Ал. Стамболийски: Преумората е един от основните фактори за трагедиите по пътищата

Снимка: БГНЕС

Мрачната картина на така нареченото „бяло робство“ на работещите българи и румънци във Великобритания е съпоставимо с работното ежедневие на транспортните работници в страната, гласи позиция на Съюза на българските транспортни работници, разпратена до медиите във вторник.
 

Председателят на Съюза Александър Стамболийски коментира за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че „белите роби“ имат къде да спят, имат течаща вода и топла храна, а у нас това се отказва на мнозина не само в транспортния сектор. Основните проблеми в бранша се коренят в тежките условия на труд:

Дългото каране, неспазването на работно време са фактори, които довеждат до феномена, който се наблюдава постоянно - войната по пътищата. Преумората е един от основните фактори за трагедиите, които виждаме. Не мисля, че спазването на работното време в какъвто и да било формат е проблем за българските работодатели, но това спазване на работното време би довело и до намаляване на трагедиите.

Обещаваните на шофьорите възнаграждения са високи, но трудовите им договори масово се сключват на минималната работна заплата, а остатъкът се взема „на ръка“ и работниците не могат да докажат, че не са им изплатени пари, допълни Стамболийски.

При договарянето на условията за започване на работа, в повечето случаи, самият работодател не дава избор на работника да има различни условия.

Държавата може да се намеси. Видяли сме и начините, по които може да го направи - корекции в част от текстовете на Кодекса на труда относно командироването на работници, корекции в наредбата за командировки и специализации в чужбина…

Контролните органи - Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, заедно с Главна инспекция по труда да правят контрол на трудовите договори и начините на сключване. За момента те нямат такива правомощия и няма кой да контролира това нещо …

Браншовите организации у нас се явяват „изопачени“, защото в тях членуват работодатели, а опитите на синдикатите да бъдат променени условията за работа водят до „преливане от пусто в празно“, защото работодателите бойкотират преговорите, смята Стамболийски. 


Още от категорията
Войчех Яновски напуска с кола полицейски участък в Ница след ареста му през юни 2014 г.

Доживотен затвор за бивш полски консул в Монако

Френски съд осъди днес бивш почетен консул на Полша в Монако на доживотен затвор, защото поръчал да убият майката на бившата си партньорка - милиардерската наследница Елен Пастор, предаде АФП. Пастор (77 г.) и нейният шофьор бяха простреляни в колата ѝ във френския град Ница на 6 май 2014 г. и починаха след това. Освен бившият консул..

публикувано на 17.10.18 в 18:01

Любов Панайотова: Гражданите остават верни на ценностите и идеята за ЕС

Гражданите, независимо от появата на силни националистични течения или популистки партии, остават верни на идеята за ЕС, за ценностите и колкото и да им се вменява промяна, те имат демократичния рефлекс да продължат да се борят за ценностите. Това каза Любов Панайотова, директор на Европейски институт, в интервю за предаването „Нещо повече“..

публикувано на 17.10.18 в 17:57

Край Елин Пелин се строи първият завод за рециклиране на пластмасови отпадъци на Балканите

До края на 2020 година България трябва да започне да рециклира половината от битовите си отпадъци. Ако целта не бъде постигната ЕК ще задейства наказателни процедури срещу страната ни. Това предупреждение отправи днес почетният директор на Генералната дирекция "Околна среда" към ЕК Джордж Кремлис, който беше на посещение в град Елин Пелин. В..

публикувано на 17.10.18 в 17:55

Пловдивският съд оправда двамата обвиняеми по делото за разрушения тютюнев склад

Пловдивският окръжен съд постанови, че  двамата обвиняеми по делото за разрушения тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 - Георги Бранеков и Александър Николич са невинни. Според магистратите сградата не е културна ценност.  Обвиненията срещу Георги Бранеков и Александър Николич от ръководството на фирмата, стопанисваща емблематичната сграда, бяха повдигнати..

обновено на 17.10.18 в 17:17

Проф. Никола Владов: Белодробните трансплантации трябва да се извършват в България

За развитието на трансплантологията е необходима добра организация и контрол над донорските ситуации от страна на Изпълнителната агенция по трансплантации, а това не се случва, каза пред "Хоризонт " проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА, национален консултант по..

публикувано на 17.10.18 в 17:16

Наталия Маева: Необходими са спешни промени в Закона за донорството

Проблемите с донорството идват от това, че България не можа да изпълни изискванията да подава регулярно органи към Евротрансплант, тъй като организацията има определени стандарти. Това каза заместник-председателят на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация Наталия Маева в интервю за предаването „Нещо..

публикувано на 17.10.18 в 16:56

Кражба на ценни експонати от Музея на бойната слава в Ямбол

Ценни експонати са откраднати от Музея на бойната слава в Ямбол. Криминалисти уточняват какво точно липсва и каква е стойността на причинените щети. Сигналът за взломната кражба е подаден тази сутрин в 9.15 часа, когато служителите отишли на работа.  Откраднатите експонати са от вътрешната експозиция на музея, уточни директорът офицерът от..

публикувано на 17.10.18 в 16:27