Ал. Стамболийски: Преумората е един от основните фактори за трагедиите по пътищата

БГНЕС

Мрачната картина на така нареченото „бяло робство“ на работещите българи и румънци във Великобритания е съпоставимо с работното ежедневие на транспортните работници в страната, гласи позиция на Съюза на българските транспортни работници, разпратена до медиите във вторник.
 

Председателят на Съюза Александър Стамболийски коментира за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че „белите роби“ имат къде да спят, имат течаща вода и топла храна, а у нас това се отказва на мнозина не само в транспортния сектор. Основните проблеми в бранша се коренят в тежките условия на труд:

Дългото каране, неспазването на работно време са фактори, които довеждат до феномена, който се наблюдава постоянно - войната по пътищата. Преумората е един от основните фактори за трагедиите, които виждаме. Не мисля, че спазването на работното време в какъвто и да било формат е проблем за българските работодатели, но това спазване на работното време би довело и до намаляване на трагедиите.

Обещаваните на шофьорите възнаграждения са високи, но трудовите им договори масово се сключват на минималната работна заплата, а остатъкът се взема „на ръка“ и работниците не могат да докажат, че не са им изплатени пари, допълни Стамболийски.

При договарянето на условията за започване на работа, в повечето случаи, самият работодател не дава избор на работника да има различни условия.

Държавата може да се намеси. Видяли сме и начините, по които може да го направи - корекции в част от текстовете на Кодекса на труда относно командироването на работници, корекции в наредбата за командировки и специализации в чужбина…

Контролните органи - Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, заедно с Главна инспекция по труда да правят контрол на трудовите договори и начините на сключване. За момента те нямат такива правомощия и няма кой да контролира това нещо …

Браншовите организации у нас се явяват „изопачени“, защото в тях членуват работодатели, а опитите на синдикатите да бъдат променени условията за работа водят до „преливане от пусто в празно“, защото работодателите бойкотират преговорите, смята Стамболийски. 


Още от категорията

Орбиталният модул Trace Gas Orbiter от мисията "ЕкзоМарс" се позиционира над Червената планета

Орбиталният модул Trace Gas Orbiter от мисията "ЕкзоМарс" се позиционира над Червената планета и се готви да изследва атмосферата й за евентуални признаци на живот, предаде Асошиейтед прес.  Сондата успешно се справи със спускането в горната атмосфера на Марс, с което беше забавена скоростта й, съобщи Европейската космическа агенция. Наблюденията..

публикувано на 22.02.18 в 01:56
лаборатория учени

Международен изследователски екипизследва екосистема, появила след откъсването на голям айсберг от Антарктида

Международен изследователски екип под ръководството на учени от Британския антарктически институт напусна Фолклендските острови, за да изследва екосистема, появила след откъсването на голям айсберг от Антарктида, предаде Франс прес. Става въпрос за първата подобна мисия, откакто айсбергът "А68" се отчупи от шелфа "Ларсен С" през юли 2017 г.,..

публикувано на 22.02.18 в 01:39

Археолози попаднаха на кости от древни животни и руини от светилище, посветено на бога на търговията на маите

Археолози попаднаха на кости от древни животни и руини от светилище, посветено на бога на търговията на маите, в най-голямата наводнена пещера в света, която бе открита миналия месец в мексиканския щат Кинтана Роо, предаде "Франс прес". Археологическите находки, някои от които датират отпреди повече от 10 000 години, са съхранени много..

публикувано на 22.02.18 в 01:28

Испански съд издаде заповед за арест на влиятелната каталунска сепаратистка лидерка Анна Габриел

Испански съд издаде заповед за арест на влиятелната каталунска сепаратистка лидерка Анна Габриел , ако се върне в Испания от Швейцария. Габриел замина за Швейцария, за да избегне съдебно преследване, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Съдия Пабло Ларена издаде националната заповед за арест, след като Габриел, лидер на партията..

публикувано на 22.02.18 в 01:04

"Трансперънси интернешънъл": България е най-корумпираната страна в Европейския съюз

България е най-корумпираната от всичките 28 страни членки на Европейския съюз. Това констатира за поредна година "Трансперънси интернешънъл" в индекса си за възприятие на корупцията. В класацията за 2017 година страната ни е на 71-во място от общо 180 държави. А показателят ни за усещане за корупция е 43, точно средният за цялата класация. В нея индекс..

публикувано на 21.02.18 в 22:32

Кардиологичното отделение във Великотърновската болница получи дарение за 13 хиляди лева

Кардиологичното отделение в областната болница във Велико Търново получи дарение от нова апаратура за 13 хиляди лева. Дарението е от Ротари клуб Велико Търново и включва два холтера и един 12-канален ЕКГ апарат. Началникът на кардиологичното отделение д-р Харалампи Бенов заяви: Отдавна имахме нужда от такава малко по-съвременна техника в..

публикувано на 21.02.18 в 22:28

Надзиратели и съдебни охранители протестираха в Кърджали

Двайсетпроцентно увеличение на заплатите поискаха служителите на Главните дирекции "Охрана" и "Изпълнение на наказанията" в Кърджали. Това стана на проведения тази вечер протест пред сградата на съдебната палата в града. В протеста участваха около трийсетина от общо 43-мата служители на местните структури на двете Главни дирекции. Те избраха..

публикувано на 21.02.18 в 20:04