Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху твърд пред перспективата да бъде обвинен за корупция

Препоръките на полицията били "пълни с дупки като швейцарско сирене", заяви израелският премиер

Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че правителството му е стабилно и разкритикува препоръката на полицейското разследване срещу него да бъде обвинен в корупция, която предизвика призиви да подаде оставка, предаде АФП.

Мога да заявя, че коалицията е стабилна, заяви Нетаняху в сряда на публично събитие, като ясно даде знак, че не възнамерява да подаде оставка.

Нито аз, нито някой друг има планове за избори. Планираме да продължим да работим заедно за добруването на Израел до края на мандата, добави той.

Нетаняху, който е министър-председател почти 12 години, заяви, че препоръките да бъде обвинен са пълни с дупки като швейцарско сирене. Освен това били подвеждащи и противоречащи на истината и логиката.

Полицията проведе две разследвания срещу премиера, като препоръча да бъде обвинен в приемане на подкупи, измама и злоупотреба с доверие. По първото Нетаняху е обвинен, че е получавал луксозни подаръци от богаташи като австралийския милиардер Джеймс Пакърили, холивудския израелски продуцент Арнон Милшан. А според второто имало корупция в тайно споразумение, което Нетаняху се опитал да сключи със собственика на вестник "Йедиот ахронот", за да бъде отразяван само в положителна светлина.

Решението за повдигане на обвинение сега е в ръцете на главния прокурор Авишай Манделблит, който според твърдения в медии е бил предпочитаният от Нетаняху кандидат за поста. Манделблит е бивш секретар на канцеларията на Нетаняху и смятан някога за изключително лоялен негов поддръжник.

Според законите в Израел дори при повдигане на обвинения премиерът не е задължен за се оттегли от поста.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна