Ал. Стамболийски: Преумората е един от основните фактори за трагедиите по пътищата

Снимка: БГНЕС

Мрачната картина на така нареченото „бяло робство“ на работещите българи и румънци във Великобритания е съпоставимо с работното ежедневие на транспортните работници в страната, гласи позиция на Съюза на българските транспортни работници, разпратена до медиите във вторник.
 

Председателят на Съюза Александър Стамболийски коментира за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че „белите роби“ имат къде да спят, имат течаща вода и топла храна, а у нас това се отказва на мнозина не само в транспортния сектор. Основните проблеми в бранша се коренят в тежките условия на труд:

Дългото каране, неспазването на работно време са фактори, които довеждат до феномена, който се наблюдава постоянно - войната по пътищата. Преумората е един от основните фактори за трагедиите, които виждаме. Не мисля, че спазването на работното време в какъвто и да било формат е проблем за българските работодатели, но това спазване на работното време би довело и до намаляване на трагедиите.

Обещаваните на шофьорите възнаграждения са високи, но трудовите им договори масово се сключват на минималната работна заплата, а остатъкът се взема „на ръка“ и работниците не могат да докажат, че не са им изплатени пари, допълни Стамболийски.

При договарянето на условията за започване на работа, в повечето случаи, самият работодател не дава избор на работника да има различни условия.

Държавата може да се намеси. Видяли сме и начините, по които може да го направи - корекции в част от текстовете на Кодекса на труда относно командироването на работници, корекции в наредбата за командировки и специализации в чужбина…

Контролните органи - Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, заедно с Главна инспекция по труда да правят контрол на трудовите договори и начините на сключване. За момента те нямат такива правомощия и няма кой да контролира това нещо …

Браншовите организации у нас се явяват „изопачени“, защото в тях членуват работодатели, а опитите на синдикатите да бъдат променени условията за работа водят до „преливане от пусто в празно“, защото работодателите бойкотират преговорите, смята Стамболийски. 


Още от категорията

Монтират камери по училища и детски градини в Община Троян

Във всички училища и детски градини в Община Троян се монтират камери за видеонаблюдение за новата учебна година. Видеокамерите се монтират в дворовете на училищата и детските градини, както и на възлови кръстовища в града, посочи кметът на Троян Донка Михайлова: "Традиция в Община Троян е да отваряме училищните дворове за игра на децата..

публикувано на 14.08.18 в 16:24

Почти 3 000 граждани на Димитровград са против застрояването на парк “Вапцаров"

Близо 3 хиляди граждани на Димитровград се обявиха против застрояването на част от парк "Вапцаров" в града. Омбудсманът Мая Манолова призова властта да преразгледат решението.  Днес кметът на Димитровград Иво Димов спря процедурата, предвидена в Общия благоустройствен план. В началото на този месец гражданите протестираха срещу изсичането..

публикувано на 14.08.18 в 16:17

Мост на магистрала се срути в Генуа, най-малко 11 са жертвите (СНИМКИ)

В италианския град Генуа се срути главният мост, известен като "Моста Моранди", кръстен на прочутия италиански инженер Рикардо Моранди. Има информация за 11 загинали. Вероятно броят на жертвите ще расте. Мостът е част от магистралата, която свързва града с Вентимилия и Франция, и о бикновено трафикът по него е интензивен. Дълъг е около..

обновено на 14.08.18 в 16:01
Областна администрация - Русе

Сигнал за бомба в сградата на областната администрация в Русе

Сигнал за бомба в сградата на общинската и областната администрация в Русе е подаден на Спешен номер 112 днес около 13 часа след края на обедната почивка.  Всички служители са изведени навън, а полицията проверява сградата, която е оградена с жълта лента и до нея не се допускат граждани. Всички служби са категорични, че не става дума за учение, а..

обновено на 14.08.18 в 15:56
Езерото Близнака в Рила

Прокуратурата в Дупница се самосезира за случая с хорото в рилското езеро Близнака

Районната прокуратура в Дупница се самосезира след публикации в медиите за случая с хорото в езерото Близнака на Седемте рилски езера в събота, съобщи за БНР окръжният прокурор на Кюстендил Камелия Стефанова. Предстои извършването на проверка по реда на надзора за законността на действията на контролните органи. Събитието беше организирано..

публикувано на 14.08.18 в 15:46

Близо 270 хил. автомобила у нас остават без застраховка "Гражданска отговорност"

Близо 270 хил. автомобила у нас ще останат без валидна застраховка "Гражданска отговорност" от петък. Причината е, че от 17 август всички притежатели на полиците "Гражданска отговорност" и "Каско" към Застрахователна компания "Олимпик" остават без застраховка. Това се налага, защото "Олимпик", която е регистрирана в Кипър, е с отнет..

публикувано на 14.08.18 в 15:20

Две обвинения срещу Бенчо Бенчев

Районната прокуратура в Бургас повдигна обвинение на заместник-председателя на Общинския съвет в Бургас в града Бенчо Бенчев за това, че е помогнал на Димитър Желязков - Очите да избегне наказателно преследване и е държал боеприпаси без разрешение. На Бенчев е наложена парична гаранция от 50 хиляди лева и забрана за напускане на страната...

обновено на 14.08.18 в 14:52