Лекарите от ТЕЛК и НЕЛК ще могат да работят и извън комисиите, решиха депутатите

Снимка: БГНЕС

Лекарите от териториалните и националните експертни лекарски комисии - ТЕЛК и НЕЛК, ще могат да работят и извън комисиите, решиха окончателно депутатите с приетите промени в Закона за здравето. С това отпадна съществуващата досега абсолютна забрана медиците в комисиите да упражняват дейности, които подлежат на техен контрол и да извършват консултативна дейност, свързана с вида и степента на увреждане.

С измененията, внесени от Обединените патриоти, се очаква да се преодолее проблемът с липсата на специалисти, които имат желание да работят в системата на медицинската експертиза.

Мнозинството в пленарната зала отхвърли предложенията на БСП всички лекарски комисии да са на подчинение на здравния министър и да не се финансират с бюджета на Здравната каса, а с този на здравното ведомство.

От БСП оспориха и отпадането на изискването в съставите на ТЕЛК и специализираните състави на НЕЛК, задължително да се включва лекар - представител на Националния осигурителен институт.

Д-р Валентина Найденова от БСП окачестви това като грешка:

Защото, първо, ще има възможност още един лекар, който да бъде представител на НОИ, да участва и с това разширяваме кръга на лекари в съставите. От друга страна, правим една своеобразна защита на лекарите, за да могат те спокойно да работят. Много късно НОИ откриват, че някои експертни решения не са добри или има нарушение. Тогава единствено лекарите, които са в състава на ТЕЛК, отговарят за всичко това и ги глобяват, и те трябва да връщат парите.


Още от категорията
Веселин Марешки

Марешки: Няма да участваме във вота на недоверие

Няма да участваме в този безсмислен дебат, заяви в предаването „Преди всички“ зам.-председателят на Народното събрание и лидер на партия „Воля“ Веселин Марешки относно внесения от БСП вот на недоверие към правителството с тема „Здравеопазване“. „Смисленият разговор не може да се проведе в процедура на вот на недоверие. За нас тя е напълно..

публикувано на 18.10.18 в 08:49
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Не очаквам разпад на "Обединени патриоти"

„Обединени патриоти“ са „потъващ кораб“, подкрепата за тях се срива - в момента тя е около 4,5%. Това коментира в предаването „Преди всички“ политологът Петър Чолаков. Според него едната версия за разкола сред патриотите са предстоящите евроизбори. Той коментира и появата на Николай Бареков в тази ситуация: „Г-н Сидеров в конкретния..

публикувано на 18.10.18 в 08:23

Депутатите ще разгледат промени в Закона за корпоративното подоходно облагане

Парламентът ще разгледа на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Сред предложените от финансовото министерство изменения е от догодина данъкът за леките коли да зависи от замърсяването, което превозното средство причинява. Предвижда се и налогът за старите автомобили над 15 години значително да се повиши, а за..

публикувано на 18.10.18 в 07:32

Захариева открива годишния форум на Дунавската стратегия

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще открие 7-ия годишен форум на Стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион, която се провежда в Националния дворец на културата. В края на 2017 г. България пое ротационното председателство на формата.  Във фокуса на събитието ще бъде туризмът като двигател на икономически..

публикувано на 18.10.18 в 04:47

Вицеадмирал Клайв Джонстън: Със Sea Guardian НАТО се подготвя за справяне с терористичните заплахи по море

Вицеадмирал Клайв Джонстън, командващ Съюзното морско командване на НАТО – МАРКОМ, заяви след срещата си с българския президент Румен Радев във Великобритания, че Алиансът винаги е загрижен, когато става дума за тероризъм и че военноморските сили сериозно се подготвят срещу заплаха по море. В този аспект българският кораб, който ще вземе участие в..

публикувано на 18.10.18 в 04:12

Румен Радев се срещна с представители на българската общност в Лондон

При огромен интерес българският президент Румен Радев се срещна снощи с представители на българската общност в посолството в Лондон. Той изрази гордост от успяващите в чужбина българи и в същото време надежда, че повечето от тях ще се върнат в България, за да предадат опит и знания.  Президентът Радев заяви, че където и да ходи в чужбина, винаги..

публикувано на 18.10.18 в 01:29
Бойко Борисов

Борисов с извинение от ЕНП за начина на съобщаване на новината за Виктория Маринова

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е получил извинения от всички представители на Европейската народна партия заради начина, по който бе съобщена новината за убитата журналистка Виктория Маринова. Борисов каза това на влизане в Европейския съвет и в отговор на въпрос за заседанието на ЕНП, откъдето пристигна. "Едно голямо "извинявай" от всички..

обновено на 17.10.18 в 23:44