Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кънчо Стойчев: Никой не разяснява на хората, че в Истанбулската конвенция става дума за загуба на суверенитет

Кънчо Стойчев
Снимка: БГНЕС

14% са българите, които не са запознати със спора за Истанбулската конвенция, а 86% са запознати с основните параметри на този спор и имат категорично мнение. Това сочи ново социологическо проучване на "Галъп Интернешънъл".

Против Истанбулската конвенция са три към едно от хората. Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" социологът Кънчо Стойчев:

Хората реагират много негативно на факта, че някой се опитва зад гърба им "тихичко по пантофи“ да прокара документ, който не е разяснен на обществото и не е обяснено за какво точно става дума. Зад благородния мотив за спиране на насилието върху всяка една човешка личност, независимо дали е с руси, черни, бели коси и така нататък, са прокарани три-четири параграфа, три-четири изречения, които всъщност маскират съвсем друга проблематика. Тук идва и недоволството на българина, че го правят на глупак. Относно защитата на жените – никъде в България няма текст, който разрешава насилие над когото и да било. Имаме Конституция, която категорично гарантира неприкосновеността на личността. Това, че нашите институции и съответните органи не си вършат работата, е проблем не на правната ни уредба или липса на правова защита на правата на човека, а е проблем на нефункциониращи институции.

В Истанбулската конвенция има една скрита клауза за мониторинга, на който ще бъде поставена страната ни, тоест ние ще бъдем контролирани по един безобразен начин, добави още Стойчев:

Никой не разяснява на българското общество, че става дума за загуба на суверенитет в крайна сметка и то на недопустима загуба на суверенитет. Аз не виждам условия в българското общество тази конвенция да бъде приета.

Цялото интервю с Кънчо Стойчев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна