Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 500 души са завършили курсове за планински водачи през последните 15 години

Снимка: БГНЕС


Асоциацията на планинските водачи „Планини и хора“ е създадена преди 20 години, а от 15 години професията планински водач съществува официално у нас. Професионалните планински водачи, завършили курсовете, са около 500 - 600 души. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ председателят на Управителния съвет на Асоциацията  Орлин Чачановски:

Това е една професия, която дава много предимства. Работи се сред природата, на различни места, с различни хора. Планинският водач трябва да може и да спасява, да оказва помощ, да бъде и екскурзовод, да обяснява всичко, което се вижда по пътя или всичко, за което бъде попитан, свързано с историята, географията, етнографията, с биоразнообразието. Той трябва да бъде и психолог… Планинският водач е човекът, който да преведе група хора от точка А до точка Б, да ги преведе безопасно и те да изпитват удоволствие от това, че са били в планината.

Българите все повече търсят водачи, предимно за непознати места и за такива, които са по-трудни за преминаване. Планината е изключително разнолика и може да се промени във всеки момент, така че човек трябва да е изключително подготвен, предупреди Чачановски:

България е една от държавите в света с най-добри туристически маркировки – хиляди километри. Тази добра маркировка донякъде и подвежда хората. Те си мислят, че след като има маркировка, няма проблеми. Но проблемите възникват там, където маркировката се загуби, когато се случи нещо непредвидено… Тогава вече те разбират необходимостта с тях да има професионалисти.

Един от проблемите пред водачите е, че нямат право да откажат да вземат на поход хора, платили за услугата, дори и те да имат някакви здравословни или други проблеми, допълни Чачановски:

Затова казвам, че водачът трябва да бъде много добър психолог, за да може така да постави нещата, че без да накърнява човешките права на когото и да било, ако се налага да промени маршрута или да направи хората такива, че да не минават по този маршрут.

Професията е регламентирана в няколко закона, но самото обучение за професионални планински водачи изисква минимум средно образование, а обучението трябва да е минимум 960 учебни часа. За да се практикува официално професията водачът трябва да е вписан в Националния туристически регистър, който се поддържа от Министерство на туризма. За съжаление обаче има и самозванци, призна Чачановски и призова туристите да проверяват водачите си в регистъра към Националната агенция за професионално образование и обучение и в Националния регистър към министерство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени