиха представители на Българската стопанска камара, Националното сдружение на общинските болници и Центъра за защита правата в здравеопазването. Дълговете на общинските лечебници надхвърлят 100 млн. лв. към края на септември, 2017 г., като 15 от болниците ще фалират още през настоящата година, ако не се вземат спешни мерки.

Виж повече

Избягвайте драстичните диети по време на грипа, съветва проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика пред МОНИТОР. Проф. Трябва да спазваме някои правила за пълноценно и балансирано хранене, още преди грипната вълна да е настъпила. По този начин ще имаме добра имунна защита. За целта ни е нужен достатъчен прием на пълноценен животински белтък. Можем да си го набавим най вече от яйцата, месото, рибата, млечните изделия. Обикновено вирусите атакуват хората със слаб имунитет - предимно възрастните, тези с хронични заболявания и децата. Когато обаче имаме добра имунна бариера, на практика сме защитени от тези инфекции. Ако при нормални условия препоръчваме приемът на белтък да е 10-15%, то сега трябва да е над 20%, като половината от него да е от животински произход, обяснява проф. Попов.

Виж повече

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна