Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските експерти по образование обсъждат на тридневна среща проблемите в сферата


Общинските експерти по образование се събират на тридневна Национална среща, организирана от Националното сдружение на общините. Целта е заедно с експертите от централната власт да дискутират актуални въпроси и проблеми, свързани с отговорностите на общините в областта на предучилищното и училищното образование.

Председателят на комисията по образование в Националното сдружение на общините и директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ в община Варна Лилия Христова обясни за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че ще бъде поставен акцент върху постигнатите успехи при внедряването на Закона за предучилищното и училищно образование, както и на механизма за обхват на подлежащите на задължителна предучилищна и училищна подготовка и връщането в системата на образованието на напусналите я деца и младежи.

Почти няма община, която да е преустановила дейността по механизма. Просто медийният интерес е леко стихнал и затова тази тема не се дискутира така усилено в публичното пространство. Ежедневно проявяваме необходимия контрол от страна на образователните институции, на социалните, на  дирекция „Закрила на детето“ и т.н.  Това не може да е еднократен акт всяка есен. Ежедневно трябва да се борим за всяко дете да се върне в училище! Тук има много натрупани проблеми от  повече от 30 години - много неграмотни поколения, много малки деца, които не могат да говорят български език. Това ще бъде един сложен процес и всяко върнато дете е един напредък. Не очакваме чудеса. Знаем, че това е много труден процес, но ако той не се прекъсне и продължаваме в същия дух, мисля, че след няколко години резултатите ще бъдат много по-значими отколкото тези към момента.

Случаите на насилие в детските заведения не трябва изобщо да съществуват, категорична е Христова, която обеща да се направи всичко възможно за спокойствието на родителите и учителите. Във Варна е била проведена и анкета сред родителите за въвеждане на видеонаблюдение в детските градини.

Родителите наистина много държат на взаимоотношенията с техните деца, на индивидуалната работа, на агресията между самите деца. Има много проблеми, върху които работим, и те няма да се решат само с обсъждания. Трябва да се контролират конкретните мерки и действия във всяка образователна институция. В случая,  детските градини са на подчинение на общините и съответно ние също имаме огромни отговорности и задачи в тази посока.

59 процента от родителите са съгласни да имат видеонаблюдение. Около 20% не са ориентирани - казват че не могат да преценят. 30% казват че категорично не са съгласни да има видеонаблюдение. Резултатите от тази анкета в момента ние ги анализираме във всяко едно детско заведение. В момента се правят срещи с обществени съвети, настоятелства, родители, за да се изясни къде, на първо време, може да постигнем консенсус, за да може да подпомогнем да бъдат да бъде монтирано такова вътрешно видеонаблюдение.  Външното в община Варна ние сме го решили.

Проблемът е сложен от психологична гледна точка, а според Конституцията никой не може да бъде записван и подслушван без съгласие, уточни тя и допълни, че видеокамерите са част от мерките за контрол, но по-голямата остават човешките взаимоотношения.

Противоречивото предложение на НСОРБ уседналостта да отпадне от критериите за прием на първокласници от ромски семейства е подложено на обществено обсъждане, каза още Христова:

Разбира се, че ще има противоречиви мнения, но самият факт, че големи групи деца остават извън училищата. Остават големи групи, които родителите на други деца не желаят в институциите. Наистина това е държавен проблем и трябва да намерим някакъв начин!

Навярно ще има промени в това предложение, но трябва да има някакъв механизъм, по който общините да можем ефективно да реагираме относно тези деца и да не допускаме деца от една и съща общност да бъдат само на една територия, защото това пък създава много други проблеми, които виждаме в момента!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!