Ал. Стамболийски: Преумората е един от основните фактори за трагедиите по пътищата

Снимка: БГНЕС

Мрачната картина на така нареченото „бяло робство“ на работещите българи и румънци във Великобритания е съпоставимо с работното ежедневие на транспортните работници в страната, гласи позиция на Съюза на българските транспортни работници, разпратена до медиите във вторник.
 

Председателят на Съюза Александър Стамболийски коментира за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че „белите роби“ имат къде да спят, имат течаща вода и топла храна, а у нас това се отказва на мнозина не само в транспортния сектор. Основните проблеми в бранша се коренят в тежките условия на труд:

Дългото каране, неспазването на работно време са фактори, които довеждат до феномена, който се наблюдава постоянно - войната по пътищата. Преумората е един от основните фактори за трагедиите, които виждаме. Не мисля, че спазването на работното време в какъвто и да било формат е проблем за българските работодатели, но това спазване на работното време би довело и до намаляване на трагедиите.

Обещаваните на шофьорите възнаграждения са високи, но трудовите им договори масово се сключват на минималната работна заплата, а остатъкът се взема „на ръка“ и работниците не могат да докажат, че не са им изплатени пари, допълни Стамболийски.

При договарянето на условията за започване на работа, в повечето случаи, самият работодател не дава избор на работника да има различни условия.

Държавата може да се намеси. Видяли сме и начините, по които може да го направи - корекции в част от текстовете на Кодекса на труда относно командироването на работници, корекции в наредбата за командировки и специализации в чужбина…

Контролните органи - Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, заедно с Главна инспекция по труда да правят контрол на трудовите договори и начините на сключване. За момента те нямат такива правомощия и няма кой да контролира това нещо …

Браншовите организации у нас се явяват „изопачени“, защото в тях членуват работодатели, а опитите на синдикатите да бъдат променени условията за работа водят до „преливане от пусто в празно“, защото работодателите бойкотират преговорите, смята Стамболийски. 


Още от категорията
Казанлъшката роза се отглежда заради цветовете, които съдържат етерични масла и от които се произвежда известното по цял свят българско розово масло. Тя заема почти 100 % от площта на маслодайната роза в България и е сред най-разпознаваемите национални символи на България

Розопроизводителите в Стрелча няма да празнуват, а ще протестират

Обявеният за днес празник на розата в Стрелча няма да се състои. Вместо да празнуват, розопроизводителите ще протестират срещу ниските изкупни цени. На протеста ще присъства и омбусманът Мая Манолова. В Стрелча празникът няма да се отбележи за първи път от 22 години. Производителите решиха тази година да изразят недоволството си, като посипят центъра..

публикувано на 26.05.18 в 03:53
Обърната или огледална класна стая е модел на обучение, при който местата и начините за преподаване са разменени

Над 600 ученици в Добричко са отпаднали през тази учебна година

Над 600 ученици от област Добрич са напуснали образователната система през учебната 2017-2018 година, отчитат от Националния статистически институт. Намалял е броят и на учебните заведения в областта, както и на учениците, които се обучават в тях. Близо 60% от отпадналите ученици са заминали в чужбина. 158 са напусналите по семейни причини, а 9% са..

публикувано на 26.05.18 в 03:47
Надгробният камък на Стефан Караджа

150 години от гибелта на Стефан Караджа отбелязват в родното му село

150 години от гибелта на Стефан Караджа ще бъдат тържествено отбелязани в родното му село Стефан Караджово. Днес в боляровското село ще бъде почетена паметта на революционера Стефан Караджа. В църквата "Успение богородично", където е кръщаван Стефа Караджа, ще бъде отслужена заупокойна молитва. В 13 часа започва конференцията “Бъдещето има минало"...

публикувано на 26.05.18 в 03:39
ново село бъчва вино мазе трифон зарезан грозде гроздобер изба

Три бутилки вино от 1774г. ще бъдат продадени на търг във Франция

Познавачи ще имат възможността да купят вино от добра реколта, когато три бутилкки "жълто вино", произведено през 1774 г., ще бъдат предложени за продажба на търг във Франция, предаде "Ройтерс".  Всяка от бутилките вино "Arbois Vin Jaune", които са сред най-старите в света, е оценена между 15 000 и 20 000 евро, оповестиха от аукционна къща "Юра..

публикувано на 26.05.18 в 01:59
Експедиция през Южния полюс

Откриха гигантски каньони под леда на Южния полюс

Учени откриха гигантски каньони под дебелия лед на Южния полюс, съобщи Би Би Си. Дълбоките проломи са дълги стотици километри. Те насичат високи планини, които не са различими под снежната повърхност на континента.  Учените от университета на Нортъмбрия са открили скритите каньони с радар. Според екипа те имат ключова роля за контролирането на..

публикувано на 26.05.18 в 01:27

НАСА представи планове за завод на Луната

НАСА представи техническите подробности за построяването на ракетно-космически завод на Луната, като планира още от 2019 година да започне да прехвърля там товари и материали, съобщи сайтът "Лайф".  В първото промишлено предприятие, изградено извън пределите на Земята, е планирано производството на ракетно гориво, необходимо за пътешествия до други..

публикувано на 26.05.18 в 01:23

Словашката полиция може би е унищожила доказателства след убийството на Ян Куциак

    Словашката полиция може неволно да е унищожила доказателства на местопрестъплението след с убийството на разследващия журналист Ян Куциак, твърди адвокатът на семейството, цитиран от Ройтерс.     Куциак, който пишеше за корупцията сред политиците в Словакия, беше намерен застрелян заедно с приятелката си през февруари. Случаят доведе до улични..

публикувано на 26.05.18 в 01:20